Abortprotester i Warzawa i Polen
Foto: KACPER PEMPEL / Reuters/NTB

Polen

Oppsummert

Polens grunnlovsdomstol har fastslått at alle aborter er ulovlige, med mindre mors liv er i fare eller graviditeten skyldes incest eller voldtekt. Landet har i flere uker vært preget av store protester.

 • Demonstrasjoner i Polen

  Flere tusen av mennesker demonstrerte i Warszawa søndag mot behandlingen av flyktninger på grensen mellom Polen og Hviterussland.

  Tusenvis av flyktninger og migranter har forsøkt å krysse grensen fra Hviterussland til EU-landene Polen, Latvia og Litauen de siste månedene.

  Øyevitnebeskrivelser og rapporter fra bistandsgrupper anklager Polen for å føre folk tilbake over grensen til Hviterussland. Demonstrantene understreket at det kan føre til at folk fryser i hjel på grensen, ved å vinke med bannere laget av varmebeskyttende tepper.

  Polen har erklært unntakstilstand ved grensen, og parlamentet har godkjent byggingen av en grensemur.

 • Polen avviser gjerdekritikk

  Polen forsvarar grensegjerdet som blir bygd mot Kviterussland, og planlegg å erstatte det med ein permanent mur.

  Nasjonalforsamlinga i landet vedtok nyleg ei lov som gir grensevaktene løyve til å tvinge flyktningar og migrantar utan innreisepapir tilbake over grensa.

  Tusenvis av flyktningar og migrantar har dei siste månadane prøvd å ta seg til Polen, Latvia og Litauen via Kviterussland.

 • Vil byggje mur til Kviterussland

  Polen planlegg å byggje ein mur på grensa til Kviterussland for å hindre migrantar og flyktningar i å krysse over.

  Det er rekna at muren vil koste 353 millionar euro å bygge, det er rundt 3.481 millionar kroner. Eit lovforslag er laga, og det skal diskuterast i parlamentet onsdag.

  Fleire menneskerettsgrupper kritiserer både utkastet og regjeringa si behandling av migrantar og flyktningar. I løpet av august har fleire tusen menneske frå Midtausten og Afrika prøvd å krysse Polen frå Kviterussland.

 • Polen vil følge EU-lover

  Polen vil fortsette å respektere EUs bindende lovverk, heter det i en uttalelse fra regjeringen. Dermed går regjeringen mot landets grunnlovsdomstol.

  Uttalelsen, som lørdag kom fra landets utenriksdepartement, kommer etter massiv kritikk og spørsmål rundt Polens holdning til EUs lovverk.

  Landets grunnlovsdomstol slo tidligere denne uka fast at enkelte av unionens lover er i strid med den polske grunnloven. Avgjørelsen er imidlertid ikke bindende med mindre den vedtas av regjeringen.

  – Alle forpliktelser som stammer fra både primær og sekundær EU-lov fortsetter å gjelde, og vil derfor bli respektert av Polen, heter det i uttalelsen, skriver Reuters.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no