Høibø: Påfallende at PST avviser kartlegging av politiske partier nå

Christian Høibø mener det er påfallende at PST først etter å ha fått kritikk avviser at de skal ha registrert medlemmer i politiske partier.

Christian Høibø 2

Christian Høibø var infiltratør for PST i ti år. Nå snakker han ut, men han og PST er uenige om han ga de medlemslister eller ikke.

Foto: Beate Riiser Larsen / NRK

IS-aktivister

Aktivister i Internasjonale Sosialister ble overvåket, ifølge Høibø.

Foto: Christian Høibø

– Når ting blir kritisk oppfattet i allmennheten, så velger PST å gå inn i en debatt rundt ting de i utgangspunktet ikke hadde problemer med, sier Christian Høibø til NRK.no.

PST fikk se dokumentaren før den ble sendt på TV.

Tirsdag sto Høibø frem i NRK Brennpunkt og fortalte at han i ti år hadde vært infiltratør for PST. Han infiltrerte og overvåket organisasjoner på ytterste venstre fløy i norsk politikk.

Høibø forteller til Brennpunkt at han kopierte medlemslister og abonnementsoversikter, og gjorde seg til venns med enkeltpersoner som PST ønsket å vite mer om.

– Vil distansere seg fra ting som er pinlige

Å registrerere informasjon om medlemmer av politiske partier og organisasjoner faller innunder ulovlig politisk overvåkning. Tirsdag ettermiddag avviste PST at de har registrert medlemslister.

– Jeg kan forstå at PST nå føler et sterkt behov for å distansere seg fra ting som kan være både ulovlige og pinlige, men det virker påtatt når det kommer i ettertid, sier Høibø.

– Når PST ser at ting får en viss oppmerksomhet så begynner de å stille ting i et litt annet fokus. Det henger ikke helt på greip, sier Høibø.

– Har du dokumentasjon på at du har overlevert medlemslister til PST?

– Den dokumentasjonen er benyttet i dokumentaren som i stor grad taler for seg selv. Der er det en rekke opptak og en solid dokumentasjon for det som påstås, sier han.

NRK har ikke fått dokumentasjon på at Høibø har overrakt medlemslister til PST.

(Artikkelen fortsetter)

Chris Høibø 6

Christian Høibø var infiltratør i PST i 10 år.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Står fast ved at han ga PST listene

– Er det slik at PST lyver?

– Det får andre ta stilling til. Jeg kan bare slå fast at de har fått se hele dokumentaren på forhånd. PST hadde kun en kommentar i dokumentaren, sier Høibø.

I dokumentaren hadde PST følgende kommentar:

Tore Risberget

Tore Risberget i PST avviser at PST har brukt medlemslister til politiske partier eller organisasjoner.

Foto: PST

– Vanligvis kommenterer vi ikke forholdet til kilder, men i dette tilfellet har vi valgt å gjøre et unntak. Christian Høibø har vært en kilde for PST i mange år, og han har gjort en god jobb for oss i denne perioden, sa Tore Risberget i Brennpunkt-dokumentaren.

– Du står fast ved at du fikk tak i medlemslister og ga de videre til PST?

– Selvfølgelig, sier Høibø.

– Hvorfor kommer PST med dette nå?

– Dette begynner å få et politisk etterspill, og det snakkes om EOS-utvalg og politiske etterspill. Det er ikke så mange år siden Lundkommisjonen avdekket ulovlig overvåking. At denne saken kommer opp nå er ikke noe PST har et ønske om eller en solid forklaring rundt, sier han.

PST avviser at de har brukt medlemslister til politiske partier eller organisasjoner.

– Vi har ikke registrert medlemslister eller noe slikt. Vi har heller ikke fått tilsendt medlemslister eller etterspurt slike lister, sa avdelingsdirektør i PST Tore Risberget til NRK tirsdag ettermiddag.

Vil endre lovverket

– Hvorfor har du valgt å stå frem?

– Først og fremst er det for å rette et kritisk søkelys mot hvordan Norge prioriterer sine ressurser, og hva de velger å se på. For det andre så er det et håp om at man kan få til en endring i lovverket slik at de som gjør en viktig jobb for etterretningstjenester får et større økonomisk og sikkerhetsmessig utbytte.

Høibø sier han har holdt på i 10 år uten å få lønn.

– Man pådrar seg ganske store utgifter hvis man ikke er forsiktig, og jeg ønsker en endring.

Han er klar på at PST spiller en viktig rolle.

– Jeg mener at vi trenger PST til å følge med på en komplisert og ekstremistisk hverdag. Da må rammene PST opererer i og rammene de tilbyr personer som bidrar med informasjon være betraktelig bedre.

Men ifølge Høibø har norske sikkerhetsmyndigheter sett i feil retning.

– Vi har brukt for mye tid på venstresiden når trusselen var på høyresiden.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger