Hopp til innhold
Menn holder et barn kledd i militæruniform mens de samles med tusenvis av anti-sanksjonsdemonstranter til støtte for de putschistiske soldatene i hovedstaden Niamey, Niger 3. august 2023
Foto: Reuters

Niger

Oppsummert

Den 26. juli ble det gjennomført et militærkupp i Niger. Nigers junta avslutter diplomatiske og militære samarbeid med vestlige land. Samtidig truer de nabolandene med hevn dersom de bruker militærmakt.

 • Rundt 20 drept i angrep i Niger

  Væpnede angripere har drept rundt 20 mennesker i en landsby i den urolige regionen Tillaberi i Niger, melder en offentlig kringkaster.

  – Tillaberi er i sorg etter et angrep utført av væpnede banditter mandag 20. mai, sier radiostasjonen La Voix du Sahel onsdag og legger til at angrepet «dessverre førte til tap av rundt 20 personer».

  Nyheten kommer dagen etter at forsvarsdepartementet i landet sier mistenkte jihadister drepte sju soldater i regionen. Området har i en årrekke vært utsatt for angrep fra opprørere tilknyttet Al Qaida og IS.

  Den urolige regionen ligger i grenseområdet mellom Niger, Mali og Burkina Faso. Tirsdag opplyste forsvarsdepartementet at deres styrker hadde drept «titalls terrorister» etter angrepet som kostet sju soldater livet.

  Niger styres av en militærjunta, som grep makten i juli i fjor. De brukte blant annet den forverrede sikkerhetssituasjon ilt å rettferdiggjøre kuppet. (NTB)

 • USA trekker soldater ut av Niger

  USA trekker 1000 soldater ut av Niger de neste månedene. Det melder New York Times.

  Niger styres av militære kuppmakere, og i mars opphevet Niger en militæravtale med USA. USA har blant annet hatt en dronebase der som kostet mer enn 100 millioner dollar. Den har blitt brukt til angrep mot militante i Sahel-regionen.

  Før kuppet i fjor var Niger en viktig sikkerhetspolitisk partner for USA og Frankrike.

  Hvordan uttrekningen skal skje skal avtales nærmere de neste dagene, melder Reuters.

 • Niger opphever militæravtale med USA

  Niger opphever med øyeblikkelig virkning en militæravtale med USA, sa talsmann for militærjuntaen, oberst Amadou Abdramane, lørdag.

  Avtalen åpnet for at USA kunne stasjonere militære styrker i Niger, skriver NTB.

  Beslutningen om å avslutte avtalen, ble tatt etter et besøk i forrige uke av USAs statssekretær for afrikanske saker, Molly Phee, og general Michael Langley, som er sjef for USAs Afrika-kommando.

  Abdramane sier at de opphever avtalen fordi USA ikke fulgte normal protokoll om å opplyse om besøket på forhånd, blant annet om delegasjonens sammensetning, tidspunkt for ankomst og agendaen.

  Siden juntaen tok makten i et kupp i fjor, har landet i likhet med nabolandene Mali og Burkina Faso kastet ut franske og andre europeiske styrker og vent seg til Russland for støtte.

  Statskupp Niger
  Foto: AP
 • 22 sivile drept i angrep mot landsby i Niger

  22 sivile ble drept da mistenkte jihadister søndag angrep en landsby lengst vest i landet, opplyser lokale kilder.

  Angrepet skjedde nær grensen til Mali, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

  – Dessverre døde 22 mennesker i angrepet, inkludert noen medlemmer av en selvforsvarsmilits, sier en lokal leder. En innbygger i en by i nærheten bekrefter tallet på drepte.

  (NTB)

 • De siste franske soldatene forlater Niger og Sahel-regionen

  De siste franske soldatene trekker seg fredag ut av Niger. Det markerer slutten på over ett tiår med franske antijihadistiske operasjoner i Sahel-regionen.

  Selv om Frankrike forlater landet, er det fremdeles hundrevis av amerikansk militærpersonell igjen i landet, i tillegg til italienske og tyske styrker.

  At Frankrike nå trekker ut sine 1500 soldater og piloter fra Niger, som tidligere var en fransk koloni, var imidlertid ventet. Landets regjerende generaler krevde at franskmennene forlot landet etter kuppet 26. juli.

  Det var tredje gang på mindre enn 18 måneder at franske soldater ble sendt på dør i Sahel-regionen i Vest-Afrika. De ble også tvunget til å forlate andre tidligere kolonier, Mali i fjor og Burkina Faso tidligere i år, etter to militærkupp der.

  Niger, Mali og Burkina Faso kjemper alle mot et jihadistisk opprør som brøt ut i Nord-Mali i 2012 og som senere spredte seg til de to andre landene.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no