Hopp til innhold
Gustavo Petro og hans kone Veronica Alcocer feirer foran tilhengerne etter å ha vunnet et presidentvalg i Bogota,
Foto: Fernando Vergara / AP

Colombia

Oppsummert

Den venstreorienterte tidligere geriljakrigeren Gustavo Petro vant presidentvalget i Colombia over høyrepopulisten og eiendomsmagnaten Rodolfo Hernández, søndag 19. juni 2022

  • Opprørere i Colombia avbryter fredssamtaler

    Utbrytere fra den tidligere Farc-geriljaen i Colombia avbrøt søndag fredsforhandlingene med landets regjering.

    Bare en måned etter at fredssamtalene startet sier opprørerne at Gustavo Petros regjering ikke har levd opp til det gruppen mener den er blitt lovet. Gruppen, som kaller seg Den sentrale generalstaben, sier ikke noe konkret om hva disse løftene skal ha vært.

    – I dag erklærer vi dialogen med regjeringen for suspendert, heter det i en uttalelse fra gruppen.

    Samtalene startet 16. oktober i byen Tibu nordvest i Colombia. Rundt byen dyrkes det kokain, og området er hardt rammet av voldelige sammenstøt mellom hæren og geriljaen. Partene ble enige om en våpenhvile fram til 15. januar, og opprørerne sier søndag at den avtalen står ved lag.

    Regjeringens mål er å få 3500 geriljakrigere til å legge ned våpnene og få slutt på det væpnede opprøret én gang for alle.

    Da Petro kom til makten i fjor sommer var det med et løfte om å sørge for total fred. Han ga opprørerne en ny sjanse etter at utbrytere avviste fredsavtalen med Farc-geriljaen i 2016.

    (NTB/AFP)

  • Våpenhvile og fredssamtaler utsatt i Colombia

    Colombia opplyser at fredssamtalene og den planlagte våpenhvilen med utbrytergruppen EMC fra Farc-geriljaen er utsatt til neste uke.

    En våpenhvile skulle tre i kraft i forbindelse med at fredssamtalene skulle starte søndag. Det ble det ikke noe av. I stedet blir både samtalene og våpenhvilen utsatt til neste mandag, sa presidentrådgiver Danilo Rueda i Tibu søndag.

    Fredssamtalene skulle etter planen da starte i byen, som ligger ved Colombias østlige grense. Det har vært økt spenning mellom partene den siste tiden, og minst 22 er drept i kamper mellom geriljastyrker og hæren.

    EMC framholdt søndag at de tror at det er mulig å oppnå fred gjennom dialog.

    (NTB)

  • Colombia: Ni drept i sammenstøt mellom opprørsgrupper

    Ni mennesker ble drept i kamper mellom to colombianske geriljagrupper, sa en guvernør i Colombia mandag. Det melder AFP.

    Dette skjer én dag etter at Colombias regjering og væpnede utbrytere fra den tidligere FARC-geriljaen ble enige om en våpenhvile og ville starte fredssamtaler.

    Fem personer, inkludert en mindreårig, ble også skadet i kampene mellom medlemmer av National Liberation Army (ELN) og dissidenter fra FARC-geriljagruppen, ifølge guvernør Wilinton Rodriguez fra det østlige Arauca-departementet.

  • Colombia: FARC-utbrytere går med på våpenhvile

    Colombias regjering og væpnede utbrytere fra den tidligere FARC-geriljaen er enige om en våpenhvile og vil starte fredssamtaler, opplyser partene.

    – Våpenhvilen har som mål å redusere konfrontasjonene og volden, sa utsendinger for president Gustavo Petro og Ivan Mordisco i en felles uttalelse lørdag.

    Sistnevnte leder Estado Mayor Central (EMC), en gruppe bestående av FARC-utbrytere som avviste fredsavtalen den daværende geriljagruppen inngikk med staten i 2016.

    Partene har ikke sagt når våpenhvilen trer i kraft, men sier den skal gjelde i hele landet, og at målet er å inkludere sivilsamfunnet i fredsprosessen. Det er heller ikke klart når de påfølgende fredssamtalene kan begynne.

    (NTB)

  • Tusenvis demonstrerte mot økte drivstoffpriser i Colombia

    Tusenvis av demonstranter i biler og på motorsykler demonstrerte mandag i Colombias største byer mot store prisøkninger på drivstoff.

    Demonstrantene sier at de månedlige prisøkningene landets venstreorienterte regjering har innført, gjør det vanskeligere for småbedrifter å drive, og at de kan bidra til økte matpriser.

    Regjeringen til president Gustavo Petro sier at subsidiene som har vært gjeldende, koster rundt 11 milliarder dollar i året, tilsvarende 118 milliarder kroner.

    For å få nedbetalt gjelden til det nasjonale oljeselskapet Ecopetrol, som produserer mesteparten av landets drivstoff, må subsidiene kuttes, framholder regjeringen. Den ønsker også å frigjøre mer penger til sosiale programmer.

    I takt med at drivstoffsubsidiene er blitt kuttet, har prisen økt fra 9000 pesos (2,5 dollar) i august til mer enn 14.000 pesos i dag. Det vil si at den nåværende literprisen er på rundt 9,6 norske kroner.

    Det colombianske finansdepartementet vil ha prisen opp til 16.000 pesos per gallon innen året er omme, som vil gi lik drivstoffpris som i USA.

    I USA er imidlertid minstelønna mer enn fire ganger så høy som i Colombia.

    (NTB)

    APTOPIX Colombia Protest
    Foto: Fernando Vergara / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no