Forsvaret endrer ikke reglene etter at den kvinnelige soldaten Alice Asplund i 2011 ble beordret til å bade naken foran 30 medsoldater. Hendelsen vakte sterke reaksjoner, men offiseren som ga ordren, slapp refs etter en klagerunde.
Forsvaret endrer sanger om «kuk» og «sjømannsbrud» som er blitt sunget i årevis. Nå skal tekstene oppdateres. Hovedverneombud Thomas Norman Hansen mener det er på høy tid.
Selv om Forsvaret siden 2018 har gjort flere tiltak for å få bukt med seksuell trakassering, ble sangen sunget frem til i fjor. Til Forsvarets forum sier sjef for Panserbataljonen, Lars Jansen, at kulturendringer er tidkrevende.
– Sangen er byttet ut for å være i tråd med dagens verdier, sier Jansen til NRK.
Hærens egen gransking av varsel fra Silje Falmår konkluderer med to tilfeller av feil i hvordan de tok vare på Silje som soldat og varsler, men de mener at hun ikke var utsatt for gjengjeldelse.
– Jeg er ikke fornøyd med resultatet, sier Falmår til NRK.
Falmår hadde en rekke ganger sagt fra til Forsvaret om mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep.
Hun hadde også sagt fra om feil i håndteringen, og det hun mente var gjengjeldelse fra militært ansatte etter at hun sa fra om måten de håndterte saken.
– Det er skuffende å høre at han får en stilling utenlands. Forsvaret har fortsatt en vei å gå, sier Kristine Solhaug som rapporterte majoren.
NRK har gjennom en rekke saker avslørt at mannlige forsvarsansatte som begår overgrep og regelbrudd, blir forfremmet eller får sluttpakker, oftere enn avskjedigelse.
Forsvaret jobber med en handlingsplan som skal ta for seg tiltak mot mobbing og trakassering. Å stoppe alkoholserving i leirene er et av tiltakene som vurderes.
Den nye handlingsplanen er nå på hastebehandling internt i Forsvaret. Det skjer etter flere år med massiv kritikk om håndtering av slike saker, skriver Aftenposten.
Blant tiltakene som vurderes, er å stoppe alkoholserveringen i militære leirer.
Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund er fornøyd med mange av tiltakene, men er mer skeptisk til et alkoholforbud i befalsmessene – som med få unntak er det eneste stedet det serveres alkohol i Forsvarets leirer.
– Messa er veldig viktig for trivselen. Det har jeg både fra jenter og gutter i Forsvaret. Det er mer fruktbart å diskutere grundig hvordan vi opptrer på fest på fritiden. Og ikke bare i kaserne og felt, sier han.
Forbundsleder Johan Hovde i Parat forsvar er enig. Han peker på at befalsmessene er underlagt kommunal skjenkekontroll.
– Det vi frykter, er en drikkekultur på rom der vi ikke har kontroll, sier han.
Blant de andre tiltakene som foreslås, er kontroll for å sikre at ingen er eneste kvinne eller mann på rommet; konsekvenser for ledere som ikke tar tak i varsler; å innføre samtykkelov og å innføre en felles prosedyre for all varsling.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen vil ikke kommentere Aftenpostens opplysninger, og pressevakt Stine Barclay Gaasland sier at planen ikke er ferdig, men vil bli offentliggjort når den er klar. (NTB)
Høgre ber forsvarsministeren gje klare fristar for tiltak etter varslarsakene
Færre vil nå tilråda jenter eit år i førstegongstenesta enn tidlegare, syner ferske tal Norstat har samla inn på vegner av NRK. Målinga blei gjort etter sakene om seksuell trakassering og valdtekter i det norske forsvaret. Nå meiner Høgre at forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) må vera tydelegare på kva han nå forventar av endringar i Forsvaret.
Leiar for Utanriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), ber Gram gje Forsvaret klare fristar for når dei skal setta i verk dei varsla tiltaka, og be om ein plan for når ministeren forventar å sjå denne kulturendringa.
– Me skal ha tillit til dei som skal forsvara landet vårt, og det skal vera ein trygg arbeidsplass for dei som tar det ansvaret. Det første og viktigaste er å erkjenna problemet, og det er eit leiaransvar å rydda opp i varslarsakene og kulturen i Forsvaret. Det ansvaret ligg også hos forsvarsministeren, seier Søreide.
Ho spurde også forsvarsministeren om kva fristar han har gitt Forsvaret i spørjetimen i Stortinget i dag. Gram svarte at han i tillegg til å få løpande rapportar frå Forsvaret, ventar på ein ny rapport om dei tiltaka som allereie er sett inn fram mot sommaren.
Medlem av justiskomiteen Andreas Sjalg Unneland (SV) spurte ministeren fleire spørsmål, mellom anna om kva ministeren meiner er rett reaksjon overfor tilsette i forsvaret som ikkje følg opp varslingssaker.
– Det er opplagt at varslingssystemet i Forsvaret ikkje har vore godt nok, svarte forsvarsministeren og la til at dei som ikkje varsla burde bli følgt opp med dei reaksjonane som er tilgjengelege i arbeidslivet.