Hopp til innhold
Kvinner marsjerer for 8. mars i Bergen
Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Likestilling

Oppsummert

På verdensbasis er det 68,6 prosent likestilling. Norge ligger på 84,2 prosent, kun slått av Island med 88 prosent, ifølge likestillingsbarometeret fra World Economic Forum. Status er noe bedret fra året før fordi det er flere kvinner i regjering.

  • Mannsutvalget kommer med 35 konkrete forslag

    Tiltakene skal hjelpe gutter og menn til lik mulighet til å delta i samfunnet.

    Grepene de foreslår er delt opp i fire innsatsområder: Menn som omsorgspersoner, kjønnsforskjeller i utdanning og arbeidsliv, utsatthet og helse og en likestillingspolitikk for alle.

  • Gir støtte til arbeid for kvinnehelse

    FNs befolkningsfond (UNFPA) får i 2024 ei støtte på 589 millionar kroner av Noreg.

    UNFPA arbeider med blant anna abort, prevensjon og kvinners rettar rundt om i verda.

    – Seksuell og reproduktiv helse og rettar er eit av dei mest kontroversielle områda innan utviklingsfeltet, med sterke krefter som arbeider for å reversere framstega, seier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

    Statsbesøk fra Republikken Tanzania
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Kulturministeren hardt ut mot kvinneandelen i idretten: – Ikke bra nok

    Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) feller en knallhard dom over andelen kvinnelige ledere i norsk idrett. Hun forventer mer.

    Jaffery deler sitt syn på tingenes tilstand i et intervju med Innlandet idrettskrets.

    – Jeg har en tydelig forventning om at idretten skal bli mer likestilt enn hva som er realiteten i dag, sier Jaffery.

    Idrettens mål på 40 prosent kvinnelige valgte ledere er et godt stykke unna. I skrivende stund er det 28 prosent av lederposisjonene i idretten som innehas av kvinner, viser en gjennomgang fra Innlandet idrettskrets fra 2023.

    – Hvorfor kan ikke idretten vedta at det skal være minimum 40/60 prosent kjønnsfordeling også i idrettslagenes styrer? Det går an å vedta det, sier Jaffery.

    – I mitt parti, Arbeiderpartiet, har vi en regel om at det skal være 50 prosent kjønnsfordeling. Og da det kom et krav om 40 prosent kvinneandel i et ASA-styre som jeg var en del av, oppnådde vi raskt nettopp 40 prosent kvinneandel i styret, forteller hun.

    Hun er ikke fornøyd med 28 prosent.

    – Dette er ikke et tall som er bra nok.

    (©NTB)

    Lubna Jaffery
    Foto: NTB
  • NTNU må kutte kjønnspoeng

    NTNU må fjerne de fleste kjønnspoeng for kvinner. For eksempel er det slutt med jentepoeng til sivilingeniørutdanningen.

    Siden 2021 har antallet studier med kjønnspoeng for kvinner blitt redusert fra 113 til 12 i år, det samme antallet som menn.

    – Vi trenger kjønnspoeng der kvinner er underrepresentert. Vi mener det er kjempeviktig at kvinner er godt representert innenfor teknologidominerte bransjer i næringslivet, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan.

    Leder for FpU, Simen Velle, kaller kjønnspoeng «grunnleggende urettferdig», og vil skrote hele ordningen.

    – Det er hva du er i stand til å gjøre som skal definere hvilke høyere utdanninger du kommer inn på, og ikke hva du har mellom beina.

  • Mistet jobben som gravid – tilkjent 45.000 kroner etter diskriminering

    Diskrimineringsnemnda har tilkjent en kvinne 45.000 kroner i erstatning etter at arbeidsgiveren terminerte kontrakten hennes mens hun var gravid.

    Kvinnen var ansatt på en seks måneder lang kontrakt i et bemanningsselskap. Etter cirka fire måneder ble hun sykmeldt på grunn av svangerskapsrelaterte plager og ga beskjed til arbeidsgiveren at hun ikke ville komme tilbake til stillingen før fødsel. Kort tid etter terminerte arbeidsgiveren kontrakten, skriver Dagsavisen.

    Arbeidsgiveren er uenig i at oppsigelsen skjedde på grunn av graviditet. De mente på sin side at det var fraværet som gjorde at hun ikke kunne fullføre oppdraget, ikke graviditeten. Dermed valgte de å terminere avtalen. De ville ha avsluttet avtalen uavhengig av årsaken til fraværet. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no