Hopp til innhold
Gløshaugen, NTNU
Foto: Bent Lindsetmo / NRK

NTNU

  • NTNU må kutte kjønnspoeng

    NTNU må fjerne de fleste kjønnspoeng for kvinner. For eksempel er det slutt med jentepoeng til sivilingeniørutdanningen.

    Siden 2021 har antallet studier med kjønnspoeng for kvinner blitt redusert fra 113 til 12 i år, det samme antallet som menn.

    – Vi trenger kjønnspoeng der kvinner er underrepresentert. Vi mener det er kjempeviktig at kvinner er godt representert innenfor teknologidominerte bransjer i næringslivet, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan.

    Leder for FpU, Simen Velle, kaller kjønnspoeng «grunnleggende urettferdig», og vil skrote hele ordningen.

    – Det er hva du er i stand til å gjøre som skal definere hvilke høyere utdanninger du kommer inn på, og ikke hva du har mellom beina.

  • Kunnskapsdepartementet sa nei til kjønnspoeng ved NTNU

    Kunnskapsdepartementet har avvist NTNUs ønske om å ha kjønnspoeng for å få flere kvinner inn på en rekke mannsdominerte studier.

    NTNU søkte om å få beholde kjønnspoeng for 32 studier og innføre kjønnspoeng for kvinner ved sju nye studier og ett nytt for menn fra kommende høst, men har fått nei på brorparten av dette, skriver VG.

    – Vi er skuffet, sier prorektor Marit Reitan til avisen.

    Kjønnspoeng vil si at man får ekstra poeng når man søker seg inn til en utdanning, og dermed en høyere poengsum totalt i opptaket. Målet med ordningen er å rekruttere flere av et kjønn til en utdanning.

    Vi synes det er rart at vi også har fått avslag på en del studier hvor kvinneandelen er under 20 prosent. Det er veldig beklagelig, sier prorektoren.

    – Vurderingen av hvilke studier som har fått mulighet til å benytte kjønnspoeng står i rundskrivet i tråd med ordinær praksis. Departementet sender ikke ut ytterligere begrunnelser enn dette. NTNU fikk en muntlig orientering om årets vurdering i forkant av offentliggjøringen, på grunn av omfanget av søknaden, skriver Kunnskapsdepartementet i en epost.

    (NTB)

  • Anker ikke frifinnelse

    Påtalemyndigheten har bestemt seg for å ikke anke frifinnelsen av en tidligere NTNU-professor som var dømt for brudd på eksportkontrolloven og Iran-forskriften. Avgjørelsen er tatt etter en helhetsvurdering, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til nettstedet Khrono.

    Den tysk-iranske professoren ble først dømt til åtte måneders fengsel i tingretten, men anka dommen til lagmannsretten. Der ble han frifunnet på alle tiltalepunktene.

    Professoren, som har iransk og tysk statsborgerskap, inviterte fire iranske gjesteforskere til opphold ved NTNU, uten at det forelå lisens eller tillatelse fra Utenriksdepartementet.

  • NTNU-styreleder trekker seg

    Arve Thorshaug, styreleder ved Institutt for lærerutdanning på NTNU, trekker seg med umiddelbar virkning tirsdag. Det skriver Universitetsavisa.

    Årsaken til dette skal være at et styremedlem fikk «refs» i en telefonsamtale med Thorshaug etter å ha skrevet en kommentar på intranettet til NTNU. Styremedlemmet skal ha opplevd samtalen som en oppfordring til å slette kommentaren.

    Arve Thorshaug bekrefter til Adresseavisen at han trekker seg som styreleder med umiddelbar virkning. Han ønsker ikke å kommentere telefonsamtalen ytterligere enn at han og den andre involverte har to ulike opplevelser av samtalen.

    Thorshaug forklarer til avisa at det står to grunner bak avgjørelsen.

    – I tillegg til å være styreleder, er jeg rektor på en grunnskole i Levanger. Det er en tidkrevende jobb, og det er vanskelig å kombinere disse jobbene. Jeg har også brukt mye tid i styret for å ha en god relasjon og en felles inngang til jobben, og jeg føler ikke jeg har lyktes helt i det. Da er det nok noen andre som er bedre egnet til den stillingen enn meg.

  • Evakuerer deler av NTNU i Trondheim

    Nødetatene har rykket ut til NTNU sitt campus på Gløshaugen i Trondheim hvor det er meldt om en lekkasje av et helseskadelig stoff. Bygget evakueres. Det er ikke meldt om personskade, men det er ukjent om noen har vært i kontakt med stoffet, skriver politiet.