Hopp til innhold
Kvinner marsjerer for 8. mars i Bergen
Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Likestilling

Oppsummert

På verdensbasis er det 68,6 prosent likestilling. Norge ligger på 84,2 prosent, kun slått av Island med 88 prosent, ifølge likestillingsbarometeret fra World Economic Forum. Status er noe bedret fra året før fordi det er flere kvinner i regjering.

 • Undersøkelse: Ni av ti muslimer mener det bør være full likestilling i hjemmet

  Flere muslimer enn kristne sier de mener arbeid knyttet til barn, hus og hjem bør være likt fordelt mellom partnere, viser en ny undersøkelse.

  Av de 821 personene som har deltatt i undersøkelsen, svarte 90 prosent at de er enig eller helt enig i at partnere bør dele ansvaret for husarbeid og barneoppdragelse, skriver Vårt Land. I en lignende undersøkelse blant personer med religiøs tilhørighet til kristne trossamfunn svarer 79 prosent det samme.

  Det er Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (Kifo) som har gjennomført en undersøkelse blant personer i Norge som oppgir å ha en religiøs tilhørighet til islam.

  Linda Noor, som er daglig leder for den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, sier at likestilling har hatt en drastisk utvikling i muslimske miljøer.

  En annen påstand i undersøkelsen er at likestillingen mellom kjønnene har kommet langt nok. Her svarer 45 prosent av personene med muslimsk tilhørighet at de er enige eller helt enige. Tilsvarende tall for kristne er 30 prosent.

  (NTB)

 • Noreg fekk gjennomslag i FN for tiltak som skal hindre vald mot kvinner.

  Etter å ha forhandla i over 90 timar har FNs kvinnekommisjon blitt samde om ei rekke tilrådingar når det gjeld likestilling. Den norske delegasjonen blei leia av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Ho seier til NTB at ho er imponert over arbeidet som er lagt ned.

  – Noreg fekk gjennomslag for blant anna tiltak som skal hindre vald mot kvinner og jenter som blir tilrettelagt via internett.

  Ifølge statsråden er det første gong FNs medlemsland er samde om ei felles linje for å betre likestillinga for kvinner i ei digitalisert verd.

 • Advarer mot strengere likestillingskrav

  Bransjeforeningen Regnskap Norge advarer mot nye regler om likestilling i styrer. Regjeringen vil påby bedrifter av en viss størrelse å ha minst 40 prosent kvinner og menn i styret.

  Men hvor stort et selskap må være, har de ikke bestemt.

  Regnskap Norge ber regjeringa bruker de samme definisjonene som de gamle regler, så de nye ikke blir vanskelige å etterleve.

 • Bare 1 av 20 som søker patent er kvinner

  Kun 4,9 prosent av dem som søkte patent hos Patentstyret i fjor, var kvinner. Det er langt lavere enn tilsvarende tall internasjonalt og det laveste nivået siden 2011. Tallene presenteres i forbindelse med kvinnedagen, skriver Aftenposten.

  – Norge scorer generelt høyt på likestillingsstatistikk, så hvorfor det er sånn, er noe som burde vært undersøkt, sier Elisabet Mæland Fosse, kommunikasjonsdirektør i Patentstyret.

  (NTB)

 • Agder henger etter på likestilling

  I dag markeres kvinnedagen, 8. mars. Til tross for svak fremgang, tar Agder ennå ikke innpå resten av landet når det gjelder likestilling. Det viser undersøkelser gjort av Statistisk Sentralbyrå. På landsbasis er det 36,6 prosent av kvinnene som jobber deltid, mens i Agder er tallet 46 prosent.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no