NRK Meny
Normal

Venstre nekter å støtte Solbergs budsjett

Erna Solberg får ikke budsjettstøtte fra Venstre. Trine Skei Grande bryter forhandlingene, og skylder på regjeringens ultimatum.

Trine Skei Grande etter forhandlingsbrudd

BRUDD: Venstre-leder Trine Skei Grande smiler når hun møter NRK minutter etter hun har informert om forhandlingsbrudd.

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK

  • Klimastrid gjør at Venstre bryter forhandlingene
  • KrF bestemmer seg i morgen for om de slår følge
  • Erna Solbergs regjering kan falle dersom budsjettet ikke får flertall
  • Venstre sier de vil kunne gjenåpne forhandlingene hvis de får et «nytt godt forslag»

– Vi har varslet statsminister om at vi ikke kan forhandle videre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande rett etter forhandlingsbruddet.

Manglende fremdrift i forhandlingene, et ultimatum som står fast og at Venstre opplever at de ikke får det de har blitt lovet, er årsakene de oppgir for bruddet.

– Vi må kunne stå for det budsjettet vi skal stemme for, sier hun til NRK.

Venstre vil ha et grønt skatteskifte og betydelig reduksjon i klimagassutslipp. Skei Gande sier at de har fått store tilbakeslag under forhandlingene.

– En utløsende faktor var nok at vi merket at nå kom det tilbud på bordet som var tilbakesteg i forhold til det vi tidligere hadde fått til, og da tror jeg nok at motet forsvant, og troen på at vi skal komme i mål på det løpet vi har nå, sier hun.

Grande bekrefter at Venstre bryter budsjettforhandlinger

VIDEO: Her bekrefter Venstre-lederen at de bryter forhandlingene med Frp og Høyre.

Stor avstand

Tirsdag formiddag satt hun i et hasteinnkalt møte med deler av Venstres stortingsgruppe. Etter møtet sa hun at partiet vurderte å bryte.

Nå er avgjørelsen tatt: Erna Solberg kan glemme budsjettstøtte fra Venstre.

I går kveld møttes hun og partilederne i KrF, Høyre og Frp til et forhandlingsmøte statsministerboligen i Oslo. Inntil da hadde ikke partene møttes siden tirsdag.

På forhånd hadde Venstre og KrF gjort det klart at regjeringen måtte foreslå tiltak som gir betydelige kutt i klimautslippene fra 2017 dersom de skulle bli fornøyde.

Mens kilder i regjeringspartiene sier til NRK at de mandag kom med en rekke forslag som bidrar til å gjøre budsjettet grønnere, hevder sentrumspartiene at det ikke kom nye forslag av betydning.

– Det holder ikke med symbolvedtak. Selv om vi har kommet med forslag ender det med utredninger og vurderinger som ikke er konkrete nok, sier Skei Grande.

– Kan dere gå inn igjen i forhandlingene?

– Ja, så fort noen har et godt forslag så gjør vi gjerne det. Vi vil finne en løsning. Vi synes det var å holde folk for narr å holde på videre når vi ikke trodde det ville bringe oss i mål.

Skal vi komme videre i forhandlingene må regjeringen legge tiltak på bordet som vi ikke har sett til nå, og som de tror vi faktisk kan gjennomføre.

Trine Skei Grande, leder av Venstre
På Venstre-kontoret etter brudd

Trine Skei Grande og finanspolitisk talsperson for Venstre, Terje Breivik mottar pressen etter forhandlingsbrudd.

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK

Håper KrF vil være på lag

I dag kom regjeringen med et nytt tilbud. Men heller ikke denne gangen levde tilbudet opp til Venstres krav.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide har vært skuffet over det regjeringen har lagt på bordet.

Knut Arild Hareide trening

Bare tjue minutter før nyheten om at Venstre ville bryte forhandlingene, forlot KrF-leder Knut Arild Hareide Stortinget for å hente barna i barnehagen.

Foto: Sunniva Skjeggestad / NRK

– Jeg er mer usikker på om vi får til en enighet nå, enn jeg har vært noen gang i denne prosessen, sa han til NRK tidligere i dag.

KrF må nå vurdere hva de skal gjøre. Skal de følge Venstre, eller fortsette forhandlingene med regjeringen alene?

– Jeg håper KrF er på lag med oss. Miljø har vært viktig for dem, og de er orientert om vår avgjørelse, sier Skei Grande til NRK.

Hareide har kalt inn KrFs stortingsgruppe til et ekstraordinært gruppemøte i morgen formiddag.

– Vi vil da ta stilling til veien videre på bakgrunn av de siste dagers skisser fra regjeringen, sier han etter Venstre brøt forhandlingene.

Omstridt ultimatum

I fjor reddet regjeringen budsjettenigheten ved å love et grønt skatteskifte i 2017-budsjettet som skulle gi betydelige reduksjoner i klimautslippene.

Allerede før statsbudsjettet ble lagt fram presenterte statsminister Erna Solberg (H) og finansminister (Frp) sitt tilbud:

Avgiftene på diesel, bensin og mineralolje skulle opp med henholdsvis 15, 35 og 20 øre. I den andre enden skulle kompenserende tiltak som lavere årsavgift, lavere bompengesatser i distriktene og høyere pendlerfradrag sørge for at bilistene samlet sett kom ut med 900 millioner i pluss.

Samtidig gjorde Erna Solberg det klart at dette var så langt Høyre og Frp mente det var forsvarlig å gå.

Siv Jensen og Trine Skei Grande i Canada

PERLEVENNER: Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) dro i sommer til Canada for å se på noen av miljøtiltakene Venstre har foreslått.

Foto: Eivind Molde / NRK

– Svært beklagelig

Siden den gang har nærmest alt fokus i budsjettforhandlingene vært på dette ultimatumet. Framgangsmåten har provosert Venstre og KrF kraftig, men samtidig skal de ha forsøkt å komme med forslag som kan få ned klimautslippene uten at bilpakken endres.

Vi har kommet med en rekke konstruktive forslag til å styrke miljøprofilen i statsbudsjettet, og vi har strukket oss langt for å komme oss rundt ultimatumet regjeringen kom med. Men vi er blitt møtt med nei inne i forhandlingsrommet, sier Grande.

Dessverre har det vist seg viktigere for regjeringen å tilfredsstille Frps motstand mot en god klimapolitikk enn å sikre landet et godt statsbudsjett

Trine Skei Grande, pressemelding 29/11/2016

– Og vi blir møtt med gjentatte ultimatum i media, spesielt fra ett av regjeringspartiene. Regjeringen sier da i realiteten nei til å forhandle om et budsjett med KrF og Venstre. Det er svært beklagelig, og en uansvarlig opptreden fra en mindretallsregjering.

– Har Erna Solberg lurt deg?

– Jeg vil ikke si at noen er lurt, men her er det noen som ikke har vært villig til å strekke seg for å komme i mål med en lovnad vi fikk i forrige budsjett. Vi stolte på det løftet og forventet mer forhandlingsvilje og flere ideer på hvordan vi skulle komme oss videre enn det vi har sett til nå, sier hun til NRK.

Trine Skei Grande mener regjeringspartiene ikke tar ansvar for oppfølging av Parisavtalen.

FØLELSESLADET: Trine Skei Grande sier årets budsjettforhandlinger er det tøffeste hun har vært med på. I talen til Oslo Venstre lørdag sa hun at hun mener det er urettferdig at Venstre og KrF «skal bære hele Parisavtalen på sine skuldre».

Klokken 16 i dag holdt Fremskrittspartiet et hasteinnkalt møte med landsstyret, der sentralstyret, fylkeslederne og representanter for stortingsgruppen deltok.

Frp-kilder sier til NRK tirsdag at bilpakken fortsatt ligger fast, og at det ikke blir aktuelt for ledelsen å be landsstyret godta endringer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger