Hopp til innhold
Kameler i Sahara-ørkenen i Mauritania
Foto: SCHALK VAN ZUYDAM / AP

Mauritania

  • Mauritanias president ønsker gjenvalg

    Mauritanias president Mohamed Ould Ghazouani kunngjorde onsdag at han stiller til gjenvalg for en andre periode når landet holder valg i juni.

    Ghazouani har styrt Mauritania siden 2019 og har bidratt til stabiliteten i Sahel-regionen, som sliter med økende jihadisme. Grunnloven tillater 67-åringen å stille til valg for ytterligere en femårsperiode.

    – Jeg har funnet at det er passende å snakke direkte til dere, kjære landsmenn, for å informere dere om min beslutning om stille opp slik at dere kan fornye tilliten til meg for en ny periode, sier presidenten i en uttalelse.

    67-åringen, som for tiden også leder Den afrikanske union er soleklar favoritt på målingene. I fjor tok partiet hans en brakseier og sikret seg 107 av de 176 plassene i nasjonalforsamlingen.

    Dersom ingen får flertall i valget 29. juni, blir det holdt en ny valgomgang 14. juli.

    (NTB)

  • Militærkupp i Burkina Faso og Niger – sluttar arbeidet mot jihadistar

    Militære leiarar i landa seier dei ikkje vil bidra meir i G5-styrken som spesialiserer seg på å motkjempa islamistiske opprørarar i Sahel-regionen i Afrika. Det melder Reuters.

    Også Mali meldte seg ut av samarbeidet i fjor, også i samband med eit militærkupp.

    Tsjad og Mauritania er dei einaste landa att i G5-avtalen.

    Burkina Faso opplevde i fjor to militærkupp og vert leia i dag av ein militærjunta.

    Det same gjeld Niger, kor soldatar avsette presidenten i sommar. FN fordømmer militærkuppet.

    Bilde tatt fra TV-sendingen hvor en rekke offiserer kunngjør at de har avsatt Nigers president.
    Foto: AP
  • Israel anerkjenner Vest-Sahara som marokkansk

    Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha anerkjent Vest-Sahara som en del av Marokko i et brev til Kong Mohammed Ben Al-Hassan av Marokko.

    Det melder nyhetsbyrået Reuters.

    Både Marokko og nabolandet Mauritania har hevdet å ha krav over Vest-Sahara; området var en spansk koloni, kjent som Spansk Sahara, frem til midten av 1970-tallet.

    I 1975 avviste Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) kravene til Mauritania og Marokko om at Vest-Sahara tilhørte noen av dem.

    Mauritania gikk bort fra kravet, mens Marokko fortsatte sin okkupasjon av Vest-Sahara. Både Sikkerhetsrådet og Generalforsamlingen i FN har fordømt okkupasjonen.

  • Rederi dømt – må betale 3 millioner

    Det tidligere Austevoll-rederiet Ocean Fresh Food er dømt i Hordaland tingrett til å betale 3 millioner kroner for overtredelse av Havressursloven. I tillegg må selskapet tåle en inndragning på 200 000 kroner.

    Retten mener et rederi-eide produksjonsselskapet «Ocean Fresh» brøt rapporteringsplikten da de tok imot fisk fra fiskefartøy utenfor kysten av Mauritania i Vest-Afrika mellom juni 2015 og februar 2018 uten å rapportere om dette.

    Dommen er imidlertid langt midlere enn det politiet ba om: 10 millioner kroner i bot og en inndragning 63 millioner kroner.

  • Båt med migrantar redda ved Kanariøyane

    Spansk politi seier at 25 migrantar truleg er døde etter at båten deira fekk problem på ei åtte dagar lang reise frå Mauritania til Kanariøyane, melder AFP. Båten blei redda med 48 overlevande om bord. Fem av dei overlevande blei frakta til sjukehus, blant dei to mindreårige. Tre av dei overlevande, blant dei det som skal vere skipperen, er arresterte mistenkt for drap.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no