Hopp til innhold
Menn holder et barn kledd i militæruniform mens de samles med tusenvis av anti-sanksjonsdemonstranter til støtte for de putschistiske soldatene i hovedstaden Niamey, Niger 3. august 2023
Foto: Reuters

Niger

Oppsummert

Den 26. juli ble det gjennomført et militærkupp i Niger. Nigers junta avslutter diplomatiske og militære samarbeid med vestlige land. Samtidig truer de nabolandene med hevn dersom de bruker militærmakt.

  • Niger opphever militæravtale med USA

    Niger opphever med øyeblikkelig virkning en militæravtale med USA, sa talsmann for militærjuntaen, oberst Amadou Abdramane, lørdag.

    Avtalen åpnet for at USA kunne stasjonere militære styrker i Niger, skriver NTB.

    Beslutningen om å avslutte avtalen, ble tatt etter et besøk i forrige uke av USAs statssekretær for afrikanske saker, Molly Phee, og general Michael Langley, som er sjef for USAs Afrika-kommando.

    Abdramane sier at de opphever avtalen fordi USA ikke fulgte normal protokoll om å opplyse om besøket på forhånd, blant annet om delegasjonens sammensetning, tidspunkt for ankomst og agendaen.

    Siden juntaen tok makten i et kupp i fjor, har landet i likhet med nabolandene Mali og Burkina Faso kastet ut franske og andre europeiske styrker og vent seg til Russland for støtte.

    Statskupp Niger
    Foto: AP
  • 22 sivile drept i angrep mot landsby i Niger

    22 sivile ble drept da mistenkte jihadister søndag angrep en landsby lengst vest i landet, opplyser lokale kilder.

    Angrepet skjedde nær grensen til Mali, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

    – Dessverre døde 22 mennesker i angrepet, inkludert noen medlemmer av en selvforsvarsmilits, sier en lokal leder. En innbygger i en by i nærheten bekrefter tallet på drepte.

    (NTB)

  • De siste franske soldatene forlater Niger og Sahel-regionen

    De siste franske soldatene trekker seg fredag ut av Niger. Det markerer slutten på over ett tiår med franske antijihadistiske operasjoner i Sahel-regionen.

    Selv om Frankrike forlater landet, er det fremdeles hundrevis av amerikansk militærpersonell igjen i landet, i tillegg til italienske og tyske styrker.

    At Frankrike nå trekker ut sine 1500 soldater og piloter fra Niger, som tidligere var en fransk koloni, var imidlertid ventet. Landets regjerende generaler krevde at franskmennene forlot landet etter kuppet 26. juli.

    Det var tredje gang på mindre enn 18 måneder at franske soldater ble sendt på dør i Sahel-regionen i Vest-Afrika. De ble også tvunget til å forlate andre tidligere kolonier, Mali i fjor og Burkina Faso tidligere i år, etter to militærkupp der.

    Niger, Mali og Burkina Faso kjemper alle mot et jihadistisk opprør som brøt ut i Nord-Mali i 2012 og som senere spredte seg til de to andre landene.

    (NTB)

  • Militærkupp i Burkina Faso og Niger – sluttar arbeidet mot jihadistar

    Militære leiarar i landa seier dei ikkje vil bidra meir i G5-styrken som spesialiserer seg på å motkjempa islamistiske opprørarar i Sahel-regionen i Afrika. Det melder Reuters.

    Også Mali meldte seg ut av samarbeidet i fjor, også i samband med eit militærkupp.

    Tsjad og Mauritania er dei einaste landa att i G5-avtalen.

    Burkina Faso opplevde i fjor to militærkupp og vert leia i dag av ein militærjunta.

    Det same gjeld Niger, kor soldatar avsette presidenten i sommar. FN fordømmer militærkuppet.

    Bilde tatt fra TV-sendingen hvor en rekke offiserer kunngjør at de har avsatt Nigers president.
    Foto: AP
  • Juntaen i Niger sier presidenten forsøkte å rømme

    Militærjuntaen i Niger beskylder den avsatte presidenten Mohamed Bazoum for et fluktforsøk denne uka.

    Bazoum har vært i juntaens varetekt etter at de gjennomførte et statskupp i landet i slutten av juli.

    – Ved tretiden på morgenen forsøkte den avsatte presidenten og hans familie, samt to kokker og to sikkerhetsansatte, å flykte fra sin interneringsplass, uttalte regimets talsperson Amadou Abdramane på statlig TV sent torsdag.

    Nigers avsatte president Mohamed Bazoum, her før et møte med president Emmanuel Macron i Paris i februar i år.
    Foto: Michel Euler / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no