Venstre håper regjeringen nå skjønner alvoret

STORTINGET (NRK): Trine Skei Grande er kjempeglad for at KrF bryter budsjettforhandlingene, slik Venstre gjorde i går. Opposisjonen gir regjeringen skylden for kaoset som har oppstått.

Trine Skei Grande etter Venstre brudd

BRUDD: Trine Skei Grande etter forhandlingsbruddet i går. I dag velger KrF å bryte sammen med henne.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Krisen vokser for Erna Solberg. Nå har også KrF bestemt seg: Hareide sier de ikke ser en løsning basert på de skissene regjeringen har lagt på bordet så langt og melder brudd.

Det kunne ikke vært en bedre nyhet for Venstre-leder Trine Skei Grande etter Venstre brøt forhandlingene i går.

– Jeg er kjempeglad for at KrF står sammen med Venstre og er med på å presse politikken mot sentrum. Dette betyr at de stiller seg bak oss i kampen for klima. Jeg håper vi holder sammen helt til mål, sier hun til NRK.

Ifølge Knut Arild Hareide er problemet at regjeringen valgte å legge fram et ultimatum på bilpakken før forhandlingene i det hele tatt startet.

– Venstre og KrFs makt handler om at vi henger sammen. Og at vi er villig til å presse politikken i en grønnere og mer sentrumsnær retning, sier hun.

– Hareide bruker ikke ordet «brudd», plager det deg?

– Nei, men jeg oppfatter at de støtter Venstre i det vi har gjort og håper at det vil bygge bro og presse ting i vår retning, svarer Skei Grande.

Hun håper alvoret vil synke inn for regjeringen.

Til NTB sier Skei Grande at hun regner med at det kommer et nytt initiativ fra regjeringspartiene etter at også KrF brøt forhandlingene.

Hareide budsjett pressekonf

AVGJØRELSEN ER TATT: Et tre timer langt møte skulle til for at KrFs stortingsgruppe og landsstyret skulle bli enig om avgjørelsen. Da KrF-leder Knut Arild Hareide møtte pressen sa han at rådet hans allerede var klart.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hareide: – KrFs dør står åpen

Ifølge partiledelsen i KrF har det vært stor enighet i gruppen om dagens avgjørelse. Samtidig understreker Hareide at de ikke har gitt opp håpet om en firepartiøsning.

– Jeg vil oppfordre regjeringen til å tenke seg om en gang til. Kommer de på andre tanker, kan jeg si, at KrFs dør står åpen 24 timer i døgnet til budsjettet blir behandlet i Stortinget mandag 5. desember.

KrF har i større grad åpnet for videre forhandlinger, mens Venstre har stilt krav om at neste tilbud må være substansielt annerledes hvis de skal gå tilbake i forhandlinger med regjeringspartiene.

– Det er ikke tvil om at regjeringen har kommet KrF og Venstre i møte på flere områder. Det er betydelige avstand, men også framskritt. Hovedbildet er likevel at vi står langt fra hverandre på viktige saker for KrF, det gjelder barna, det gjelder distrikt, det gjelder det grønne skiftet, sa Hareide til pressen onsdag.

Opposisjonen: – Alt er i spill, alt er usikkert

ikke flertall

Opposisjonen reagerer på budsjettkaoset som har oppstått.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

KrF hylles av opposisjonen, og Erna Solberg får skylden for samarbeidpartienes forhandlingsbrudd.

– Det er bra at også KrF tar ansvar for en forsvarlig klimapolitikk. Et miljøparti kan ikke støtte et budsjettopplegg på Fremskrittspartiets premisser, sier Audun Lysbakken, leder av SV.

– Ansvaret for dette er ene og alene regjeringens, Solberg og Jensen nekter å forholde seg til at det er flertall i Stortinget for en mer offensiv klimapolitikk enn det regjeringen går inn for, sier han videre.

Senterpartiets leder blir bare mer og mer bekymret for den videre prosessen i Stortinget. Det er bare fem dager igjen til budsjettet skal vedtas, med eller uten flertallsstøtte til regjeringens forslag.

– Det som skjer er helt uansvarlig fra regjeringens side. Vi er bekymret for resultatet for hele prosessen. Alt er i spill, alt er usikkert, sier Tryge Slagsvold Vedum til NRK.

Nå vil han at dette skal landes så fort som mulig, og at Erna Solberg tar ansvar.

– Når de har bedt om mer tid har premisset vært at de skulle komme til mer enighet. Nå vet ingen hva som faktisk skjer. Det er helt nytt og det er krevende. Alt er i spill, alt er usikkert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger