Normal

KrF trekker seg – hva skjer nå?

Høyre og Frp risikerer å miste regjeringsmakten etter at KrF og Venstre trakk seg fra forhandlingene. Dette er mulighetene for hva som skjer videre.

KrF-leder Knut Arild Hareide går ut etter møte med statsministeren på SMK

KrF-leder Knut Arild Hareide etter møtet med statsminister Erna Solberg.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Statsminster Erna Solberg (H) står uten flertall for statsbudsjett etter at Venstre og KrF gikk bort fra forhandlingene. Men bruddet betyr ikke nødvendigvis at det stilles kabinettspørsmål og at regjeringen må gå av.

Statsminister Erna Solberg kommer til å gi en kommentar om den pågåande budsjettprosessen

Her er fire mulige utfall:

  • Høyre og Frp kommer med et nytt tilbud til ett eller begge støttepartiene, i håp om å lokke dem tilbake til forhandlingsbordet. De kan dermed få flertall for budsjettet før finansdebatten neste uke.
  • Bruddet i forhandlingene gjør at samarbeidsavtalen er sagt opp, og Høyre og Frp står også fritt til å forsøke å finne flertall med andre partier.
  • Regjeringen fortsetter som en ordinær mindretallsregjering som må forhandle med Stortinget fra sak til sak ut perioden.
  • Høyre-Frp-regjeringen oppløses. Det kan både bety at Jonas Gahr Støre overtar makten, eller at Erna Solberg fortsetter som statsminister med Høyre alene ved roret.

Nytt tilbud?

Regjeringen kan vurdere å komme KrF og Venstre i møte, blant annet ved å åpne for å endre innholdet i bilpakken for å få Venstre tilbake til forhandlingsbordet.

De kan også komme med et tilbud i siste liten før mandag, som er siste frist. Da skal budsjettet opp til avstemning på Stortinget.

– Vi holder søndagsåpent, til og med, fram til 5. desember, sier Hans Olav Syversen (KrF) om det som kan bli en travel helg med forhandlinger opp mot fristen.

Kabinettspørsmål?

Hvis Høyre og Frp står alene om budsjettet da, kan Solberg bli tvunget til å stille kabinettsspørsmål, der statsministeren på vegne av regjeringen truer med å forlate sin stilling hvis ikke det nødvendige flertallet stemmer for budsjettet deres.

Her kan KrF redde regjeringen ved å subsidiært stemme for regjeringens justerte opplegg, etter deres primære forslag har falt.

Finansdebatten den 5. desember er siste frist for regjeringen. Da skal budsjettrammene for 2017 vedtas av Stortinget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger