Hopp til innhold
Tigray
Foto: Ida Titlestad Dahlback

Etiopia

Oppsummert

Krigen i Etiopia startet i november 2020 da statsminister Abiy Ahmed gikk til krig mot Tigray-provinsen og Tigrayfolkets frigjøringsfront. FN og Den afrikanske union har bedt om umiddelbar stans i kamphandlingene nord i Etiopia.

  • Verste tørke på Afrikas horn på 40 år

    FNs medlemsland har lovet å bidra med 26 milliarder kroner til de tørke-rammede landene på Afrikas Horn.

    Målet er å unngå en sultkatastrofe.

    Deler av Etiopia, Somalia og Kenya opplever nå den verste tørken på 40 år.

    Ifølge FN er nærmere 32 millioner mennesker i faresonen.

  • Opprørere i Oromia hevder Etiopia er i gang med ny og stor offensiv

    Opprørere i Oromia hevder at Etiopias regjeringsstyrker har innledet en storstilt offensiv mot den etiopiske regionen.

    Tidligere i mai ble forhandlingene mellom regjeringen og grupper som sier de representerer oromofolket, avsluttet uten resultat. Men partene sa samtidig at de var villige til å fortsette dialogen.

    Etter dette har regjeringshæren gått til angrep på flere områder i regionen, ifølge en talsperson for opprørsgruppen Oromos frigjøringshær.

    Oromofolket, som er det største folkeslaget i Etiopia, hevder at de blir oversett og marginalisert av sentralregjeringen. OLA og regjeringen beskylder hverandre gjensidig for å stå bak angrep i Oromia-regionen, landets mest folkerike. Flere titalls personer er blitt drept der de siste månedene.

    (NTB)

  • Rapport: Tørken på Afrikas Horn ville vært umulig uten klimaendringene

    Den nesten tre år lange tørken på Afrikas Horn hadde ikke vært mulig uten klimaendringene, ifølge en ny analyse.

    Årsakene til tørken er komplekse, men nå har en gruppe internasjonale klimaforskere i World Weather Attribution (WWA) kommet fram til at økte klimautslipp gjør tørken 100 ganger mer sannsynlig.

    Om lag 4,4 millioner mennesker er blitt sterkt avhengig av humanitær hjelp som følge av tørken. I Somalia har den ført til at anslagsvis 43.000 mennesker døde i fjor.

    I Etiopia, Kenya og Somalia har de fem siste regnsesongene gitt langt mindre nedbør enn de pleier. Tørken har vart siden oktober 2020, og hjelpeorganisasjoner har kalt den for den verste på 40 år.

    (NTB)

  • Etiopias statsminister vil forhandle med opprørsgruppe

    Etiopias regjering vil starte forhandlinger med opprørsgruppa Oromos frigjøringshær (OLA), opplyser statsminister Abiy Ahmed.

    Forhandlingene starter i Tanzania tirsdag. Det er første gang regjeringen åpent erklærer at den skal forhandle med OLA, som i flere tiår har ført en på-og-av krig mot sentralmyndighetene.

    OLA er en forbudt avskalling av Oromos frigjøringsfront, et tidligere ulovlig opposisjonsparti som kom tilbake fra eksil etter at Abiy kom til makten i 2018.

    Oromofolket hevder at de blir oversett og marginalisert av sentralregjeringen. OLA og regjeringen beskylder hverandre gjensidig for å stå bak angrep i Oromia-regionen, landets mest folkerike. Flere titall personer er blitt drept der de siste månedene. (NTB)

  • Uro i Etiopia – to bistandsansatte meldes drept

    To ansatte i en amerikansk bistandsorganisasjon har blitt drept i Amhara i Etiopia. Det skjer samtidig som regionen rammes av demonstrasjoner mot regjeringen.

    Demonstrasjonene kommer som en reaksjon på at regjeringen ønsker å slå regionale militærstyrker sammen med den føderale hæren.

    Omfanget av demonstrasjonene er vanskelig å fastslå da regionen ikke slipper til journalister på grunn av det myndighetene sier er sikkerhetsårsaker.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no