Hopp til innhold
Kvinner marsjerer for 8. mars i Bergen
Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Likestilling

Oppsummert

På verdensbasis er det 68,6 prosent likestilling. Norge ligger på 84,2 prosent, kun slått av Island med 88 prosent, ifølge likestillingsbarometeret fra World Economic Forum. Status er noe bedret fra året før fordi det er flere kvinner i regjering.

 • Tyskland med ny regel: Transpersoner kan fritt velge lag

  Trans- og ikke-binære fotballspillere på amatørnivå i Tyskland kan fra neste sesong velge om de vil spille for kvinnelag eller herrelag.

  Ifølge en uttalelse fra det tyske fotballforbundet (DBF) gjelder dette for alle nivåer av breddefotball og blant ungdom for alle som ikke oppgir en klar kjønnsidentitet.

  Dette gjelder også for transpersoner, som får muligheten til å bytte fra et kjønnsbestemt lag til et annet fra en gitt dato.

  De nasjonale reglene kommer etter at Berlin i 2019 innførte valgfrihet, noe forbundet mener ikke har påvirket konkurranseforholdene på en negativ måte.

  Det internasjonale fotballforbundet Fifa sa tidligere i uken at forbundet vil gjennomgå sine egne kjønnsregler etter at svømmeforbundet vedtok forbud mot at personer som gikk gjennom puberteten som gutter, kan delta i kvinneklassen.

  Pride-flagg
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Andelen kvinner i faglige toppstillinger øker

  De siste ti årene har andelen kvinner i faglige toppstillinger økt med rundt 1 prosent per år. Det kommer fram i Tilstandsrapporten for høyere utdanning 2022.

  Andelen er imidlertid fortsatt langt lavere enn i andre faglige stillinger.

  I fjor var kvinneandelen i faglige toppstillinger 35 prosent. Andelen er størst ved institusjoner med profesjonsstudier, står det i rapporten.

 • Arrangerer innspillsmøte til nytt mannsutvalg

  Forskning viser at gutter og menn har særskilte likestillingsutfordringer, derfor skal kultur- og likestillingsdepartementet hente inn innspill til et nytt mannsutvalg.

  Først møte arrangeres tirsdag på Thon Hotel i Kristiansand. Statssekretær Gry Haugsbakken sier de ønsker å få innspill om hva som er de største likestillingsutfordringene for menn i Norge i dag.

 • Ein av fire kommunedirektørar er kvinner

  Ein av fire av landets kommunedirektørar er kvinner, viser Kommunal Rapports kartlegging. KS hadde ei målesetting om 50 prosent kvinner innan 2015. Men KS-leiar Gunn Marit Helgesen seier dei ikkje har gitt opp målsettinga.

  – Vi har sjølvsagt ikkje det. Men det er ikkje KS som tilset kommunedirektørar og fylkeskommunedirektørar. Vi kan berre bevisstgjere og oppmuntre til å tenke på kvinnelege kandidatar, seier ho til Kommunal Rapport.

 • Demonstrerte mot vold mot kvinner

  Titusenvis deltok torsdag i markeringer verden over på Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner.

  Både i europeiske storbyer som Paris, Madrid, Barcelona og London ble det holdt markeringer, og også i latinamerikanske land som Chile, Venezuela, Mexico, Guatemala og Honduras var det demonstrasjoner. (NTB)

  Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner ble markert over store deler av verden, som her i Guatemala by.
  Foto: Oliver de Ros / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no