Anders Behring Breivik
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Breiviks søksmål mot Staten

Oppsummert

Staten ble i tingretten dømt for at terrordømte Anders Behring Breiviks soningsforhold er i strid med menneskerettighetene, men anket. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett varte fra 10. til 18. januar, og dommen er ventet i siste halvdel av februar.

 • Avviser at Breivik er mentalt frisk

  Regjeringsadvokat Sejersted avviser at Staten har sagt at Breivik er mentalt frisk. – Tvert imot. Det vi har sagt, er at han ikke fremstår som en spesielt mentalt sårbar person for langvarig soning i et strengt regime, sier Sejersted.

 • Mener Breivik må søke helsehjelp

  – Dersom Breivik har et psykisk problem, må han først og fremst søke profesjonell hjelp og se hvilke tiltak som kan bøte på det. Men det å ha samvær med en annen fange, er ikke i seg selv behandling på et mentalt problem, sier regjeringsadvokaten.

 • Mener Breiviks definisjon er snever

  Advokat Storrvik har sagt at Breivik ikke kan etablere personlige relasjoner til noen av dem han møter, verken betjenter, presten, besøkssvennen osv. Regjeringsadvokat Sejersted mener Storrvik og Breiviks definisjon av personlig relasjon da er snever. – Det er mellommenneskelige forhold han har til disse.

 • – Kriminalomsorgen har gjort jobben

  Regjeringsadvokaten avviser at det er fengselets ansvar å finne noen privatpersoner som ikke er høyreekstreme, som kan tenke seg å besøke Breivik. – Det som er Kriminalomsorgens oppgave, er å finne kompenserende tiltak, og det har de gjort. De har sett at Breivik ikke får besøk og har derfor funnet en besøksvenn til ham.

Borgarting lagmannsrett behandle ankene i saken om Breiviks soningsforhold. 
Ankesaken vil bli avholdt i gymsalen i Skien fengsel hvor Breivik soner forvaringsdommen på 21 års fengsel ved avdeling for særlig høy sikkerhet (SHS).
Breiviks angrep 22. juli var et angrep på demokratiet og på rettsstaten. Vi har gitt ham de samme garantier som han selv forrakter, sa regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i retten i dag.
Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted mener Breivik-saken ikke kan sammenliknes med andre saker som har vært tatt opp i den Den europeiske menneskerettsdomstol.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no