NRK Meny
Normal

Støre: – Slik styrer man ikke et land

STORTINGET (NRK): Ap-leder Jonas Gahr Støre hevder regjeringen er i ferd med å miste kontrollen over budsjettforhandlingene. Fra Stortingets talerstol kom han med et knallhardt angrep på regjeringen.

Jonas Gahr Støre

KRITISK: Jonas Gahr Støre og resten av opposisjonen er svært kritisk til at regjeringen ikke har klart å skaffe enighet rundt budsjettet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Allerede før Venstre kunngjorde at de bryter budsjettforhandlingene med Høyre/Frp-regjeringen, hadde Støre varslet at han ville ta ordet etter dagens debatter i Stortinget.

Der tok han et oppgjør med en regjering han mener ikke viser nok respekt for Stortinget.

– Regjeringen ser ut til å miste kontrollen med budsjettbehandlingen, og slik styrer man ikke et land, sa han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er svært kritisk til at regjeringen ennå ikke flertall for neste års statsbudsjett, etter at fristen er utløpt.

TIDSNØD: Se innlegget der Støre uttrykker bekymring for budsjettprosessen.

– Preget av hastverk

Under én uke før finansdebatten i Stortinget, aner ikke stortingsrepresentantene hva de skal debattere.

– Mangelen på avklaring på neste års budsjett har nå vart så lenge, at selve behandlingen blir preget av et hastverk. Mange kommer i tidsnød på grunn av forsinkelsene. Kommunepolitikere over hele landet er i ferd med å gjøre budsjettvedtak uten å vite hvordan rammene blir, sa Støre fra talerstolen.

Litt før stortingsdebatten møtte han NRK til et intervju i Vandrehallen.

Marit Arnstad

KAOS: – Vi skal stemme for vårt budsjett, sier Marit Arnstad.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Der gjorde han det klart at de borgerlige partiene må rydde opp i budsjettkrisen selv. Han avviser at det kan bli aktuelt for Ap å gi regjeringen flertall for budsjettet dersom både KrF og Venstre trekker sin støtte.

– Det helt utenkelig, sier han.

Også parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, utelukker at hennes parti kan bidra til at regjeringens budsjett får flertall.

– Det er ikke aktuelt for oss å stemme for deres skattekutt og dårlige distriktspolitikk, sier hun.

Arbeiderpartiet har alltid tatt ansvar når det har vært helt nødvendig for landet, men nå insisterer jeg også på det, at de fire partiene har et flertall de har lovet å styre på.

Jonas Gahr Støre

Erna Solbergs fremtid som statsminister står på spill. Tirsdag ble det altså klart at Venstre bryter forhandlingene. Først onsdag bestemmer KrF seg for om de slår følge, eller forhandler videre med regjeringen på egen hånd.

Støre: – Ap har alltid tatt ansvar

Det hele kan ende med at regjeringen Solberg må gå av, dersom de ikke får støtte for budsjettet.

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre har liten lyst til å ta over styringen av landet under ett år før neste stortingsvalg. På spørsmål om han likevel er rede til å ta over dersom Solberg må gå, svarer Støre:

– De har et flertall. De sitter i regjering. Og hva som skjer dersom det flertallet ryker ved at det går i oppløsning, det vil ikke jeg forskuttere nå. Jeg peker hele tiden på at når flertallet har disse fire partiene bak seg, så er det vi tar utgangspunkt i. Hvis det går i oppløsning, så oppstår det en ny situasjon. Da får vi vurdere det. Arbeiderpartiet har alltid tatt ansvar når det har vært helt nødvendig for landet, men nå insisterer jeg også på det, at de fire partiene har et flertall de har lovet å styre på. Da må de selv redegjøre for det, før jeg kan trekke noen konklusjon.

Får kjeft fra opposisjonen

I likhet med resten av opposisjonen er han svært kritisk til måten regjeringen har håndtert budsjettforhandlingene på. Han trekker fram at regjeringen allerede før statsbudsjettet ble lagt fram, framstilte forslaget på det grønne skatteskiftet som et ultimatum. Nettopp dette var også avgjørende for at Venstre brøt.

– Det skjedde for to måneder siden, og i realiteten har det skjedd lite siden da. Jeg forstår at Venstre og KrF ble provosert av det. Og det ledet til denne konklusjonen. Det er først og fremst et nederlag for regjeringspartiene og for Erna Solberg, sier Støre.

Marit Arnstad i Sp sier regjeringen har sier usikkerheten skaper kaos på Stortinget.

– Ikke siden 1997 har vi vært i den situasjonen at Stortinget skal behandle et budsjett der vi verken har en innstilling eller en tilleggsinnstilling, sier hun.

SV: Hatten av for Venstre

Nær sagt alle opposisjonspolitikere NRK har snakket med så langt sier at de ble overrasket over bruddet. Samtidig sier finanspolitisk talsperson i SV, Snorre Valen, at han er imponert over Venstre.

– Jeg har lyst til å ta hatten av for Venstre. De står fast på det de krevde. All ære til dem. De viser at de mente alvor da de krevde et grønt skrifte. Men det viser også at det i praksis er umulig å få til grønn politikk med Høyre og Frp, sier han.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne sier han er trist på vegne av det grønne skiftet.

– Det som skjer nå skyldes at den blå regjeringen aldri har hatt som mål å gjøre en miljøjobb. KrF og Venstre har ikke stilt klare nok krav, eller gjort det for sent, sier han.

Høyre har ikke gitt opp

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, sier til NRK at både KrF og Venstre har fått «mange gode tilbud» under forhandlingene. Men hva de forslagene gikk ut på, vil han ikke si noe om ennå.

– Av respekt for KrF, som skal holde gruppestyre i morgen, så ønsker jeg ikke å kommentere innholdet i forhandlingene, sier han.

Helleland viser til at Venstre tross bruddet holder døra på gløtt til å komme tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi har alltid døren åpen. Vi ønsker å forhandle frem en løsning. Derfor må vi få på plass et budsjett på mandag, da skal det voteres her på huset. Vi jobber videre for å få det i orden.

Under debatten i Stortinget tirsdag ettermiddag sa stortingspresident Olemic Thommessen (H) at han fortsatt er trygg på at Stortinget skal kunne gjennomføre budsjettbehandlingen uten å måtte utvide sesjonen.

– Jeg kan forsikre representanten Gahr Støre om at jeg ikke bare vil følge utviklingen fra sidelinjen, men at jeg også har gjort det over tid, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger