Dansk sommerhus og dansk flagg

Danmark

Oppsummert

Danmark er et monarki i Norden, og er det sørligste av de nordiske landene. I riksfellesskapet inngår også Færøyene og Grønland, begge med indre selvstyre. Danmark har vært medlem av EU siden 1973. Regjeringssjef er Mette Frederiksen (Socialdem).

 • Kjær: – Vil sitte i meg for alltid

  Danmarks lagkaptein, midtstopperen Simon Kjær, bryter for første gang stillheten etter at lagkameraten Christian Eriksen falt om på banen under EM-kampen mot Finland på lørdag. Kjær var en av de første som var borte hos Eriksen da han falt om.

  – Det var et sjokk, som vil sitte i meg - og i oss alle sammen, for alltid, skriver Kjær på Twitter.

  – Det eneste som betyr noe og som er viktig er at Christian er okay!! Jeg er stolt av hvordan vi handlet som et lag, og hvordan vi har stått sammen i denne vanskelige perioden, skriver stjernespilleren, som til vanlig holder til i AC Milan.

  Simon Kjær
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
 • Danmark vil koronavaksinere barn

  Det danske helsedirektoratet Sundhedsstyrelsen vil tilby koronavaksine til barn som er mellom 12 og 15 år gamle. Det opplyser direktør Søren Brostrøm på en pressekonferanse i formiddag.

  – Det er ikke tilstrekkelig at bare voksne blir vaksinert mot koronaviruset. Vi trenger ekstra immunitet. Ved å tilby vaksinen til barn, kan vi få cirka 4 prosent ekstra immunitet i befolkningen. Det har vi bruk for, slik at vi kan holde epidemien under kontroll inn i vintersesongen, sier Brostrøm, ifølge DR.dk.

  Beslutningen kommer etter at EUs legemiddeltilsyn (EMA) i slutten av mai godkjente Pfizer-vaksinen for barn ned til 12 år.

 • Ikke-vestlige dansker får nye krav

  Om ti år skal det ikke finnes områder i Danmark hvor det er bosatt flere enn 30 prosent ikke-vestlige innvandrere og etterkommere, ifølge en politisk avtale. Totalt skal 58 boligområder og 100.000 innbyggere i Danmark underlegges de nye kravene. Regjeringen har inngått avtalen med Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Konservative og Liberal Alliance.

  Den danske regjeringens ambisjon er å bekjempe det som betegnes som parallellsamfunn. – Det er helt avgjørende for å sikre et velferdssamfunn hvor du møter mennesker som er annerledes enn en selv i hverdagen, sier innenriks- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

 • Siktet for trusler mot kongehuset

  En 57-årig kvinne er siktet for trusler mot det danske kongehuset etter at en mistenkelig pakke ble sendt til slottsplassen i København.

  Pakken førte til avsperring av slottsplassen ved Amalienborg. Sprengstoffeksperter fra det danske forsvaret ble tilkalt for å undersøke pakken, men innholdet viste seg å være ufarlig.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no