Hopp til innhold
Anders Behring Breivik og Øystein Storrvik
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Breiviks søksmål mot Staten

Oppsummert

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg avslår å behandle saken til Anders Behring Breivik, og slår fast at avgjørelsen er endelig. Breivik stevnet Staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene, men har ikke vunnet frem.

 • Breivik varsler nytt søksmål

  Anders Behring Breivik varsler nytt søksmål mot staten. Det melder Aftenposten.

  Det fremgår i et prosessvarsel sendt fra Breiviks prosessfullmektig Øystein Storrvik.

  Det er staten ved Justis- og beredskapsdepartementet som saksøkes siden Kriminalomsorgen ligger under dem, skriver avisen.

 • AUF-leder: «Et ynkelig forsøk»

  AUF-leder Mani Hussaini håper Strasbourg-avgjørelsen setter et punktum for ankene fra drapsdømte Anders Behring Breivik. – Dette har vært nok et ynkelig forsøk fra barnemorderen på å prøve å få oppmerksomhet rundt seg selv, sier Hussaini til NTB.

 • – EMD mener Norge har vurdert godt

  Advokat Thomas Horn, ekspert på menneskerettigheter og bruk av islolasjon, mener avgjørelsen fra Strabourg viser at EMD mener norsk lagmannsrett og Høyesterett har hatt en god og grundig behandling av Breiviks soningsforhold, skriver NTB.

 • Breiviks ankesak avvist

  Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg avviser Anders Behring Breiviks klagesak mot den norske stat. Massedrapsmannen gikk til sak mot staten fordi han mener at soningsforholdene bryter med menneskerettighetene. Breivik soner for tiden i fengslet i Skien.

  Anders Behring Breivik
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Borgarting lagmannsrett behandle ankene i saken om Breiviks soningsforhold. 
Ankesaken vil bli avholdt i gymsalen i Skien fengsel hvor Breivik soner forvaringsdommen på 21 års fengsel ved avdeling for særlig høy sikkerhet (SHS).

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no