Hopp til innhold
Latvia flagg
Foto: GINTS IVUSKANS / AFP

Latvia

 • Boikottar viktig møte

  Russlands utanriksminister Sergej Lavrov har sagt at han vil delta på eit OSSE-møte denne veka. Det får Ukraina og dei baltiske landa til å boikotte møtet.

  OSSE er samarbeidsorganisasjonen for tryggleik og samarbeid i Europa.

  Ukrainas utanriksminister Dmytro Kuleba vil boikotte ministermøtet i OSSE på grunn av avgjerda om å la Lavrov delta, seier talspersonen hans Oleh Nikolenko til AFP.

  Ministerrådet i Organisasjonen for tryggleik og samarbeid i Europa (OSSE) startar i Skopje i Nord-Makedonia torsdag. Lavrov er invitert, og har sagt at han vil delta.

  Dei baltiske landa Estland, Litauen og Latvia seier også at dei ikkje vil delta på OSSE-møtet på grunn av invitasjonen til Lavrov.

  (NTB)

 • Likekjønnet partnerskap blir lovlig i Latvia

  Nasjonalforsamlingen i Latvia har vedtatt at likekjønnede par kan registrere seg som partnere fra og med juli neste år.

  Selv om den nye partnerskapsloven innebærer en juridisk anerkjennelse av likekjønnede par, får de færre rettigheter enn gifte. Grunnloven definerer at ekteskap er mellom en mann og en kvinne.

  Torsdagens vedtak ble gjort med en knapt flertall blant de 100 medlemmene i nasjonalforsamlingen etter en opphetet debatt. Målet er å gi likekjønnede par et minimum av juridisk og sosial beskyttelse. (NTB)

 • Latvia sier russisk fly krenket landets luftrom

  Et uidentifisert fly fløy inn i latvisk luftrom ved grensen mot Russland, opplyser Latvias regjering, som har levert en protest til Russland.

  Krenkelsen av luftrommet til det baltiske EU- og Nato-landet skjedde mandag, opplyser det latviske forsvarsdepartementet. Flyet fløy deretter tilbake til russisk luftrom.

  – Nødvendige tiltak er tatt for å hindre trusler mot Latvias sikkerhet, heter det i departementets uttalelse. De har også delt informasjon om hendelsen med Nato. (NTB)

 • Latvia har mistet kontakt med en drone ved den russiske grensen

  Latvias forsvarsdepartement har begynt en gransking etter at militæret mistet kontakt med en drone ved grensen til Russland.

  Formålet med granskingen er å fastslå den hittil ukjente tekniske årsaken til at man mistet kontakt med dronen, opplyser forsvarsminister Andris Spruds mandag.

  Dronen ble meldt savnet under en militærøvelse i helgen. Ifølge forsvaret er det «stor sannsynlighet» for at den har landet på russisk territorium. Overvåkingsdronen var ikke utstyrt med noen våpen.

  (NTB)

 • Latvia har fått ny regjering

  Nasjonalforsamlingen i Latvia har godkjent at Evika Silina fra det liberalkonservative Det nye enhetspartiet får bli statsminister og danne regjering.

  Latvias tidligere statsminister Krisjanis Karins gikk av i august etter at hans koalisjonsregjering kollapset. Han skal imidlertid være utenriksminister i Silinas regjering, som ble godkjent fredag.

  Karins' regjering var en tydelig kritiker av Russland og en av Ukrainas viktigste støttespillere i EU og Nato. Det ventes av Silinas regjering vil holde seg til en lignende kurs.

  – Jeg tror ikke det blir noen endringer i Latvias strenge sikkerhetspolitikk, og det vil ikke bli endringer i støtten til Ukraina, sier statsviter Filips Rajevskis til nyhetsbyrået Reuters.

  – Den viktigste politiske endringen kan være den nye regjeringens intensjon om ny lovgivning innen menneskerettigheter, ved å for eksempel prøve å legalisere ekteskap for likekjønnede, tilføyer han. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no