Solberg: – Det er viktig å si at det går grenser

STATSMINISTERBOLIGEN (NRK): Statsminister Erna Solberg er skuffet over at KrF og Venstre har brutt budsjettforhandlingene. Samtidig tar hun ikke selvkritikk på ultimatumet.

Erna Solberg, blå bakgrunn

PRESSET: Erna Solberg (H) sier regjeringspartiene har strukket seg langt i forhandlingene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

  • Har invitert Grande og Hareide til nytt møte
  • Står fast på bilpakken
  • Sier regjeringen har strukket seg langt

– Dette er blitt en litt annen budsjettprosess enn vi hadde ønsket, sa Erna Solberg da hun startet sin pressekonferanse onsdag.

For første gang etter at Trine Skei Grande tirsdag gjorde det klart at Venstre bryter forhandlingene kommenterte hun budsjettkrisen.

Nærbilde Erna Solberg

– Vi mener vi har strukket oss langt for å møte de kravene som KrF og Venstre har kommet med, men Venstre og KrF mener at dette ikke er godt nok, sa statsminister Erna Solberg.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg synes det er leit at KrF og Venstre har valgt å ikke gå videre i forhandlingene nå.

– Men det er fortsatt tid igjen til Stortinget skal votere over et budsjett, sa Solberg og åpnet døren for å gå i videre forhandlinger.

– Jeg og finansministeren vil derfor invitere Knut Arild Hareide og Trine til et møte for å diskutere situasjonen og se om det finnes en vei videre, sa Solberg.

KrF følger Venstre

Også KrF har bestemt seg for å bryte forhandlingene. Etter dagens ekstraordinære gruppemøte sa Knut Arild Hareide at partiet ikke ser mulighet til å gå videre basert på det regjeringen har tilbudt så langt.

Knut Arild Hareide holdt også døren åpen for å gå i forhandlinger med Høyre og Frp igjen, men nå må de komme med noe sentrumspartiene kan leve med.

Får ultimatum-kjeft

I likhet med Trine Skei Grande pekte han på regjeringens ultimatum om bilpakken som en avgjørende grunn til at forhandlingene per nå har brutt sammen.

I fjorårets budsjettforhandlinger reddet regjeringens Venstres støtte ved å love et grønt skatteskifte som gir betydelige kutt i klimagassutslippene i 2017-budsjettet.

For omtrent to måneder siden sto Erna Solberg der hun sto i dag og la fram regjeringens forslag til et grønt skifte sammen med finansminister Siv Jensen (Frp).

Mener Frp fortjener honnør

Samtidig gjorde de det klart at dette var så langt Høyre og Frp var villige til å gå.

– Jeg mener at en mindretallsregjering verken bør eller kan opptre på den måten. De har gitt en ekstra belønning til de fossile bilene, det er ikke forenelig med et grønt skifte. Det er ikke bærekraftig på sikt, sa Hareide til pressen tidligere i dag.

Men da Solberg onsdag fikk spørsmål om hun tar selvkritikk på ultimatumet, svarer hun at det var riktig å være ærlig om de politiske realitetene.

Hun trakk fram at regjeringen ikke hadde økt drivstoffavgiftene på ett år, og at de på ett budsjett økte avgiftene mer enn de rødgrønne gjorde de åtte årene de satt ved makten.

Ifølge Solberg fortjener bilpartiet Frp honnør for at de gikk med på dette.

– Det var viktig å si at det går grenser, sa Solberg under pressekonferansen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger