Hopp til innhold
Tigray
Foto: AP

Etiopia

Oppsummert

Krigen i Etiopia startet i november 2020 da statsminister Abiy Ahmed gikk til krig mot Tigray-provinsen. Ett år senere erklærte regjeringen unntakstilstand etter at Tigrayfolkets frigjøringsfront rykket ut av provinsen og beveger seg mot hovedstaden.

 • 20 personer drept i angrep i Etiopia

  20 personer på vei til en muslimsk begravelse skal ha blitt drept under et angrep i Amhara-regionen i Etiopia, ifølge lokale religiøse ledere.

  Væpnede menn kastet eksplosiver inn i en menneskemengde i byen Gonder tirsdag, skriver Reuters.

  I etterkant skal det ha oppstått skuddvekslinger, og flere butikker ble plyndret, ifølge Seid Muhammed, som er leder for det øverste islamske rådet i regionen.

  Tre moskeer skal ha blitt forsøkt påtent. En talsmann for regionens myndigheter sier angrepet er under etterforskning. (NTB)

 • Opprørere i Tigray sier de har trukket seg ut av naboregion

  Opprørerne i etiopiske Tigray sier de har trukket sine styrker ut av naboregionen Afar, en av betingelsene regjeringen stilte i forrige måneds våpenhvileavtale.

  – Vi har allerede trukket oss ut fra hele Afar, sier talsmann Kindeya Gebrehiwot i opprørsgruppen TPLF. Han sier det ikke bør være noen kobling mellom humanitære og politiske spørsmål.

  Påstanden er så langt ikke bekreftet fra uavhengig hold. Offentlige tjenestemenn har foreløpig ikke svart på forespørsler fra nyhetsbyrået AFP.

  (NTB)

 • Ny hjelpekolonne på vei til Tigray

  En kolonne på 50 lastebiler med mat og drivstoff er på vei til den krigsherjede provinsen Tigray i Etiopia, opplyser FNs matvareprogram på Twitter.

  En våpenhvile i den 17 måneder lange krigen mellom etiopiske regjeringsstyrker og opprørsgruppen TPLF skal gjøre det mulig å komme inn med nødhjelpen.

  Nesten 40 prosent av befolkningen på 6 millioner i Tigray står overfor ekstrem matmangel, sa FN i januar

  1. april nådde 13 lastebiler fram til Tigrays hovedstad Mekele. Det var den første nødhjelpskolonnen som kom inn i regionen siden midten av desember i fjor.

 • Etiopia forsøkte å stanse FN-gransking

  Etiopia forsøkte, men lyktes ikke å hinder FN fra å granske anklager om brudd på menneskerettighetene begått under krigen i Tigray-regionen, skriver NTB.

  FNs menneskerettsråd vedtok i desember å opprette en internasjonal granskingskommisjon (ICHRE), til sterke protester fra etiopiske myndigheter.

  Under et møte i budsjettkomiteen i FNs hovedforsamling torsdag forsøkte Etiopia å blokkere finansiering av kommisjonen.

  Forsøket mislyktes. 66 medlemsland stemte imot det etiopiske forslaget, mens 27 stemte for og 39 avsto fra å stemme.

 • Etiopia innfører våpenhvile i Tigray

  Etiopia sier at de innfører humanitær våpenhvile på ubestemt tid i Tigray for at nødhjelp skal kunne komme fram til hundretusener som trues av sult.

  Siden krigen brøt ut i det nordlige Etiopia i november 2020, har tusener av mennesker dødd, og mange flere er tvunget på flukt etter hvert som konflikten spredte seg fra Tigray til regionene Afar og Amhara.

  I kunngjøringen fra regjeringen heter det at alt skal gjøres for å sikre at humanitære forsyninger kommer inn, og opprørerne i Tigray oppfordres til å avstå fra krigshandlinger og til å trekke seg ut av okkuperte områder.

  Vestlige land, som lenge har presset på for en våpenhvile, hilser beslutningen velkommen.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no