Hopp til innhold
Poland's main opposition leader, former premier and head of the centrist Civic Coalition bloc, Donald Tusk addresses supporters at the party's headquarters in Warsaw, Poland on October 15, 2023, after the presentation of the first exit poll results of the country's parliamentary elections. (Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP)
Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Polen

Oppsummert

Polen har ttat imot netsen 2 millioner ukrainske flyktninger etter at Russland invaderte Ukraina i februar. Polen har også bidratt med store leveranser av militært materiell til nabolandet.

 • Zelenskyj ber om hastemøte om grensekonflikt

  Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj ber om hastemøte med EU og den polske regjeringen for å finne en løsning på konflikten på grensen mellom Polen og Ukraina.

  Polske bønder har i flere uker sperret flere veier ut av Ukraina fordi de vil hindre import av billige ukrainske landbruksvarer.

 • Polen, Tyskland og Frankrike lanserer anti-desinformasjonskampanje

  Lederne for Polen, Tyskland og Frankrike møtes i Paris for å lansere en felles kampanje mot russisk desinformasjon, samt diskutere europeisk sikkerhet.

  Nyvalgte Donald Tusk fra Polen skal mandag møte Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz.

  I tillegg skal utenriksministrene fra landene samles for å diskutere nylige russiske destabiliseringsforsøk.

  Ellers står Europas sikkerhetsbekymringer på agendaen for de tre statslederne.

  Trioen mener det er avgjørende at EU står samlet når det kommer til forsvar og at de 27 medlemslandene øker sin støtte til Ukraina i en tid der USAs støtte til Ukraina vakler på grunn av republikansk motstand i Washington.

  Relasjonene mellom Polen og Tyskland har lenge vært anstrengt etter åtte år med nasjonalistisk styre i Warszawa.

  Nå kan inntoget til Tusk, som er tidligere president for Det europeiske råd, gjøre det lettere å gjenopplive den såkalte «Weimar-trekanten», som er et samarbeid mellom Frankrike, Tyskland og Polen som ble opprettet i 1991.

  (NTB)

 • Polske bønder demonstrerer mot ukrainsk import

  Bøndene protesterer mot at ukrainerne får selge varene sine i EUs åpne marked. De mener det oversvømmer det polske markedet og fører til at polske bønder får mindre betalt for varene sine.

  – Vi har ikke annet valg, sier en av organisatorene for fredagens protest.

  – Overfloden av produkter fra Ukraina, som ikke er produsert i samsvar med EUs standarder, er en enorm belastning for oss, sier han.

  Demonstrasjoner finner sted på minst 250 steder i Polen, ikke bare på grensen til Ukraina.

  Landets landbruksminister Czeslaw Siekierski sier til Polens statlige rikskringkaster at bøndene har «legitime forventninger og krav» om å begrense import fra Ukraina.

  (NTB)

  FsuzddXW-M8
  Foto: Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no