NRK Meny
Demonstrasjon mot Polens høyesteretts-vedtak
Foto: Agencja Gazeta / Reuters

Polen

Oppsummert

Polens president har godkjent grunnlovsendringen som gir justisministeren makt over landets vanlige domstoler. EU-kommisjonen advarer og sier at Polen blir fratatt sin stemme i unionen dersom landet presser gjennom den kontroversielle reformen.

 • Må ut av toppverv i EU-parlamentet

  Ryszard Czarnecki frå Polen er avsett som visepresident i EU-parlamentet. Eit fleirtal i forsamlinga stemte for å fjerne politikaren, melder AP. Bakteppet er at han kalla EU-politikar Roza Thun nazi-medløpar, fordi ho kritiserte regjeringa i Polen.

  Ryszard Czarnecki
  Foto: VINCENT KESSLER / Reuters
 • Polen forsvarer lovforbud

  Et polsk lovforslag som forbyr å kalle nazistenes konsentrasjonsleirer for «polske dødsleirer», vekker harme i Israel. Regjerignen firsvarer forslaget, som vil gi fengsel i opptil tre år for å antyde at Polen var involvert i nazistenes forbrytelse..

 • Polens vraker abortforslag

  Polske politikere har avvist et forslag om å lette på landets abortlov, som er en av Europas strengeste. Nasjonalforsamlingen, som kontrolleres av det høyrepopulistiske partiet PiS, signaliserte også onsdag et ønske om å stramme inn loven ytterligere.

 • Endringer i Polens regjering

  Polens ferske statsminister Mateusz Morawiecki bytter ut både utenriksministeren, forsvarsministeren og miljøministeren, melder AFP. Utskiftningene anses som et forsøk på å bedre forholdet til EU.

 • Ungarn støtter Polen

  Ungarns statsminister Viktor Orbán kritiserer EUs plan for å straffe Polen for å ha vedtatt en omstridt justisreform. Ifølge Orbán vil Ungarn vil legge ned veto mot ethvert forslag om å straffe Polen, melder AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no