Hopp til innhold
Tigray
Foto: Ida Titlestad Dahlback

Etiopia

Oppsummert

Krigen i Etiopia startet i november 2020 da statsminister Abiy Ahmed gikk til krig mot Tigray-provinsen og Tigrayfolkets frigjøringsfront. FN og Den afrikanske union har bedt om umiddelbar stans i kamphandlingene nord i Etiopia.

 • Over 50.000 på flukt nord i Etiopia dei siste vekene

  Over 50.000 mennesker er de siste ukene drevet på flukt fra kamphandlinger nord i Etiopia og lever ifølge hjelpearbeidere under svært vanskelige forhold.

  Kampene i Raya Alamata-området brøt ut i midten av måneden og har resultert i masseflukt av sivile.

  – Den humanitære situasjonen er svært vanskelig, og tusenvis av kvinner og barn trenger omfattende humanitærhjelp for å overleve, ifølge FN.

  – Ifølge offisielle tall er over 1 million mennesker drevet på flukt i Tigray og rundt 700.000 i Amhara, men vi vet at det er langt flere, sier nødhjelpssjef Ingunn Samdal Vikene i Plan International Norge.

  Krigen i Etiopia startet i november 2020 da statsminister Abiy Ahmed gikk til krig mot Tigray-provinsen og Tigrayfolkets frigjøringsfront.

  (NTB/NRK)

 • Giverland lover milliarder til Etiopia-nødhjelp

  En internasjonal giverlandskonferanse for Etiopia resulterte tirsdag i løfter om 6,7 milliarder kroner øremerket nødhjelp.

  21 millioner etiopiere trenger nå matvarehjelp utenfra, og FN har anslått at det trengs drøyt 35 milliarder kroner i inneværende år.

  FN håpet på forhånd at giverkonferansen skulle resultere i løfter om rundt 11 milliarder, som ville ha dekket behovet ut juni. Det skjedde ikke.

  – Vi håper på fortsatt og økende støtte gjennom året, sier FNs assisterende generalsekretær for humanitære spørsmål, Joyce Msuya.

  20 land lovet å bidra under konferansen, og USA topper lista med sitt løfte om nærmere 1,7 milliarder kroner. Storbritannia vil bidra med i underkant av 1,4 milliarder kroner, mens EU-landene lover drøyt 1,5 milliarder kroner.

  (NTB)

 • Fransk journalist løslatt i Etiopia

  Den franske journalisten Antoine Galindo, som ble pågrepet i Etiopia i forrige uke, er ifølge arbeidsgiveren hans løslatt. Det skriver NTB.

  Galindo reiste til den etiopiske hovedstaden for å dekke toppmøtet i den afrikanske union tidligere i februar. Torsdag i forrige uke ble han pågrepet og anklaget for å konspirere til å skape kaos.

 • Fransk journalist arrestert i Etiopia

  En fransk journalist har blitt arrestert og varetektsfengslet i Etiopia, det melder nyhetsbyrået AFP.

  Antoine Galindo ble arrestert 22. februar, mistenkt for å ha konspirert «for å skape kaos» i landet.

  Journalisten jobber for spesialistpublikasjonen Africa Intelligence, som kunngjorde arrestasjonen mandag.

  Galindo, som reiste til Etiopia for å dekke toppmøtet i Den afrikanske union tidligere denne måneden. Lørdag ble han stilt for en dommer, som beordret hans varetektsfengsling forlenget til 1. mars.

  Arbeidsgiverens hans Africa Intelligence fordømte den «uberettigede arrestasjonen».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no