Hopp til innhold

Norge sender panservogner til Latvia

Samtidig som situasjonen mellom Vesten og Russland blir stadig mer spent sender Norge stormpanservogner til Latvia, melder VG.

Stormpanservogn av type CV90

Det skal være snakk om stormpanservogner av typen CV90, som nå er planlagt sendt til Latvia tett på den russiske grensen.

Foto: Lars Magne Hovtun / Scanpix

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i Afghanistan

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, her avbildet i Afghanistan, bedyrer at det norske bidraget til øvelsen ikke er ment som et innspill i konflikten mellom Russland og Ukraina.

Foto: Stephen Olsen / Forsvaret / NTB scanpix

Det er snakk om pansrede kjøretøy og soldater fra Telemark bataljon (TMBN) som skal delta i en NATO-øvelse, ifølge avisa.

– Det er viktig å understreke at dette er en øvelse. Samtidig er det et svar på det NATO har bedt sine medlemsland om, nemlig å trygge allierte ved økt aktivitet i Baltikum, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Totalt er det snakk om 190 soldater og de beltedrevne stormpanservognene CV90 som sendes til Latvia. Russland har tidligere reagert kraftig på militær tilstedeværelse fra NATO i nærheten av sine grenser.

Søreide: Ikke et innspill i konflikten

Forsvarsminister Søreide bedyrer overfor avisa at det norske bidraget ikke er ment som et innspill i konflikten mellom Ukraina og Russland.

Ifølge Dagbladet skal de norske soldatene reise i høst, men det er ikke fastsatt en nøyaktig dato. Styrken skal bli værende i Latvia om lag to måneder.

Latvia har sammen med Estland, Litauen og Polen gitt uttrykk for at de opplever Russlands offensiv mot Ukraina som truende. De krever derfor en markant styrking av NATO-alliansens østre flanke.

Det er profesjonelle soldater fra Mekanisert infanterikompani 3 (Mek 3) som skal til Latvia. TMBN og Mek 3 har hovedkvarter på Rena leir, Østerdal Garnison. Soldater fra TMBN har vært stasjonert i Afghanistan mer eller mindre kontinuerlig de siste ti årene. Her har også de beltedrevne CV 90-vognene vært involvert i flere harde kamper disse årene.

– Kan bygge opp konflikten

Frode Ersfjord

Frode Ersfjord, leder i Fredsinitiativet, er kritisk til at Norge skal sende soldater og kjøretøy til Latvia.

Foto: Privat

Frode Ersfjord, leder i Fredsinitiativet, sier til NRK at han er kritisk til at Norge skal sende soldater til NATO-øvelsen.

– Av den enkle grunn at det kan være med på å bygge opp konflikten. Et slikt bidrag kan sikkert være i NATOs interesse, men vi må spørre oss hva som er i Norges interesse, sier Ersfjord.

Ersfjord sier at han heller ikke mener det er i Europas interesse at begge parter i konflikten ruster opp og «viser muskler». Han reagerer også på avstanden, og påpeker at det ikke er snakk om et territorielt forsvar for Norges del.

– Jeg er også spent på Forsvarministerens forklaring på hvorfor øvelsen varer så lenge, i hele to måneder. Er det snakk om en øvelse, eller bare et ønske fra NATO om å ha soldater i området?, spør Ersfjord.

NRK har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet, som opplyser at de ikke har anledning til å kommentere saken nå.

SISTE NYTT

Siste nytt