Litauens flagg
Foto: Bent J. Tandstad / NRK

Litauen

Oppsummert

Litauen sliter med en økende flyktningstrøm over grensa til Hviterussland, og mistenker at hviterussiske myndigheter hjelper flyktninger og migranter fram til grensa. Over 1500 har kommet over for å søke asyl i løpet av kort tid.

 • Litauen setter soldater ved grensen

  Litauen har besluttet å utplassere soldater ved grensen mot Hviterussland for å hindre at migranter og flyktninger tar seg over grensen. President Gitanas Nauseda signerte fredag et dekret som gir militæret flere fullmakter i grenseområdet, melder nyhetsbyrået BNS.

 • 5000 sengeplasser til Litauen

  Norge har bestemt seg for å sende 5000 sengeplasser til Litauen etter at mange migranter har kommet over grensen fra Hviterussland.

  Utstyret ble kjøpt inn av Utlendingsdirektoratet (UDI) under de store flyktningankomstene til Norge i 2015.

  UDI opplyser at deres vurdering er at donasjonen ikke vil medføre en reell svekkelse av beredskapen ved en ny masseankomst av flyktninger til Norge.

 • Vil bygge metallgjerde på grensen

  Tirsdag diskuterer parlamentet i Litauen om de skal bygge et høyt metallgjerde med piggtråd på grensen til Hviterussland, for å stoppe migranter som forsøker å krysse grensen, skriver Reuters.

  Et økende antall migranter har dratt fra Hviterussland til nabolandene Litauen, Latvia og Polen de siste ukene. Disse landene anklager Hviterussland for å bruke migrantene til å legge press på EU i håp om å få dem til å reversere sanksjonene mot landet.

 • Norge og Litauen bytter vaksiner

  Norge sender 100.000 doser av Janssen-vaksinen til Litauen, og får 100.000 Pfizer-doser i retur. Med det får koronavaksineringen i Norge en liten oppsving. Det er statsminister Erna Solberg fornøyd med. – For hver nye dose vi får av mRNA-vaksinen, så kommer vi nærmere et fullvaksinert Norge, og kan ta tilbake friheten, sier hun.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no