Hopp til innhold
Litauens flagg
Foto: Bent J. Tandstad / NRK

Litauen

Oppsummert

Litauen sliter med en økende flyktningstrøm over grensa til Hviterussland, og mistenker at hviterussiske myndigheter hjelper flyktninger og migranter fram til grensa. Over 1500 har kommet over for å søke asyl i løpet av kort tid.

 • Litauen ber EU justere sanksjonene mot Russland

  EU må justere sanksjonene som er innført mot Russland over Ukraina-krigen, mener Litauens president. Ifølge ham rammer noen av dem EU hardere enn Russland.

  President Gitanas Nauseda sa at det russiske, statseide energiselskapet Gazprom fortsatt tjener godt, trass i at det får solgt langt mindre gass enn tidligere, på grunn av den økte gassprisen.

  Derfor må EU-kommisjonen på nytt se hvordan sanksjonene rammer Russland, og om nødvendig justere dem, sa han etter et møte med sin rumenske motpart Klaus Iohannis i Vilnius torsdag.

  (NTB)

 • Litauen erklærer russisk toppdiplomat persona non grata

  Litauens utanriksdepartement har erklært den russiske toppdiplomaten i landet for «persona non grata», melder Reuters.

  Departementet skriv i ei utsegn at personen sine nylege handlingar og utsegn ikkje er kompatible med hans diplomatstatus, og at det burde bli sett på som ei innblanding i Litauens innanrikssaker.

 • Strømpriser på nær 40 kroner i Baltikum

  Mellom klokka 17 og 18 onsdag koster det 39,40 kroner for en kilowattime strøm i Estland, Latvia og Litauen. Snittprisene er Europas høyeste.

  Snittprisen på strøm onsdag blir 6,72 kroner/kWh i Estland og hele 8,12 kroner/kWh i Latvia og Litauen, skriver bransjeavisen Europower.

  Bakgrunnen er svært enkel: Det produseres ikke nok strøm i landene i forhold til etterspørselen. Det skal ha blitt satt i gang reservekraftverk i Litauen som kan levere 50 megawattimer med ekstra strøm.

  Landene er tilknyttet Norden med sjøkabler fra Finland og Sør-Sverige, men det ser ikke ut til å påvirke det nordiske kraftmarkedet nevneverdig. (NTB)

 • Lisa Holms drapsmann drept i fengsel i Litauen

  Mannen som ble dømt til livsvarig fengsel for drapet på den svenske 17-åringen Lisa Holm i 2015, Nerijus Bilevicius, er drept av en medfange i Litauen.

  Ifølge den litauiske avisen Diena ble Bilevicius angrepet med kniv av en medfange i fengselet i Marijampole onsdag. Han døde av skadene på vei til sykehus.

  Bilevicius ble funnet skyldig i å ha drept Holm og dømt til livsvarig fengsel i Sverige i 2016. Han ba senere om å få sone straffen i hjemlandet Litauen og ble overført i 2018.

  Lisa Holm forsvant på kvelden 7. juni 2015, etter at hun hadde stengt kafeen i Kinnekulle utenfor Lidköping der hun jobbet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no