NRK Meny
Demonstrasjon mot Polens høyesteretts-vedtak
Foto: Agencja Gazeta / Reuters

Polen

Oppsummert

Polen har fått internasjonal kritikk for flere omstridte lovendringer den siste tiden. EU-kommisjonen har truet med at Polen kan miste sin stemme i unionen etter disse endringene.

 • Avsatt dommer dukket opp på jobb

  Høyesterettsjustitiarius Malgorzata Gersdorf dukket onsdag opp på jobb i Warszawa, til tross for at hun er blant dommerne som tirsdag ble avsatt. – Jeg håper at lov og orden blir gjenopprettet i Polen, sier Gersdorf til polske medier.

 • Flere dommere i Polen må gå av

  Reformen av polsk høyesterett trådte i kraft tirsdag. Dermed er tredelen av dommerne i landet tvunget til gå av. Den nye loven innebærer at pensjonsalderen for dommere settes ned fra 70 år til 65 år.

 • EU griller Polen om domstolsreform

  Polen må tirsdag svare på vanskelige spørsmål om landets kontroversielle domstolsreform, melder NTB. Grillingen er et ledd i prosessen som ble satt i gang i desember i fjor da EU-kommisjonen aktiverte artikkel 7 i EU-traktaten.

 • Warszawa-oppstanden vert markert

  75 år etter Warszawa-oppstanden markerte befolkninga i den polske hovudstaden dagen med å feste papirliljer på kleda sine. Liljene er meint som eit symbol for dei rundt 13.000 jødane som vart drepne i oppstanden.

 • Polen kjøper Patriot-raketter

  Polen har kjøpt Patriot-raketter fra USA for 37 milliarder kroner, melder Reuters. Dette er landets største våpenkjøp noensinne. Rakettsystemet skal inngå i forsvaret mot russiske missiler. Avtalen ble signert av forsvarsminister Mariusz Blaszczak.

  Mariusz Blaszczak og Paul Jones
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no