Vil undersøke PST sin bruk av informanter etter NRK-avsløring

Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, har besluttet å undersøke opplysninger i NRK Brennpunkt-saken om politisk overvåking i regi av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Christian Høibø USA-ambassade

Christian Høibø sto frem i Brennpunkt og fortalte om han rolle som infiltrør for PST. Np vil EOS granske påstandene.

Foto: Beate Riiser Larsen / NRK

I en kort pressemelding viser utvalget til Brennpunkt-programmet «Infiltratøren» og den påfølgende debatten.

Vil snakke med PST-ledere

– EOS-utvalget har på eget initiativ besluttet å undersøke påstander om politisk overvåking utført av PST, og tjenestens bruk av den aktuelle kilden, heter det.

Undersøkelsen vil omfatte samtaler med PSTs ledelse og ansatte, samt gjennomgang av tjenestens arkiver og registre. Stortinget er blitt informert om utvalget beslutning.

Utvalget ledes av tidligere Venstre-politiker Eldbjørg Løwer.

– Grunnleggende for vår tillit til PST

– Vi vil undersøke om det medfører riktighet at det er overlevert informasjon om hvilke politisk parti personer hører til eller hvilket politisk ståsted de har, sier Løwer til NRK.no.

Hun forteller at EOS kan gå inn å se hvilken informasjon Høibø har gitt og hvordan informasjonen er registrert.

Eldbjørg Løwer

Utvalget ledes av tidligere Venstre-politiker Eldbjørg Løwer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er grunnleggende for vår tillit til tjenesten at vi undersøker dette for å få alle fakta på bordet. Vi tror på PST når de sier at de ikke har registrert medlemsinformasjon. Det er likevel ikke tilstrekkelig for oss. Vi har en kontrolloppgave og en innsynsrett, sier Løwer.

– Det er ikke noe galt i å ha en informant, men vi må se på PST sine metoder. Vi har vært i kontakt med PST, og det er ikke noe problem for dem, legger Løwer til.

Høibø: Jeg kopierte medlemslister

I går fortalte NRK Brennpunkt om Christian Høibø, som har arbeidet som infiltratør for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i over ti år. Han infiltrerte og overvåket organisasjoner på ytterste venstre fløy i norsk politikk.

Høibø forteller til Brennpunkt at han kopierte medlemslister og abonnementsoversikter, og gjorde seg til venns med enkeltpersoner som PST ønsket å vite mer om.

PST har ikke lov til å samle inn slik informasjon om medlemmer og abonnenter, og nå avviser PST at de har registeret medlemslister.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger