Hopp til innhold
Assimi Goita
Foto: AP

Mali

Oppsummert

I mai 2021 ble president Bah N'daw og statsminister Moctar Ouane arrestert av en militærjunta som overtok makten. Juntaen er ledet av oberst Assimi Goïta. Han sier at landet skal tilbakeføres til sivilt styre ved valg i mars 2024.

 • Norske soldater er nå hjemme fra Mali

  Det siste vaktlaget av norske soldater fra Mali har nå kommet hjem. Den norske leiren, Camp Bifrost, overleveres til FN for videre drift.

  – Siden 2013 har Norge bidratt med en rekke innovative styrkebidrag til FN-operasjonene MINUSMA. Norge har vært rammeverksnasjon for ordningen, og har i tillegg vært ansvarlig for å drifte Camp Bifrost. Begge disse initiativene er eksempler på hvordan små land kan bidra til å styrke FNs fredsbevaring gjennom felles innsats, forteller forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding.

  Camp Bifrost
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Militærjuntaen tar kontroll over politiet i Mali

  Militærjuntaen i Mali, som grep makten i et kupp i 2020, har besluttet å innlemme landets politistyrke i hæren.

  – De sivilt ansatte i politiet og sivilforsvaret er nå underlagt militære statutter, heter det i en kunngjøring.

  Militærjuntaen begrunner beslutningen om å militarisere politistyrken med et behov for å kunne sette politiet inn i områder som hæren har gjenerobret fra opprørere. (NTB)

 • To FN-soldater drept i Mali

  To soldater i FNs fredsbevarende styrker ble drept da kjøretøyet deres traff en improvisert bombe nord i Mali på mandag. Fire andre ble alvorlig såret. Det skriver FNs fredsbevarende operasjon i Mali, MINUSMA, på Twitter.

 • Tysk operasjon i Mali på vent

  Tysklands bidrag til FNs fredsbevarende operasjon i Mali har igjen blitt tvunget til å sette arbeidet på veit fordi de ikke får tilgang til luftrommet.

  Tillatelsene for avgang og landing for medisinske evakueringer er inndratt, sier en talsperson for Bundeswehr, det tyske militæret, til nyhetsbyrået DPA. (NTB)

 • Juntaen i Mali avviser FN-anklager

  FNs anklager om en massakre på sivile er partisk og mangler håndfaste bevis, sa juntaen i Mail fredag.

  Minst 50 sivile ble drept og hundrevis arrestert i det sentrale Mali 19. april under en operasjon av hæren og utenlandsk personell, heter det i en rapport fra FNs fredsbevarende styrke (Minusma) i Mali, som ble publisert onsdag.

  – Påstandene er partiske og ikke ettergått. De er ikke basert på håndfaste bevis, skrev Malis utenriksminister i sosiale medier fredag. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no