NRK Meny
Normal

EOS-utvalget har ikke kontaktet Høibø

PST-infiltratør Christian Høibø har ikke hørt et ord fra utvalget som skal granske påstandene om at PST drev ulovlig overvåking.

Christian Høibø

Christian Høibø har til nå ikke hørt et ord fra utvalget som skal granske påstandene om ulovlig overvåking.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Tirsdag skal Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) undersøke avsløringene i NRK Brennpunkt om PST drev ulovlig overvåking av organisasjonen Internasjonale Sosialister.

Det er EOS-utvalget som på eget initiativ, besluttet å undersøke påstander om politisk overvåking og PSTs bruk av Høibø som kilde. PST har ikke lov til å samle inn informasjon om medlemmer og abonnenter.

Dagsrevyen-sak om PST-informant og EOS-utvalget.

VIDEO: EOS-utvalget har ikke snakket med Høibø

– Ikke interessert i meg

Men til tross for at det var Høibø som kom med avsløringene, har ikke EOS-utvalget kontaktet ham.

– Jeg har ikke blitt kontaktet av EOS-utvalget. De er nok ikke så veldig interessert i prate med noen som kan påvirke deres konklusjoner, sier Høibø til NRK.

Det var i Brennpunkt-programmet «Infiltratøren» Christian Høibø fortalte historien om hvordan han arbeidet som infiltratør for PST i over ti år.

I store deler av denne tiden infiltrerte og overvåket han organisasjoner på ytterste venstre fløy i norsk politikk. Opplysninger han fikk tak i ga han videre til PST. Samtidig med at han utga seg for å være en dedikert aktivist på venstresiden, jobbet han med å kopiere med medlemslister og abonnementsoversikter.

Tok fotokopier

Christian Høibø utenfor USAs ambassade i Oslo

Christian Høibø utenfor USAs ambassade i Oslo. I Brennpunkt fortalte han hvordan han jobbet som infiltratør for PST i over ti år.

Foto: Beate Riiser Larsen / NRK

Høibø sier det primært var medlemslistene til Internasjonale Sosialister som var interessant, og at han ble bedt om å ta kopier av listene og overlevere dem til sin kildefører i PST.

– Det var én kildefører i PST som ba om dette. Han spurte først om jeg hadde tilgang på listene, så spurte han om å få se disse listene.

Disse påstandene har tidligere blitt tilbakevist av PST. I etterkant av dokumentaren har PST tilbakevist påstandene om kartlegging av politiske miljøer.

– Vi har ikke registrert medlemslister eller noe slikt. Vi har heller ikke fått tilsendt medlemslister eller etterspurt slike lister, sa avdelingsdirektør i PST Tore Risberget.

Høibø hevder at selv om ikke PST sier at de ikke har registrert listene, så betyr det ikke nødvendigvis at listene ikke ble forevist PST. Han sier at han ikke vet hva som skjedde med listene.

Skal granske PST

Eldbjørg Løwer

Leder av EOS-utvalget Eldbjørg Løwer.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

EOS-utvalget vil i tirsdag starte arbeidet med å granske datasystemene til PST.

– Vi har ikke et spesielt oppdrag om å snakke med Høibø. Vi skal inn i PSTs arkiver for å se hva som faktisk har foregått, sier leder for EOS-utvalget Elbjørg Løwer.

Hun sier at det er på bakgrunn av funnene utvalget vil avgjøre hvordan de vil gå videre med saken.

Men hva hvis dere ikke finner noe?

– Ja, da finner vi ingenting.

Betyr det at listene aldri ble gitt til PST?

– Det er noe han har opplyst om. Jeg kan ikke i dag mene noe om det før jeg ser om det er realitet, sier Løwer.

– Kan ligge i en skuff

Høibø hevder at utvalget ønsker å konkludere med at det ikke har foregått noe som helst.

– Det er jo en veldig kjekk ting å si, når du sannsynligvis vet at du ikke kommer til å finne noe. Hva med å snakke med tjenestemannen som ba om listene, og hva med å snakke med personen som hevder å ha gitt fra seg listene. Det er ikke sikkert disse listene ble ført inn i datasystemet, for alt vi vet ligger de i en skuff på et kontor i Nydalen, spør Høibø.

Løwer sier det er for tidlig å si om de vil snakke med Høibøs kildefører.

Vil dere kunne avdekke om PST har brukt opplysningene fra listene uten å registrere dem i datasystemet?

– Jeg går ut fra at PSTs ikke har til hensikt å lure kontrollutvalget – det ville være kortsiktig gjort av dem, sier Løwer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger