Hopp til innhold
demonstranter på naturtopmøtet i Canada.
Foto: CHRISTINNE MUSCHI / Reuters

Naturtoppmøtet i Canada 2022

Oppsummert

FNs naturtoppmøte COP15 finner sted Montreal i Canada fra 7. til 19. desember.

Målet med COP15 er å vedta et rammeverk for globalt biologisk mangfold – som har blitt kalt «en Parisavtale for naturen».

  • Sabima: Avtalen er viktig, men løser ikke naturkrisen

    – Klima- og miljøminister Barth Eide har virkelig kjempet for naturen i Montreal, og med seg hjem har han Naturavtalen. Avtalen kommer to år på overtid, etter en pandemi som tydelig viste oss hvor sterke virkemidler vi kan bruke for å løse en krise. Naturavtalen er svært viktig, men den løser ikke naturkrisen i Norge, med mindre Støre og Vedum står fullt ut ved Barth Eides side for å oppfylle den, sier Maja Aarønæs i miljøorganisasjonen Sabima.

    Hun har vært til stede under forhandlingene i Montreal.

  • Barth Eide: – Nå er det naturens tur

    – Jeg er veldig glad. Det er utrolig bra at verdens land har klart å samle seg om en ambisiøs og tydelig naturavtale, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til NRK.

    – Dette har det vært jobbet med i mange år. Nå er det naturens tur. Nå har vi klart å plassere naturen og biologisk mangfold på samme nivå som arbeidet mot klimakrisen. Vi har en klimakrise og en naturkrise, og de kan bare løses i fellesskap. Så gjennom denne avtalen løfter vi hele den tematikken til et høyere nivå i FN. Nå skal vi følge den opp hjemme hos oss, men også i samarbeid med andre land som ønsker å gjøre sin del av jobben, sier Barth Eide.

  • MDG: – Mye som gir håp

    – Selv om denne avtalen ikke er perfekt er det mye her som gir meg håp om at vi skal klare å begrense naturkrisen og gjenoppbygge økosystemene vi er helt avhengige av. Kjernen i avtalen er at vi skal slutte å ødelegge natur og begynne å bygge opp en igjen økosystemene og dyrelivet, sier Arild Hermstad i MDG.

  • Rødt: – Flott med enighet

    – Flott med enighet. Nå må regjeringen ta grep om nedbyggingen i Norge, sier Sofie Marhaug fra Rødt, som deltok på toppmøtet i Montreal.

    – Det er godt nytt at det er enighet om en naturavtale, men om en slik avtale skal fungere er vi avhengige av politisk handling, også på hjemmebane, legger hun til.

  • Regnskogfondet: – Starten på slutten av ødeleggelsen av naturen

    – Regnskogen har over millioner av år utviklet et yrende liv av planter, dyr og insekter, men bare en tredel av de opprinnelige regnskogene er fortsatt intakt. Denne avtalen kan bli starten på slutten for ødeleggelsen av naturen, sier Anders Haug Larsen i Regnskogfondet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no