Hopp til innhold

PST er frikjent i Høibø-saken

PST har ikke drevet politisk overvåking, konkluderer EOS-utvalget. Informanten Christian Høibø ble brukt som kilde inn i flere ytterliggående miljøer på venstre- og høyresiden.

Christian Høibø 2

Christian Høibø sto frem i NRK Brennpunkt i 2013 og fortalte at han i ti år hadde vært infiltratør for PST. Han infiltrerte og overvåket organisasjoner på ytterste venstre fløy i norsk politikk.

Foto: Beate Riiser Larsen / NRK

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) har undersøkt avsløringene i NRK Brennpunkt om PST drev ulovlig overvåking av organisasjonen Internasjonale Sosialister.

PST har ikke lov til å samle inn informasjon om medlemmer og abonnenter, og har avvist at de har registrert medlemslister.

EOS-utvalget konkluderer med at PST ikke har drevet politisk overvåking. Den fullstendige rapporten fra utvalget overleveres til stortingspresident Olemic Thommessen torsdag kl. 15.

Informanten Christian Høibø mener EOS-utvalget ikke har fått all informasjon.

– De har ikke funnet noe, så her er det noen som enten har ødelagt eller holdt tilbake noe de kanskje burde ha fortalt om nå, sier Høibø til NRK.

Høibø mener fortsatt at PST underslår informasjon. Han sier han gav blant annet politiet informasjon i forkant av demonstrasjoner.

– Ikke overraskende

Journalist Kjetil Stormark har fulgt PST over mange år og mener dette er en full frikjennelse av sikkerhetstjenesten.

– Det er ikke et overraskende resultat. Selv om Christian Høibø fremskaffet opplysninger trolig på eget initativ, så har ikke PST registrert informasjonen i sine registre. Det er i samsvar med det PST har tidligere uttalt, sier Stormark.

Verken PST eller Internasjonale Sosialister ønsket å kommentere saken onsdag kveld.

Det er EOS-utvalget som på eget initiativ, besluttet å undersøke påstander om politisk overvåking og PSTs bruk av Høibø som kilde.

Utgav seg for å være aktivist

Det var i Brennpunkt-programmet «Infiltratøren» Christian Høibø fortalte historien om hvordan han arbeidet som infiltratør for PST i over ti år.

I store deler av denne tiden infiltrerte og overvåket han organisasjoner på ytterste venstre fløy i norsk politikk.

Opplysninger han fikk tak i ga han videre til PST. Samtidig med at han utga seg for å være en dedikert aktivist på venstresiden, jobbet han med å kopiere med medlemslister og abonnementsoversikter.

Politiets sikkerhetstjeneste har ikke drevet politisk overvåking. Det har Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene kommet fram til. 
Informanten Christian Høibø ble brukt som kilde inn i flere ytterliggående miljøer på venstre- og høyresiden. Han ga blant annet politiet informasjon i forkant av demonstrasjoner. Høibø mener PST underslår informasjon.

VIDEO: PST frikjent i Høibø-saken

AKTUELT NÅ