Hopp til innhold

– PST-agenten var en provokatør

Flere på venstresiden mener PST-agenten Christian Høibø ikke bare overvåket demonstranter, men selv var aktiv i å egge til bråk og voldelige konfrontasjoner.

Torstein Dahle

Torstein Dahle mener PST-agenten Christian Høibø provoserte frem situasjoner som kan ha ført til at uskyldige demonstranter kunne blitt arrestert.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Politiet leker med ilden når de bruker slike mennesker som informanter, sier tidligere leder i Rødt, Torstein Dahle til NRK.

Dahle har flere ganger demonstrert side om side med PST-agenten Christian Høibø. Han husker en hendelse under en demonstrasjon mot Ariel Sharons besøk i Molde.

– Vi sto tett inntil politisperringene i det som var en verdig, men sterkt engasjert demonstrasjon. Plutselig hopper han (Høibø. journ. anm) over sperringene og løper mot politiet, forteller Dahle.

Harald Stanghelle

Stanghelle mener Høibø måtte spille med for å være troverdig i dobbeltrollen som aktivist

Foto: NRK

– Ved å benytte seg av slike provokatører, gjør PST veien til en politistat veldig kort. Da kan man raskt sørge for at politisk engasjerte personer kommer opp i en situasjon som de er uskyldig i, men som blir brukt som grunnlag for å arrestere dem. Den slags metode vil vi overhodet ikke vil se i et samfunn som vårt, sier Dahle.

– Han må jo spille med

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, er uenig. Han mener agenten Christian Høibø ikke kan kalles en provokatør.

– Det er ingen som tyder på at han hadde i oppdrag fra PST til å skape bråk eller provosere frem noe annet enn det som er beskrevet i Brennpunkt-programmet, sier Stanghelle til NRK.

– En som infiltrerer et miljø, om det er en hemmelig etterretningsorganisasjon eller et militant miljø på høyre- eller venstresida, må til en viss grad spille med i aktiviteter som det skal rapporteres om, dersom han skal være troverdig, sier Stanghelle.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Christian Høibø (32) var hemmelig agent for Politiets sikkerhetstjeneste i ti år. Han ble rekruttert av PSTs seksjon for Kontraekstremisme i 2002. Frem til januar 2013 var han aktiv agent for PST og infiltrerte politiske miljøer på ytterste venstre og høyresiden. Han varslet PST om at norske høyreekstremister planla terroraksjoner og la drapsplaner fem måneder før 22. juli 2011. Advarselen havnet i en skuff hos PST. Nå forteller han åpent sin historie.

Se Brennpunkt-dokumentaren: Infiltratøren

– Oppfordret av PST

Selv hevder Høibø at det var PST som oppfordret ham til aktivt å søke konfrontasjon med for eksempel politiet.

– Jeg ble oppfordret til å komme meg inn på de rette folkene for å bygge kred. Vi var ute etter de ekstreme folkene og agerte deretter, sier han til Klassekampen.

Høibø innrømmer overfor Klassekampen at han gikk i første rekke i konfrontasjoner med blant annet politiet og at han ble anholdt da han og flere andre skulle lage de hjemmelagede brannbombene molotovcocktails.

– Min jobb var å være en aggressiv blitser og gjøre det demonstranter gjør. I rollen kan man for eksempel plukke opp en stein og gjøre en kastebevegelse, sier Høibø til avisen.

Krever svar fra Faremo

bjørnar moxnes

Vi må få vite om vi har en sikkerhetstjeneste som ikke er i stand til å gjøre jobben sin, mener Moxnes

Foto: NTB Scanpix

Lederen for partiet Rødt, Bjørnar Moxnes, vil legge ned PSTs «enhet for kontraekstremisme». Han krever at justisminister Grete Faremo raskt forteller hva hun har visst om PSTs metodebruk.

«Justisminister Grete Faremo må nå komme på banen. Har justisministeren kjent til overvåkninga? Hvordan vil justisministeren trekke grensen mellom legitime ytringer og såkalt ekstreme meninger som staten mener de har rett til å overvåke på grunnlag av,» spør Moxnes i en krass kronikk på NRK Ytring.

Christian Høibø (32) var hemmelig agent for Politiets sikkerhetstjeneste i ti år. Han ble rekruttert av PSTs seksjon for Kontraekstremisme i 2002. Frem til januar 2013 var han aktiv agent for PST og infiltrerte politiske miljøer på ytterste venstre og høyresiden.

I reportasjen forteller Høibø blant annet at han forsynte Politiets sikkerhetstjeneste (PST)med informasjon om medlemskap og abonnementslister i gruppa Internasjonale Sosialister.

PST har ikke lov til å samle inn slik informasjon, og nekter også for at de har gjort det.

AKTUELT NÅ