Hopp til innhold
Polsk ukrainsk flagg som skal symbolisere vennskapet mellom d e to landene, i en demonstrasjon foran den russiske ambassaden i Warsawa 15 okt. 2022
Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Polen

Oppsummert

Polen har ttat imot netsen 2 millioner ukrainske flyktninger etter at Russland invaderte Ukraina i februar. Polen har også bidratt med store leveranser av militært materiell til nabolandet.

 • Rapport: Demokratiet er på tilbakegang i verden

  Halvparten av verdens demokratier er i ferd med å forfalle, ifølge en ny rapport. Forfatterne er spesielt bekymret for situasjonen i USA.

  I løpet av 2021 forsvant to av verdens demokratier, Myanmar og Tunisia. Samme år kom USA på listen over demokratier i forfall, en liste som i år også består av Ungarn, Polen, Brasil, India, Mauritius og El Salvador.

  – Vi ser usedvanlig sterk motvind for demokratiet nå, forsterket av de politiske virkningene av den økonomiske krisen, som startet med pandemien og de økonomiske konsekvensene av krigen i Ukraina, sier generalsekretær Kevin Casas-Zamora i Idea, organisasjonen som har laget rapporten.

 • Flere ukrainske flyktninger ble trolig matforgiftet i Polen

  Fjorten personer, deriblant barn, på et overnattingssted for ukrainske flyktninger i Polen ble lagt inn på sykehus etter at de ble syke sist fredag, melder den polske radiostasjonen Radio Pole.

  En lege skal ha opplyst til radiostasjonen at noroviruset var påvist hos en av pasientene, og at undersøkelsene antyder at det er snakk om matforgiftning.
  Lørdag var syv personer fortsatt innlagt på sykehus, men på bedringens vei, skriver nettavisen The Kyiv Independent.

 • Tyskland tilbyr luftforsvar til Polen

  Tyskland har tilbudt seg å hjelpe Polen med å forbedre luftforsvaret deres som følge av rakettangrepet forrige uke.

  – Regjeringen har tilbudt seg å støtte Polen i å sikre luftrommet med hjelp av tyske kampfly og luftforsvarssystemer, sier forsvarsminister Christine Lambrecht til avisen Rheinische Post mandag.

  Hun la til at nabolandet Slovakia allerede har beskyttelse av denne typen, og at Tyskland ønsker å utvide sin tilstedeværelse i området «til slutten av 2023, muligens lengre».

 • Russland kaller inn den polske ambassadøren

  Russlands utenriksdepartement kaller den polske ambassadøren inn på teppet etter at Polen sa at raketten som krevde to menneskeliv, trolig kom fra Ukraina.

  Det opplyser det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova onsdag. Ukraina har anklaget Russland for å ha avfyrt raketten, men Polens president sa onsdag at det sannsynligvis var en russiskprodusert luftvernrakett skutt opp av ukrainske styrker.

  Samtidig har Nato-landet Polen sagt at Russland til syvende og sist har ansvaret. Russerne skjøt titalls raketter mot Ukraina tirsdag, og ifølge Kyiv ble mange av dem skutt ned.

  – Det var ikke et angrep på Polen, sa Duda og understreket at det trolig dreide seg om et uhell.

  (NTB)

 • Stoltenberg: – Polen har ikke bedt om artikkel 4-møte

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa på pressekonferansen onsdag at medlemslandet Polen ikke har bedt om et møte i tråd med Nato-traktatens artikkel 4.

  Artikkel 4 utløses når et Nato-land mener deres sikkerhet, politiske uavhengighet eller territorielle integritet er truet. I forbindelse med eksplosjonen som tok to menneskeliv i Polen tirsdag, varslet Polen at de vurderte å utløse artikkel 4.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no