Hopp til innhold
Menn holder et barn kledd i militæruniform mens de samles med tusenvis av anti-sanksjonsdemonstranter til støtte for de putschistiske soldatene i hovedstaden Niamey, Niger 3. august 2023
Foto: Reuters

Niger

Oppsummert

Den 26. juli 2023 ble det gjennomført et militærkupp i Niger. Nigers junta avslutter diplomatiske og militære samarbeid med vestlige land. Samtidig truer de nabolandene med hevn dersom de bruker militærmakt.

  • Burkina Faso, Mali og Niger inngår «forbund»

    Juntalederne i Burkina Faso, Mali og Niger har inngått et nytt «forbund» etter å ha møttes til sitt første toppmøte, ifølge AFP.

    Det skjer etter at de brutt med den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas, skriver NTB.

    Juntalederne skal ha bestemt seg «for å ta et skritt nærmere større integrasjon mellom medlemsstatene», heter det i en uttalelse. Traktaten innebærer opprettelsen av «Forbundet av Sahel-stater».

    Lederne i de tre landene har alle kommet til makten de siste årene gjennom militære kupp. Landene har i mange år vært preget av jihadistopprør og politisk uro.

  • Tyskland stenger flybase i Niger

    Tysklands forsvarsdepartement melder lørdag at den tyske flybasen i Niger vil bli stengt den 31. august.

    Innen da vil alle stasjonerte soldater og ansatte på flybasen bli trukket tilbake, og det militære samarbeidet med det afrikanske landet vil bli avsluttet, skriver AFP.

    I juli 2023 ble det gjennomført et militærkupp i Niger, og den regjerende juntaen har siden avsluttet diplomatiske og militære samarbeid med flere vestlige land, deriblant USA og Frankrike.

    Samtidig har Niger signert en traktat med nablandene Burkina Faso og Mali, som også er styrt av militære ledere etter statskupp.

    Tyskland og Niger inngikk en midlertidig avtale i mai som tillot Tyskland å fortsette driften av flybasen i Niamey frem til august, men forhandlingene om å forlenge avtalen har brutt sammen, ifølge utenriksdepartementet.

    Flybasen ble spesielt brukt til å evakuere tyske statsborgere fra Afrika, skriver AFP.

  • Nigers militære oppjusterer antall drepte i angrep til 47

    47 soldater ble drept i et angrep vest i Niger tirsdag, ifølge militærkilder. Tidligere var det meldt om 21 drepte.

    Militante islamister sto bak angrepet, ifølge myndighetene i landet. Det oppjusterte omfanget av tragedien bekreftes av militære og lokale kilder til nyhetsbyrået DPA.

    Kildene legger til at 18 personer ble såret, hvor tilstanden er alvorlig for 11 av dem. Flere soldater skal også være savnet.

    Ifølge beretninger om angrepet ankom tungt bevæpnede islamister på motorsykler og i pansrede kjøretøy til en militærpost ved Gothèye, 80 kilometer fra hovedstaden Niamey.

    Landet er herjet av voldelige konflikt, og militæret sliter med å få kontroll på militante grupper. Ifølge Armed Conflict Location and Event Data Project ble minst 1149 mennesker drept i fjor, hvorav over en tredel var sivile.

    (NTB)

  • 21 drept i angrep i Niger

    En væpnet gruppe har drept 20 soldater og en sivil person vest i Niger onsdag, ifølge landets forsvarsdepartement.

    Sikkerhetsstyrker ble angrepet av «en koalisjon av væpnede terrorgrupper» nær grensen til Burkina Faso, opplyser myndighetene.

    Ni personer ble såret i angrepet. Det blir ikke opplyst hvem som står bak angrepet.

    (NTB)

  • Regn og oversvømmelser har krevd 21 liv i Niger

    Minst 21 mennesker har mistet livet i løpet av tre uker med styrtregn og oversvømmelser i Niger, melder myndighetene i det vestafrikanske landet.

    Åtte mennesker har druknet, mens tretten har mistet livet i hus som har kollapset i uværet. Ytterligere 26 personer er skadet. til sammen er nesten 6000 mennesker berørt, opplyser innenriksdepartementet.

    Verst rammet er regionen Maradi sentralt i landet, der 14 av dødsfallene er registrert.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no