Hopp til innhold

Opposisjonen: – Erna skyver problemene foran seg. Da får du kaoset vi nå har

Aldri før har budsjettet blitt behandlet på denne måten. For første gang kjenner ikke Stortinget til innstillingen det skal debatteres over.

vandrehall_ferdig

FOR FØRSTE GANG: Dette bildet skulle vi har sett i dag, i stedet har vi fjorårets bildet av budsjettfremleggelsen til Høyre, Frp, KrF og Venstre. Budsjettforhandlingene på Stortinget fortsetter, men finanskomiteen får for første gang ikke mulighet å lage en tilleggsinnstilling.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Nok en frist er brutt, og denne gangen var det ikke regjeringen og støttepartienes interne tidsfrist, men fristen til presidentskapet på Stortinget.

Den var i dag, torsdag kl. 18.00

Ikke siden den nye budsjettordningen ble innført på Stortinget i 1998 har det skjedd at man ikke er blitt enige innen fristen for tilleggsinnstilling.

De klarer ikke å glatte over politiske forskjeller i det uendelige. Det kommer tydelig til uttrykk til nå.

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet

Partiledere kalte i fjor inn til pressekonferanse på dagen fristen gikk ut, og stod samlet i vandrehallen på Stortinget og la frem hva de har blitt enige om.

I år blir det ingen tilleggsinnstilling. Dette betyr at opposisjonen ennå ikke har fått en formell avklaring på den nye politikken som blir stemt over, pengene som skal brukes eller justeringer fra Finansdepartementet.

Det er tre problemer hevder opposisjonen:

  • Opposisjonen får ikke tid til å forberede kritiske spørsmål i Finansdebatten.
  • De får ikke vurdert faktagrunnlag eller konsekvenser av politikken som er lagt frem.
  • Prosessen i Stortinget blir dårligere.

Praktisk trenger det ikke å få store konsekvenser, et vedtak vil uansett komme under finansdebatten den 5. desember der de økonomiske rammene for hver komité vil bli avgjort. Fra nå og frem til da kan Høyre, Frp, Venstre og KrF når som helst bli enige om budsjettet og legge frem avtalen, uten den formelle tilleggsinnstillingen.

Men det blir mindre og mindre tid for opposisjonen.

– Hopper bukk over alle vanlige regler

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener at Erna Solberg har skjøvet problemene foran seg ved å bryte fristen.

Trygve Slagsvold Vedum

– Uryddig, hastverksarbeid, kaos. Kritikken fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hagler mot regjeringen etter fristbrudd.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er veldig uryddig det som nå skjer, og kvaliteten på budsjettet vil lide. Budsjettet er alvorlig, for enkeltpersoner, bedrifter, og for et lokalsamfunn. Fristene er satt for å få en ansvarlig prosess. Men nå hopper de bukk over alle vanlige regler, sier Sp-lederen og fortsetter:

– Erna Solberg er en avslappet sjel. Hun har skjøvet alle problemene foran seg. Men problemet blir bare større og større. Da får du det kaoset vi har nå. Nå blir det et hastverksarbeid, sier Vedum til NRK.

Finansdebatten som opprinnelig stod i kalenderen til alle stortingsrepresentantene i dag er utsatt til 5. desember, og det er absolutt siste frist. Presidentskapet på Stortinget har gitt sin beskjed. Det blir den dagen, uansett om partiene har blitt enige eller ikke.

– Lite tillitvekkende og kaos, oppsummerer også Jonas Gahr Støre til NRK.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre

Fristen for å skrive en felles finansinnstilling utløp allerede søndag. Men om Høyre, Frp, KrF og Venstre hadde blitt enig innen klokken 18 torsdag, ville det være mulig å legge inn en tilleggsinnstilling. Det reagerer Ap-leder Jonas Gahr Støre på.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Arbeiderparti-lederen er enig med Senterpartiet at dette blir hastverksarbeid.

– Det forteller oss at den politiske avstanden er stor. Det er en ærlig sak. De får stadig større problemer med å finne løsninger. De klarer ikke å glatte over politiske forskjeller i det uendelige. Det kommer tydelig til uttrykk til nå, særlig mellom Frp og støttepartiene.

I går kritiserte Ap-leder Jonas Gahr Støre lederegenskapene til statsminister Erna Solberg. Det budskapet gjentar han også i dag:

– Det er statsministerens ansvar å sørge for fremdrift. Dette er et uttrykk for at det mangler en del her. Frister de selv setter blir brutt én etter én.

– Veldig krevende høst

En annen som skulle ønske at forhandlingsresultatet kom innen fristen er leder for finanskomiteen, Hans Olav Syveresen i KrF.

NRK møter han alene på Stortinget. Ikke som i fjor da han på dette tidspunktet i forhandlingene var omringet av presse og samarbeidspartier, med et budsjett i hånden. Syveresen er også den som forhandler om budsjettet på vegne av KrF.

– Det har vært en veldig krevende i høst. Selv om vi har brutt fristen fortsetter vi å forhandle. Vi arbeider for en løsning morgen, middag og kveld, sier han.

Frem til 5. desember er det tre mulige scenarioer:

  • Enighet. Regjeringen og støttepartiene legger frem et budsjett og får flertall for forhandlingsløsningen.
  • Bryter forhandlingene. Erna Solberg stiller kabinettsspørsmål på regjeringens justerte opplegg, men tilpasset KrF for å legge til rette for flertall med dem. Da kan KrF redde regjeringen, ved å subsidiært stemme for regjeringens justerte opplegg, men primært sitt eget budsjett.
  • Regjeringen oppløses.

Blir det ingen enighet, er det regjeringens primærforslag, med noen justeringer, som er utgangspunkt for finansdebatten.

AKTUELT NÅ