Hopp til innhold
Venezuelas president Nicolas Maduro
Foto: Ariana Cubillos / AP

Venezuela og USA

Oppsummert

USA mener at Venezuela er en «stadig mer voldelig narko-stat» som utgjør en direkte trussel for internasjonal fred og sikkerhet. USA har innført en rekke sanksjoner mot firmaer og borgere som er anklaget for korrupsjon og maktmisbruk.

 • USA truer med å gjeninnføre oljesanksjoner mot Venezuela

  Regjeringen i USA varsler gjeninnføring av oljesanksjoner mot Venezuela hvis det ikke tas grep for å løse konflikten mellom regjeringen og opposisjonen i landet.

  Uttalelsen fra USAs utenriksdepartement kom tirsdag. Tidligere har en kilde i Det hvite hus varslet gjeninnføring av oljesanksjoner hvis ikke Venezuelas regjering lar opposisjonsleder Maria Corina Machado delta i valget som skal holdes senere i år.

  (NTB)

 • Venezuela løslater 36 i fangeutveksling med USA

  USA har løslatt en nær alliert av Venezuelas president i bytte mot 36 personer som er fengslet av venezuelanske myndigheter. Tolv av dem er amerikanske borgere.

  Alex Saab ble pågrepet av USA i 2020, siktet for hvitvasking. Han ble satt fri onsdag etter ordre fra høyeste politiske hold i USA.

  Saken er ikke bekreftet av amerikanske eller venezuelanske myndigheter, men nyhetsbyråene AP og Reuters har fått kjennskap til nyheten.

  Saab anklages for å ha tjent seg søkkrik på oppdrag for regjeringen til president Nicolás Maduro. Saab, som er både colombiansk og venezuelansk statsborger, ble i USA anklaget for bedrageri av 350 millioner dollar fra et offentlig og subsidiert boligprosjekt for lavinntektsgrupper i Venezuela.

  Fangeutvekslingen kommer trolig til å skape misnøye blant Venezuelas opposisjon.

  I 2022 ble det gjort kjent at Saab hadde vært informant for de amerikanske narkotikapolitiet i 2018.

  USA mener også at Maduro har vært innblandet i alvorlig kriminalitet, først og fremst knyttet til narkotikalovbrudd. De har lovet en dusør på 15 millioner dollar hvis noen kan bringe ham til USA for pågripelse. (NTB)

 • Maduro ber om at oljesanksjonar blir oppheva

  Venezuelas president Nicolás Maduro ber USA oppheve alle sanksjonane mot oljeindustrien i landet.

  Han sa dette på ein pressekonferanse etter at USA letta på nokre av sanksjonane, melder AFP.

  USA lempa på sanksjonane etter at Maduros regjering og opposisjonen underteikna det som blir kalla ei brei, sosial avtale.

 • Venezuela: – Dette er eit stort gjennombrot

  Noreg har spelt ei sentral rolle i forhandlingane som no gjer at sanksjonane mot Venezuela blir letta.

  – Dette er eit stort gjennombrot. Det som skjedde rett etter at vi var ferdige her i Mexico var at amerikanarane letta på sanksjonar.

  Det fortel den norske forhandlingsleiaren, Dag Nylander, til NRK.

  Det amerikanske oljeselskapet Chevron får no høve til å igjen å produsere venezueliansk olje.

  – Dette er store nyheiter for Venezuela og veldig positivt for befolkninga som er hardt råka, meiner Nylander.

  – Korleis har tonen vore i forhandlingane?

  – Vi kjenner kvarandre godt og tonen er respektfull. Men forhandlingane er tøffe. Det vanskelegaste er det som ligg foran oss, nemleg forhandlingar om politiske spørsmål.

  Mexico Venezuela Opposition Negotiations
  Foto: Fernando Llano / AP
 • USA lemper på oljesanksjoner mot Venezuela etter framskritt i norskstøttede samtaler

  Venezuelas regjering og opposisjonen signerte en delavtale allerede på første dag av forhandlingene, tilrettelagt av Norge. USA svarer med sanksjonslettelser.

  USA lemper på oljerelaterte sanksjoner mot Venezuela og tillater at det amerikanske oljeselskapet Chevron gjenopptar noe av driften i Venezuela, opplyste Washington kort tid etter at avtalen var signert lørdag.

  Representanter for Nicolás Maduros regjering og opposisjonen undertegnet avtalen i Mexico by på første dag av de politiske forhandlingene, tilrettelagt av Norge. Her er partene enige om å opprette et fond som skal styres av FN og håndtere den sosiale krisen Venezuela er rammet av.

  Avtalen gir «håp for hele Latin-Amerika», sier Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no