Hopp til innhold

Tsjad

 • Minst ti drept i sammenstøt sør i Tsjad

  Minst ti mennesker er drept i nye sammenstøt mellom nomader og fastboende bønder sør i Tsjad, ifølge en lokal guvernør.

  Sammenstøtene brøt ut da en tolv år gammel gutt lot dyrene sine beite på buskene til en bonde i en region nær grensa til Kamerun og Den sentralafrikanske republikk.

  Gutten ble drept, og foreldrene hans drepte så ni bønder som hevn, ifølge guvernøren.

  Konflikter om beiteland mellom nomader og fastboende er vanlig i området.

  (NTB)

 • 17 drept i angrep mot landsby i Tsjad

  Minst 17 mennesker ble drept da væpnede menn tidligere i uka angrep en landsby sør i Tsjad, ifølge myndighetene i landet.

  Angrepet mot landsbyen Don, nær grensa til Den sentralafrikanske republikk, skjedde mandag morgen. Menn væpnet med skytevåpen og kniver ankom da på motorsykler og gikk løs på innbyggerne, satte fyr på hus og plyndret.

  Ifølge en talsmann for påtalemyndigheten i Tsjad ble minst 17 mennesker drept, blant dem et spedbarn. Mange ble også såret i angrepet.

  Innbyggerne i Don er i hovedsak kristne bønder. Det er ikke kjent hvem angriperne var, men forholdet mellom fastboende bønder og arabiske nomader har blitt stadig mer spent i det sørlige og sentrale Tsjad den siste tiden.

  (NTB)

 • 22 drept i sammenstøt mellom gjetere og bønder i Tsjad

  Voldelige sammenstøt mellom gjetere og fastboende bønder har krevd 22 liv i den sørlige delen av Tsjad, melder myndighetene.

  Bønder fra Kodo-samfunnet gikk mandag løs på omflakkende gjetere i Monts de Lam-distriktet, opplyser den lokale guvernøren. Han beskyldte bøndene for å være fordekte opprørere med base i nabolandet Den sentralafrikanske republikk.

  – Kodo-bøndene angrep en leir med gjetere og drepte to av dem. Seks andre ble skadd. Selv mistet angriperne to menn, sier guvernøren, general Ahmat Dari Bazine til AFP.

  Bøndene skal deretter ha angrepet en landsby og tatt livet av fire personer før gendarmene tok opp jakten på dem.

  – Politiet drepte 14 av angriperne, og i alt har 22 mennesker mistet livet, sier generalen.

  Spenning mellom delvis omflakkende gjetere av arabisk herkomst fra de tørre områdene nord i Tsjad og fastboende bønder er et gammelt problem i den sentrale og sørlige delen av Tsjad. Uroen har smittet over i det østlige delene av landet, der mange har væpnet seg.

  (NTB)

 • 262 dømt til fengsel etter masserettssak i Tsjad

  En domstol i Tsjad har dømt 262 personer til fengsel etter de voldelige protestene mot militærstyret tidligere i høst.

  Flere hundre personer ble arrestert etter demonstrasjonene som kostet rundt 50 mennesker livet i oktober.

  401 personer ble forrige uke stilt for retten i høysikkerhetsfengslet Koro Toro, nordøst for hovedstaden N'Djamena. Rettssaken ble avsluttet fredag og dommene forkynt mandag. De dømte har fått mellom to og tre år hver i fengsel.

  80 fikk betinget fengsel, og 59 ble løslatt, ifølge aktor. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no