Hopp til innhold
Avskoging i Brasil
Foto: BRUNO KELLY / Reuters

Avskoging

Oppsummert

Avskogingen skjer raskere enn før, slår forskere fast i en ny rapport fra World Research Institute. Hvert år fra 2014 til 2016 forsvant et skogsareal større enn Østerrike.

 • Har tapt 10.000 km² skog

  Fra august i fjor til juli i år gikk 10.476 kvadratkilometer skog tapt i Amazonas-regionen, ifølge miljøorganisasjonen WWF. Anslaget, som baserer seg på data fra det brasilianske forskningsinstituttet Imazon, ble offentliggjort søndag.

  – Hvis vi mister Amazonas, mister vi et av de største karbonreservoarene på denne planeten, sier Dirk Embert, Sør-Amerika-ekserpert ved WWF Tyskland.

 • Høye avskogingstall for Amazonas

  I juni ble 1.062 kvadratkilometer av Amazonas-regnskogen avskoget i Brasil. Det er det høyeste tallet for juni siden målingene begynte i 2015, melder Regnskogfondet.

  – Junitallene er dramatiske for Amazonas. Avskogingen de første seks månedene i år er 17 prosent høyere enn samme periode i fjor, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet, ifølge NTB.

 • Avskogingen øker kraftig i Amazonas

  Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas i mai var den høyeste siden satellittmålinger begynte i 2015. 1,2 millioner dekar skog forsvant, ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet INPE. Instituttet har aldri tidligere registrert større avskoging i mai. Sammenlignet med samme måned i fjor, økte avskogingen med 41 prosent.

 • Norge med nytt regnskog-samarbeid

  Norge, Peru og Tyskland har fått med seg USA og Storbritannia på en ny skogavtale. Den trapper opp innsatsen for å redusere tropisk avskoging, samt styrking av urfolks rettigheter og kamp mot ulovlig gruvedrift. – Vi er veldig stolte av å videreføre samarbeidet med Peru. Til tross for å være hardt rammet av pandemien, fortsetter Peru kampen for å bevare regnskogen, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Norge skal bidra med opptil 1,8 milliarder kroner.

  Soldat gruvedrift Peru
  Foto: Vanessa Romo / Mongabay Latam
 • Truer Brasil med landbruksboikott

  Store dagligvarekjeder i Europa truer med boikott av landbruksvarer fra Brasil. Årsaken er et forslag om en landreform som vil true regnskog. Bak trusselen står kjeder som Tesco og Sainsbury's i Storbritannia og Aldi og Lidl i Tyskland, melder AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no