Hopp til innhold
Venezuelas president Nicolas Maduro
Foto: Ariana Cubillos / AP

Venezuela og USA

Oppsummert

USA mener at Venezuela er en «stadig mer voldelig narko-stat» som utgjør en direkte trussel for internasjonal fred og sikkerhet. USA har innført en rekke sanksjoner mot firmaer og borgere som er anklaget for korrupsjon og maktmisbruk.

 • Maduro ber om at oljesanksjonar blir oppheva

  Venezuelas president Nicolás Maduro ber USA oppheve alle sanksjonane mot oljeindustrien i landet.

  Han sa dette på ein pressekonferanse etter at USA letta på nokre av sanksjonane, melder AFP.

  USA lempa på sanksjonane etter at Maduros regjering og opposisjonen underteikna det som blir kalla ei brei, sosial avtale.

 • Venezuela: – Dette er eit stort gjennombrot

  Noreg har spelt ei sentral rolle i forhandlingane som no gjer at sanksjonane mot Venezuela blir letta.

  – Dette er eit stort gjennombrot. Det som skjedde rett etter at vi var ferdige her i Mexico var at amerikanarane letta på sanksjonar.

  Det fortel den norske forhandlingsleiaren, Dag Nylander, til NRK.

  Det amerikanske oljeselskapet Chevron får no høve til å igjen å produsere venezueliansk olje.

  – Dette er store nyheiter for Venezuela og veldig positivt for befolkninga som er hardt råka, meiner Nylander.

  – Korleis har tonen vore i forhandlingane?

  – Vi kjenner kvarandre godt og tonen er respektfull. Men forhandlingane er tøffe. Det vanskelegaste er det som ligg foran oss, nemleg forhandlingar om politiske spørsmål.

  Mexico Venezuela Opposition Negotiations
  Foto: Fernando Llano / AP
 • USA lemper på oljesanksjoner mot Venezuela etter framskritt i norskstøttede samtaler

  Venezuelas regjering og opposisjonen signerte en delavtale allerede på første dag av forhandlingene, tilrettelagt av Norge. USA svarer med sanksjonslettelser.

  USA lemper på oljerelaterte sanksjoner mot Venezuela og tillater at det amerikanske oljeselskapet Chevron gjenopptar noe av driften i Venezuela, opplyste Washington kort tid etter at avtalen var signert lørdag.

  Representanter for Nicolás Maduros regjering og opposisjonen undertegnet avtalen i Mexico by på første dag av de politiske forhandlingene, tilrettelagt av Norge. Her er partene enige om å opprette et fond som skal styres av FN og håndtere den sosiale krisen Venezuela er rammet av.

  Avtalen gir «håp for hele Latin-Amerika», sier Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard. (NTB)

 • Biden-delegasjon på plass i Venezuela

  En høytstående delegasjon fra president Joe Bidens administrasjon har ankommet Venezuela i et forsøk på å gjenoppbygge forholdet til det oljerike landet.

  Delegasjonen inkluderer USAs ambassadør til Venezuela, James Story, og Bidens spesialutsending for gisselsaker, Roger Carstens.

  Utenriksdepartementet i Washington opplyser at besøkets fokus skal være på sikkerheten for flere amerikanske statsborgere som sitter fengslet i Venezuela, blant dem en gruppe ledere ansatt i det Houston-baserte selskapet Citgo og som ble fengslet for mer enn fire år siden.

  Venezuelas president Nicolás Maduro sier delegasjonen ble tatt imot av nasjonalforsamlingens leder Jorge Rodriguez. Han beskriver delegasjonen som viktig og sier partene skal diskutere bilaterale saker. Besøket er en oppfølging av et besøk fra en amerikansk delegasjon i mars i år, uttaler Maduro.(NTB)

 • Venezuela løslater amerikaner

  En amerikansk borger og tidligere leder i Citgo, det amerikanske datterselskapet av Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA, er løslatt fra fengsel i Caracas.

  Det opplyser en av Gustavo Cardenas' advokater. Nyheten kom natt til onsdag norsk tid, få dager etter at en høytstående amerikansk delegasjon møtte Venezuelas president Nicolás Maduro. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no