Hopp til innhold
Minerydding i Pravdune i Kherson i Ukraina
Foto: Evgeniy Maloletka / AP

Landminer og minerydding

Oppsummert

Krigens folkerett forbyr bruk av miner i krig. Likevel er det blitt lagt ut svært mange miner som en del av krigen i Ukraina.

  • Minst ni drept i mineeksplosjon i Syria

    Minst ni personer som samlet trøfler, mistet livet da bilen deres kjørte på en landmine i Syria søndag.

    I tillegg ble tre personer såret i eksplosjonen i Deir al-Zor i det østlige Syria, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

    Til sammen er 139 mennesker drept av landminer i Syria siden nyttår, inkludert 30 barn.

    Særlig utsatt er landbruksarbeidere som samler trøfler i områdene som tidligere var dominert av IS og som er fulle av landminer. De er også utsatt for angrep fra IS-ekstremister.

    Hjelpeorganisasjonen Handicap International sier det er opp til 300.000 landminer og ueksploderte bomber spredt rundt i Syria etter over ti år med borgerkrig.

    (NTB)

  • – Over 40 prosent av Ukraina minelagt

    Over 40 prosent av Ukraina er minelagt, noe som har gjort landet til verdens største minefelt, sier statsminister Denys Sjmyhal.

    250.000 kvadratkilometer er nå minelagt i Ukraina, noe som gjør det svært farlig for innbyggerne å bevege seg mange steder og som skaper store problemer for jordbruket, en av landets viktigste inntektskilder, ifølge Sjmyhal.

    – Ukraina er nå verdens største minefelt, sier han i et intervju med det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

    (NTB)

  • Tre mineryddere drept i Ukraina

    Tre ukrainske mineryddere døde lørdag da en mine eksploderte mens de ryddet miner i Kherson-regionen, opplyser ukrainske myndigheter.

    De tre jobbet med å fjerne miner fra territorium Ukraina har gjenvunnet fra russisk okkupasjon i Kherson, opplyser hjelpekorpset i Zjytomyr-regionen, der de tre var engasjert, på Facebook.

  • Norge øker støtten til minerydding i Ukraina

    Regjeringen øker støtten til Norsk Folkehjelp og Halo Trust med 30 millioner kroner til minekartlegging og minerydding i Ukraina. Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

    Norge er blant de største bidragsyterne på dette arbeidet i verden og blir også en av de største bidragsyterne innen minerydding i Ukraina.

    – Ukraina var allerede før invasjonen et av verdens mest minekontaminerte land. Med krigen har dette problemet økt i omfang. Regjeringen øker nå støtten til mineorganisasjonene Norsk Folkehjelp og Halo Trust med 30 millioner kroner til sårt tiltrengt innsats i Ukraina, koordinert med ukrainske myndigheter, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no