Rapporten fra World Resources Institute (WRI) offentliggjøres i forbindelse med konferansen Oslo Tropical Forum som starter i Oslo i dag.
På konferansen som arrangeres av NORAD, møtes hundrevis av politikere, forskere og miljøorganisasjer for å diskutere klima- og regnskogsatsingen som Norge tok initiativet til for 10 år siden.
Verdenssamfunnet har brukt hundrevis av milliarder kroner for å prøve å stoppe ødeleggelsen av regnskogene. Men resultatene har hittil vært magre:
– Det er svært alvorlig. De tropiske skogene er helt avgjørende for å begrense klimaendringene, sier seniorforsker i World Resources Institute (WRI), Frances Seymour til NRK.
23 milliarder norske regnskogkroner
Norge har vært en av de største bidragsyterne i forsøket på å redde verdens regnskoger. De siste 10 årene har norske myndigheter brukt over 23 milliarder kroner i regnskogprosjekter i en rekke land.
NORSK REGNSKOGPROSJEKT: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Brasils miljøminister Carlos Minc (til venstre) i Amazonas ved lanseringen av den norske regnskogsatsingen i 2008 .
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXMen rapporten fra World Resources Institute viser altså at hogsten likevel øker dramatisk i flere av de viktigste regnskoglandene.
- 15,8 millioner hektar med regnskog ble hogd ned i 2017.
- Det tilsvarer 21 millioner fotballbaner eller et område på størrelse med Bangladesh.
- Hogsten har økt kraftig både i Brasil, Colombia og Kongo, mens den har gått ned i Indonesia.
Norge har regnskogsamarbeid med alle disse landene.
– Dette viser hvilke motkrefter vi står overfor og rapporten er en appell til handling: Myndigheter, selskaper og organisasjoner må gjøre mer. Ellers styrer vi verden mot økologisk kollaps, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.
- Les mer:
ULOVLIG HOGST: Brasilianske myndigheter brenner trailere med ulovlig hogd tropetømmer
Foto: UESLEI MARCELINO / ReutersStørst avskoging i Brasil
Brasil er landet som mistet mest regnskog ifjor, ifølge rapporten fra WRI. Hele 4,5 millioner hektar skog forsvant.
Aldri før har så store områder blitt avskoget, bortsett fra i kriseåret 2016 hvor hogsten var enda litt høyere.
Mye skog hogges ned for å starte palmeolje- og soyaplantasjer eller for å gi plass til beiteland for kjøttproduksjon. Påtente skogbranner er også en viktig årsak til at store regnskogområder ble ødelagt.
Den politiske situasjonen i landet er også viktig for utviklingen, mener WRI. I rapporten står det at «folk kan utnytte mangelen på straffeforfølgelse, politisk ustabilitet og dagens politiske lederskap som har redusert miljøinnsatsen».
Norge har brukt over 7 milliarder kroner på å forsøke å redde regnskogen i Brasil.
Fredsavtalen i Colombia øker avskogingen
Den venstreorienterte FARC-geriljaen i Colombia kontrollerte inntil for få år siden store områder i den colombianske delen av Amazonas. Den gang var det livsfarlig å bevege seg inn i disse områdene.
Men etter at FARC la ned våpnene og flyttet til såkalte demobiliseringsleire som følge av fredsavtalen med myndighetene i 2016, oppstod et maktvakuum i regnskogområdene.
Kriminelle gjenger og lykkejegere strømmet inn. Flere startet ulovlig hogst- og gruvedrift, skog ble ryddet for å gi plass til nye kvegfarmer og plantasjer for dyrking av coca til kokainproduksjon.
– Jeg er svært bekymret for avskogingen i Colombia, fordi det ser ut til å være en konsekvens av freden, sier Frances Seymour som etterlyser rask handling for å snu utviklingen.
Statsminister Erna Solberg (H) lovet nylig å bidra med opptil 400 millioner kroner dersom Colombia klarer å redde regnskogen.
Statsminister Erna Solberg (H) lovet nylig å bidra med opptil 400 millioner kroner dersom Colombia klarer å redde regnskogen.
REGNSKOGDANS: Statsminister Erna Solberg ble bydd opp til tradisjonell dans da hun og Colombias president Juan Manuel Santos besøkte et urfolksamfunn på grensen til Brasil, midt i regnskogen i Amazonas tidligere i år.
Foto: Tore Meek / NTB scanpixOgså i Kongo som huser verdens nest største regnskog, økte avskogingen kraftig.
NRK avdekket tidligere i sommer at Norge har brukt 1,5 milliarder norske skattekroner på å redde regnskogen i Kongo uten at det har gitt resultater. Kritikere mente det var som «å kaste penger ut av vinduet».
- Les mer:
BRANN: Et torvmyrområde står i brann på den indonesiske øya Sumatra.
Foto: WAHYUDI / AFPIndonesia er lyspunktet
Indonesia har tidligere vært sett på som et av verstinglandene for ødeleggelsen av verdens regnskoger. Mens 2016 var det verste året for landets skoger, ble trenden snudd i 2017, ifølge WRI.
Avskogingen gikk i fjor ned med 60 prosent.
– Den politiske innsatsen i Indonesia har vært bemerkelsesverdig, sier Frances Seymour.
Hun viser til at presidenten i landet etter de katastrofale brannene i 2015, innførte hogstforbud blant annet i områder med store torvmyrer.
Forskerne mener torvmyrene er svært viktige å bevare i kampen mot klimaendringene, fordi de inneholder store mengder CO2.
HOGGES NED: I Brazil hogges store områder ned for å gi plass til soyaproduksjon.
Foto: PAULO WHITAKER / Reuters– Forsøker å slukke husbrann med teskje
Når regnskogen hogges, frigjøres store mengder CO₂ som bidrar til klimaendringer.
Men arbeidet for å redde de tropiske skogene får bare 2 prosent av verdens klimafinansiering, skriver WRI.
Verdenssamfunnet må gjøre mye mer for å stoppe ødeleggelsen av verdens regnskoger, mener Seymour.
– Pengene vi har for å prøve å stoppe avskogingen, føles som et forsøk på å slukke en husbrann med en teskje, sier Frances Seymour.
Hun mener beløpene som brukes for å stoppe avskogingen, er små sammenliknet med fortjenesten på produkter som palmeolje og soya.
– Så ja, vi trenger helt klart mer penger, sier Seymour.
- Les mer: