Hopp til innhold
Kvinner marsjerer for 8. mars i Bergen
Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Likestilling

Oppsummert

På verdensbasis er det 68,6 prosent likestilling. Norge ligger på 84,2 prosent, kun slått av Island med 88 prosent, ifølge likestillingsbarometeret fra World Economic Forum. Status er noe bedret fra året før fordi det er flere kvinner i regjering.

 • Internasjonal dag for kvinner i maritim næring

  18. mai er den internasjonale dagen for kvinner i maritim næring. Dette er en årlig begivenhet, initiert av FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO).

  Formålet med dagen er å synliggjøre kvinners deltakelse i næringen og fremheve arbeidet som gjøres for å inkludere flere kvinner.

  – Dette er en viktig markering og et tydelig signal om at vi både ønsker og trenger en mer likestilt maritim næring. Likestilling er både en viktig verdi i seg selv, og nøkkelen til et godt arbeidsmiljø, innovasjon og til å sikre fremtidig verdiskaping, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

 • Mannsutvalget kommer med 35 konkrete forslag

  Tiltakene skal hjelpe gutter og menn til lik mulighet til å delta i samfunnet.

  Grepene de foreslår er delt opp i fire innsatsområder: Menn som omsorgspersoner, kjønnsforskjeller i utdanning og arbeidsliv, utsatthet og helse og en likestillingspolitikk for alle.

  Marius Vigsnes med datteren Mille på babysang.

  Manns­utvalget foreslår todelt foreldrepermisjon: – Et spennende forslag

  I halvannet år har Mannsutvalget sett på gutter og menns utfordringer med likestilling. Nå legger de fram 35 forslag for å bedre muligheten for alle til å delta i samfunnet.

 • Gir støtte til arbeid for kvinnehelse

  FNs befolkningsfond (UNFPA) får i 2024 ei støtte på 589 millionar kroner av Noreg.

  UNFPA arbeider med blant anna abort, prevensjon og kvinners rettar rundt om i verda.

  – Seksuell og reproduktiv helse og rettar er eit av dei mest kontroversielle områda innan utviklingsfeltet, med sterke krefter som arbeider for å reversere framstega, seier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

  Statsbesøk fra Republikken Tanzania
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • Kulturministeren hardt ut mot kvinneandelen i idretten: – Ikke bra nok

  Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) feller en knallhard dom over andelen kvinnelige ledere i norsk idrett. Hun forventer mer.

  Jaffery deler sitt syn på tingenes tilstand i et intervju med Innlandet idrettskrets.

  – Jeg har en tydelig forventning om at idretten skal bli mer likestilt enn hva som er realiteten i dag, sier Jaffery.

  Idrettens mål på 40 prosent kvinnelige valgte ledere er et godt stykke unna. I skrivende stund er det 28 prosent av lederposisjonene i idretten som innehas av kvinner, viser en gjennomgang fra Innlandet idrettskrets fra 2023.

  – Hvorfor kan ikke idretten vedta at det skal være minimum 40/60 prosent kjønnsfordeling også i idrettslagenes styrer? Det går an å vedta det, sier Jaffery.

  – I mitt parti, Arbeiderpartiet, har vi en regel om at det skal være 50 prosent kjønnsfordeling. Og da det kom et krav om 40 prosent kvinneandel i et ASA-styre som jeg var en del av, oppnådde vi raskt nettopp 40 prosent kvinneandel i styret, forteller hun.

  Hun er ikke fornøyd med 28 prosent.

  – Dette er ikke et tall som er bra nok.

  (©NTB)

  Lubna Jaffery
  Foto: NTB
 • NTNU må kutte kjønnspoeng

  NTNU må fjerne de fleste kjønnspoeng for kvinner. For eksempel er det slutt med jentepoeng til sivilingeniørutdanningen.

  Siden 2021 har antallet studier med kjønnspoeng for kvinner blitt redusert fra 113 til 12 i år, det samme antallet som menn.

  – Vi trenger kjønnspoeng der kvinner er underrepresentert. Vi mener det er kjempeviktig at kvinner er godt representert innenfor teknologidominerte bransjer i næringslivet, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan.

  Leder for FpU, Simen Velle, kaller kjønnspoeng «grunnleggende urettferdig», og vil skrote hele ordningen.

  – Det er hva du er i stand til å gjøre som skal definere hvilke høyere utdanninger du kommer inn på, og ikke hva du har mellom beina.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no