NRK Meny
Normal

Hareide: – Vi ser ikke mulighet til å gå videre

STORTINGET (NRK): Krisen vokser for Erna Solberg. Nå har også KrF bestemt seg for å bryte forhandlingene.

Hareide budsjett pressekonf

BRYTER: I likhet med Venstre bryter KrF forhandlingene med regjeringen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi ser ikke mulighet til å gå videre, sier partileder Knut Arild Hareide.

Klokken 10.10 møttes KrFs stortingsrepresentanter til et ekstraordinært gruppemøte på Stortinget. Med på telefon var fylkeslederne i landsstyret.

På agendaen sto budsjettkrisen. Skal KrF bryte, slik Venstre gjorde i går?

Peker på ultimatum

Nå har de bestemt seg: Hareide sier de ikke ser en løsning basert på de skissene regjeringen har lagt på bordet så langt.

– Det er ikke tvil om at regjeringen har kommet KrF og Venstre i møte på flere områder. Det er betydelige avstand, men også framskritt. Hovedbildet er likevel at vi står langt fra hverandre på viktige saker for KrF, det gjelder barna, det gjelder distrikt, det gjelder det grønne skiftet, sa Hareide til pressen onsdag.

Ifølge Hareide er problemet at regjeringen valgte å legge fram et ultimatum på bilpakken før forhandlingene i det hele tatt startet.

– Jeg mener at en mindretallsregjering verken bør eller kan opptre på den måten. De har gitt en ekstra belønning til de fossile bilene, det er ikke forenelig med et grønt skifte. Det er ikke bærekraftig på sikt.

På vei inn til møtet sa KrF-leder Knut Arild Hareide han hadde sitt råd klart.

Han har også snakket med både finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) på telefon i dag tidlig.

Samtidig har Høyre framskyndet sitt gruppemøte. De sitter nå samlet et annet sted på Stortinget. Rundt klokken 14.15 i dag skal Erna Solberg møte pressen for å kommentere situasjonen. Hun har så langt ikke sagt ett ord siden Trine Skei Grande annonserte at Venstre bryter forhandlingene.

Holder døren åpen

Ifølge partiledelsen i KrF har det vært stor enighet i gruppen om dagens avgjørelse. Samtidig understreker Hareide at de ikke har gitt opp håpet om en firepartiøsning.

– Jeg vil oppfordre regjeringen til å tenke seg om en gang til. Kommer de på andre tanker, kan jeg si, at KrFs dør står åpen 24 timer i døgnet til budsjettet blir behandlet i stortinget mandag 5. desember.

Det er fortsatt høyst uklart hva som nå skjer. Tre mulige utfall er:

  • Selv om KrF så langt har sagt at de kun støtter budsjettet hvis Venstre er med på laget, kan Høyre og Frp komme med et tilbud det vil bli vanskelig å si nei til. KrF kan derfor sikrer flertall alene under finansdebatten selv om de bryter forhandlingene nå.
  • Høyre-Frp-regjeringen oppløses. Det kan både bety at Jonas Gahr Støre overtar makten, eller at Erna Solberg fortsetter som statsminister med Høyre alene ved roret.
  • Regjeringen fortsetter som en ordinær mindretallsregjering som må forhandle med Stortinget fra sak til sak ut perioden.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger