Hopp til innhold

Equinor-eier kritiserer omstridt satsing

Storebrand mener at skifergass-industrien Equinor driver med i utlandet er skadelig for klima og miljøet. Nå vil finansselskapet ha en debatt om Equinors satsing.

Equinors skifergass-anlegg i Ohio

Et av Equinors skifergass-anlegg i Ohio, USA. På engelsk kalles virksomheten fracking.

Foto: Ole Reinert Omvik / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det er ikke hverdagskost at store private eiere av Equinor kommer med offentlig kritikk mot selskapets utvinningsmetoder. Storebrand eier over 6 milliarder kroner i aksjer i selskapet. Nå bruker de sin eiermakt til å si ifra:

Det vi vet er at utslippene av CO₂ og metangass ved fracking er relativt høye. Det er også en teknologi der det brukes mye kjemikalier. Disse kan forurense grunnvann. Det sier Jan Erik Saugestad, konserndirektør for kapitalforvaltning.

Jan Erik Saugestad

Jan Erik Saugestad, konserndirektør for kapitalforvaltning i Storebrand er kritisk til Equinors satsing på fracking i utlandet.

Fracking er jo et område som i de fleste tilfeller har store negative miljømessige konsekvenser

Jan Erik Saugestad

Redningen for USA – forbudt i Europa

Metoden Saugestad kritiserer har vært redningen for USAs energiforsyning. Fracking har gjort landet mer eller mindre uavhengig import av fossil energi. I dag er USA en netto eksportør av gass.

Slik produserer man skifergass

Fracking, på norsk frakturering. Metoden går ut på å borre flere kilometer horisontalt i skiferlagene under bakken, så sprenge skiferlagene med dynamitt. Etter dette presser man ned vann, kjemikalier og sand i sprekkene. Da forløses olje eller gass som ligger mellom skiferlagene, og dette presser seg opp til overflaten.

Metoden har ført til omfattende protester i USA, og flere stater, deriblant New York har forbudt fracking. Storbritannia, Frankrike og Tyskland har sagt nei til skiferutvinning av samme grunn som det Storebrand-direktøren peker på.

Ted Auch

Geolog Ted Auch i Fracktracker, en vitenskapelig basert miljøorganisasjon i USA, har studert hvorfor fracking førere til miljøproblemer.

– Du sender ned millioner av liter med vann og kjemikalier i bakken, inn i skiferlagene. Med et enormt press. Dette har flere ganger vist seg å tyte ut gjennom betongrøret og inn i grunnvann. Det har også lekket fra sprekkene i skiferen, forteller geolog Ted Auch.

Ted Auch viser Equinor-brønner under bakken

De røde flekkene er noen av Equinors anlegg i Ohio. De blå strekene er horisontalt borete hull, som frackes med dynamitt og fylles med vann og kjemikalier. Noen av disse kan bli opptil 12 kilometer lange.

Vi gjør dette forsvarlig

Equinors USA-sjef sier til NRK at de har lave utslipp fra sin fracking-virksomhet. Han mener de gjør dette på en forsvarlig måte.

Chris Golden Equinor

Chris Golden, landsjef for Equinor i USA.

– Når det gjøres riktig, og driftes med nøyaktighet, hvilket vi mener vi gjør, er det minimal risiko for forurensing av grunnvann. Ellers hadde vi ikke gjort det. Vi har ikke fått rapporter om forurensing fra vår virksomhet her i Monroe County. Fracking er strengt regulert i USA.

I høst demonstrerte folk i Oslo blant annet mot Equinors fracking-virksomhet. Politiet tauet inn 6 personer som hadde forsøkt å komme seg inn på en Equinor-konferanse.

Equinor-demonstrasjon i Oslo, november 2022.

En demonstrant fjernes fra stedet der Equinor holdt sin høstkonferanse 29 november, 2022.

Foto: Extinction rebellion

I dag utgjør fracking en tredel av all olje- og gassutvinning til Equinor i utlandet. Selskapet har også startet opp med oljefracking i Patagonia i Argentina. Urfolksstammen Mapuche har kjempet mot fracking på grunn av forurensing av grunnvann og forstyrrelse av dyrehold.

Næringsministeren er taus om satsingen

Staten, som eier 67 prosent av Equinor, representert ved næringsministeren, vil ikke ha noen formening om Equinors satsing på fracking.

Næringsminister Vestre

Jan Christian Vestre, næringsminister (Ap)

– Det må selskapet svare på, det er de som gjør prioriteringene, og sine investeringsbeslutninger. Som eier har vi en klar forventning. Selskapene skal være ledende innen bærekraftsspørsmål. Og at de lytter til forventningene våre.

NRK sendte spørsmålet videre til Equinor, som svarte følgende:

Vi er opptatt av at all vår virksomhet skjer på en forsvarlig måte. Med minst mulig miljøpåvirkning. Dette gjelder også onshore-virksomheten.

Equinor har ingen planer om å slutte med fracking. Saugestad i Storebrand vil på sin side ta opp problemene de ser med utvinningsmetoden, med Equinors ledelse.

AKTUELT NÅ