Vil ha strafferettslig vurdering av PST

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber om at Stortingets EOS-utvalg gjør en strafferettslig vurdering av PST etter at det ble kjent at Christian Høibø var deres agent.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber om at Stortingets EOS-utvalg gjør en strafferettslig vurdering av PST etter at det ble kjent at Christian Høibø var deres agent.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ba i sin tale til partiets landsstyremøte om en strafferettslig vurdering av PST.

– Ferske opplysninger tyder på at han selv har stått for lovbrudd og at han også har oppildnet andre til lovbrudd, sier Moxnes til NRK.

Høibø var PST-informant i ti år. Nå ønsker Rødt at Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, gjør en strafferettslig vurdering av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Derfor ber vi EOS-utvalget om å undersøke om PST er strafferettslig medansvarlig for den kriminaliteten som Høibø har stått for, sier han.

Hevder Høibø var en provokatør

Flere på venstresiden mener PST-agenten Christian Høibø ikke bare overvåket demonstranter, men selv var aktiv i å egge til bråk og voldelige konfrontasjoner.

Selv hevder Høibø at det var PST som oppfordret ham til aktivt å søke konfrontasjon med for eksempel politiet.

– Jeg ble oppfordret til å komme meg inn på de rette folkene for å bygge kred. Vi var ute etter de ekstreme folkene og agerte deretter, sier han til Klassekampen.

Vil legge ned PST-avdeling

Tidligere har Moxnes i en skarp kronikk på NRK Ytring framsatt krav om at justisminister Grete Faremo raskt forteller hva hun har visst om PSTs metodebruk.

Der argumenterte Rødt-lederen også for nedleggelse av PSTs «enhet for kontraekstremisme».

Dersom påstandene om at Høibø har begått lovbrudd i tjeneste for PST mener Moxnes at PST har spilt et farlig spill.

– Da har deres informant vært den som har dratt i gang ulovlige aksjoner, initiert steinkasting mot politiet og øvrige kriminelle handlinger, sier han.

– Farlig prioritering

– Men har du forståelse for at han må være med på leken for å være troverdig i miljøet?

– Mange av disse venstreorienterte miljøene lenge har ansett dette som en ganske ekstrem person som har gått mye lenger enn andre har ønsket. Det er helt uforståelig hvis det er PST som har tatt initiativet til slike handlinger.

– Hvordan har reaksjonene i Rødt vært etter dokumentaren ble sendt?

– Mange er opprørt over PSTs prioritering av ressurser. De overvåker fredelig politisk virksomhet framfor å følge de ytterligste ekstreme høyremiljøene, som gang etter gang har vist seg å ha potensial for å bruke vold.

– Det er en farlig prioritering, som ikke verner innbyggerne i Norge fra grupper som vil bruke vold.

NRK-dokumentar

Christian Høibø (32) ble tidligere denne uken avslørt som hemmelig agent for PST gjennom ti år i NRK Brennpunkt-dokumentaren «Infiltratøren».

Han ble rekruttert av PSTs seksjon for Kontraekstremisme i 2002. Frem til januar 2013 var han aktiv agent for PST og infiltrerte politiske miljøer på ytterste venstre og høyresiden.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger