Hopp til innhold

Latvia

 • Macron-forslag får slakt i Ukraina og naboland

  Et forslag fra Frankrikes president Emmanuel Macron om at Russland trenger sikkerhetsgarantier i bytte mot å gå med på fredsforhandlinger i Ukraina, får skarp kritikk fra flere land. Både Ukraina og de baltiske landene som deler en lang grense mot Russland, avviser tanken.

  – Hva verden trenger, er sikkerhetsgarantier fra Russland, ikke omvendt, sier en nær rådgiver av president Zelenskyj, Mykhailo Podoljak, ifølge Reuters.

 • Fogh Rasmussen etterforskes i Latvia

  Danmarks tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er under etterforskning av politiet i Latvia.

  Latviske myndigheter opplyser til den danske avisen Børsen at den tidligere ledelsen i banken PNB Banka, som gikk konkurs i august 2019, etterforskes for økonomisk kriminalitet etter at banken etterlot et hull i regnskapet på over 1 milliard danske kroner ved konkursen. Den tidligere Nato-sjefen var nestformann i bankens uavhengige råd.

  Etter konkursen ble han sammen med åtte andre personer stevnet for 32 millioner euro, i overkant av 330 millioner kroner, knyttet til godkjennelse av transaksjoner foretatt to måneder før konkursen. Ifølge PNB Bankas bobestyrer handlet bankens uavhengige råd uforsvarlig ved å godkjenne transaksjonene da millionbeløp ble sendt ut av banken før konkursen.

  – Skadene er skjedd, de er veldokumentert, og det er ikke noe småbeløp som er forsvunnet, sier juridisk sjef Margarita Mjadzelica i konkursboet etter PNB Banka.

  Anders Fogh Rasmussens danske advokat Jacob Skude Rasmussen opplyser at han ikke er kjent med at den tidligere statsministeren og Nato-sjefen er under etterforskning.

  Fogh Rasmussen opplyser at han vil forholde seg til anklagene når rettssaken er i gang i Latvia, og han mener at bankens uavhengige råd ikke kan bebreides for konkursen, opplyser advokaten. (NTB)

 • Amnesty: Flyktninger mishandles i Latvia

  Flyktninger og migranter utsettes for vold og mishandling på grensen mellom Latvia og Belarus, hevder Amnesty i en ny rapport.

  Med vold og brutale midler prøver latviske myndigheter å hindre flyktninger å krysse grensa fra Belarus. Mange flyktninger blir utsatt for grove menneskerettsbrudd, deriblant vilkårlig fengsling og til og med tortur, ifølge rapporten «Latvia: Return home or never leave the Woods».

  Resultatene i rapporten er basert på utsagn fra 17 flyktninger og migranter som har kommet seg til Latvia eller har forsøkt å krysse grensa fra Belarus.

  (NTB)

 • Statsminister Krisjanis Karins' parti vinner valget i Latvia

  Det liberalkonservative sentrum-høyre-partiet som har statsministeren i Latvia, vinner valget. Det russiskvennlige partiet Harmoni går mot kollaps.

  Søndag morgen er 95 prosent av stemmene telt opp, og Det nye enhetspartiet har fått 18,9 prosent av stemmene.

  Blant de tre andre koalisjonspartiene i dagens regjering har bare det konservative partiet Nasjonal Allianse sikret seg plass i nasjonalforsamlingen. Partiet De konservative havner under sperregrensen på 5 prosent, mens det liberale Utviklingspartiet så vidt er over.

  Det russiskvennlige partiet Harmoni går mot valgnederlag og 4,8 prosent av stemmene. I 2018 var Harmoni det største partiet og fikk 20 prosent. 25 prosent av befolkningen i Latvia er av russisk avstamming.

  Trolig vil det nå bli en lengre periode med forhandlinger og koalisjonsbygging. På forhånd regnet kommentatorer det som sannsynlig av Krisjanis Karins fortsetter som statsminister. (NTB)

  Valg i Latvia
  Foto: JANIS LAIZANS / Reuters
 • Mot seier for sittende statsminister i Latvia

  Sittende statsminister Krisjanis Karins sentrum-høyre-parti går som ventet mot valgseier i Latvia, ifølge valgdagsmålinger.

  Som i alle europeiske land som avholder valg i disse tider, er det krigen i Ukraina som dominerer valgkampen. Energipriser og svekket kjøpekraft følger deretter.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no