Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering

Ubaydullah Hussain (31) er i Oslo tingrett dømt til ni års fengsel for å ha vært medlem i terrororganisasjonen IS og for terrorrekruttering.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain fotografert i forbindelse med et annet rettsmøte. Han samtykket ikke til fotografering i denne saken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Retten har valgt å frifinne Hussain på ett tiltalepunkt – for å ha rekruttert konvertitten Thom Alexander Karlsen, som døde bare måneder etter at han hadde sluttet seg til IS i Syria, i mars 2015.

Han dømmes for å ha rekruttert sin medtiltalte, en 20 år gammel mann. 20-åringen dømmes til to år og ti måneders fengsel for å ha forsøkt å bli medlem i IS.

Hussains forsvarer, John Christian Elden, sier til NRK at han mener dommen er for streng, og at retten har lagt terskelen for å si at noen er medlem av IS for lavt.

– Jeg har ikke fått gått igjennom dommen med min klient, men det ligger an til at vi kommer til å anke, sier Elden.

Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert en 19-åring til IS. Bildet viser 19-åringen fire dager før han ble pågrepet av politiet på Landvetter flyplass i Göteborg 8. juni 2015.

PÅGREPET: Dette bildet ble tatt fire dager før den nå 20 år gamle mannen ble pågrepet av politiet på Landvetter flyplass.

Foto: Politiet / Ubaydullah Hussain / NTB scanpix

I tillegg til rekrutteringen av den medtiltalte 20-åringen dømmes Hussain for en rekke forhold:

  • For deltagelse i IS.
  • For to tilfeller av å gi materiell støtte til IS, ved at han kjøpte utstyr som personer brukte etter at de hadde tilsluttet seg terrororganisasjonen i Syria.
  • For tre tilfeller av at han ga økonomisk støtte til IS
  • For besittelse av elektrosjokkvåpen
  • For trusler mot en 17 åring

Statsadvokaten fornøyd

Statsadvokat Frederik G. Ranke sier til NRK at han er svært fornøyd med dommen.

– Det er en grundig dom, og vi har fått medhold på nær alle punkter. Selv om det er ett underpunkt der vi ikke har nådd fram, sier Ranke.

Han mener dommen innebærer at Hussain ikke levnes noen tillit i det hele.

– Hussain har vært en portåpner og ISILs talerør i Norge. Han har påvirket folk til å slutte seg til ISIL. Man får også se hva en person som forsøker å slutte seg til ISIL skal få for straff, og det var nærmere tre år.

Både Hussain og 20-åringen nektet straffskyld da saken var oppe i retten fjør jul i fjor. Aktor Ranke la under rettssaken ned påstand om at Hussain må dømmes til ti års fengsel, og 20-åringen til tre års fengsel.

– Skuffet

John Christian Elden (t.h.), Javeed Hussain Shah (t.v.) og Ulrik Sverdrup-Thygeson (midten)

FORSVARERE: Javeed Hussain Shah (fra venstre), Ulrik Sverdrup-Thygeson og John Christian Elden.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg er skuffet over rettens vurderinger rundt skyldspørsmålet, men ser samtidig at min klient er blitt bedømt mildere enn påtalemyndighetens påstand, sier 20-åringens forsvarer Javeed Hussain Shah til NRK.

Han sier han sammen med sin klient nå skal lese den 122 sider dommen godt, før den avgjør om de vil anke saken.

– Han har forså vidt sonet det meste av tiden i varetekt allerede, så det er en vurdering vi må komme tilbake til, sier Shah.

Den da 18 år gamle konvertitten ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg sommeren 2015. Ubaydullah Hussain kjørte bilen som fraktet tenåringen til Göteborg. I bilen satt også Adel Khan Farooq, som jobbet med en dokumentar om Hussain sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen.

PST beslagla senere Rolfsens filmmateriale som en del av etterforskningen av saken mot Hussain og 19-åringen. Saken endte i retten, og i november 2015 fastslo Høyesterett at PST ikke fikk innsyn i det upubliserte materialet.

Resultatet av arbeidet – dokumentarfilmen «Den norske Islamisten» – sendes i Brennpunkt på NRK 1 klokken 22.10 onsdag kveld.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger