Hopp til innhold

Høyesterett: Rolfsen vant over PST

HØYESTERETT (NRK): Høyesterett har opphevet vedtaket i Lagmannsretten, som slo fast at PSTs beslag av upublisert filmopptak hjemme hos Ulrik Imtiaz Rolfsen kunne brukes.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Ulrik Imtiaz Rolfsen fikk medhold i Høyesterett, som mener at råmaterialet og flere personer som framkommer identifiserbart i det, er omfattet av lovens vern av kilder.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

PST får dermed ikke innsyn i upublisert materiale beslaglagt hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen i etterforskningen av Ubaydullah Hussain og en terrorsiktet 18-åring.

Høyesterettsdommer Arne Ringnes slo fast at Rolfsens filmprosjekt er i kjernen av undersøkende journalistikk.

– Rolfsen har en særlig og tillitsbasert tilgang til et lukket islamistisk miljø. Kildevernet er avgjørende for at filmen blir realisert. Særlig sterkt kildevern gjør seg gjeldende, sa han i retten.

Kildevernet ble dermed veid og funnet tyngre enn PSTs ønske.

Stor oppmerksomhet

Spørsmålet har fått stor oppmerksomhet, og Norsk Redaktørforening (NR) har engasjert seg som partshjelp for Rolfsen. NR er en av flere presseaktører som har ment at det vil representere et alvorlig brudd på kildevernet, dersom PST får medhold.

– Det krenker kildevernet. Det de har gjort er hårreisende, ikke bare for oss, men for ytringsfriheten og den uavhengige journalistikken der man lager saker med kilder som må beskyttes, har Rolfsen tidligere sagt til NRK.

Viktig for etterforskning

PSTs begrunnelse for å beslaglegge materialet er den pågående etterforskningen mot Hussain og 18-åringen. Etter det NRK forstår anses materialet fra bilturen som særlig viktig for å kunne reise en sak mot Hussain for terrorrekruttering.

– Vi mener at de opptakene er interessante for oss, eller så hadde vi ikke gjort forsøkene på å se dem. Nå avventer vi Høyesteretts avgjørelse i saken, og forholder oss selvfølgelig til den når den kommer, har seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, tidligere uttalt.

Høyesterett behandler bare saker av særlig prinsipiell viktighet. I Rolfsen-saken har det også blitt bestemt at voteringen fra dommerne skal foregå i plenum, noe som er uvanlig.

Sverige-tur

Rolfsen og hans medregissør Khan Farooq har i flere år arbeidet med en film om det islamistiske miljøet i Norge, med fokus på gruppen Ubaydullah Hussain er talsmann for, Profetens Ummah.

På morgenen 8. juni ble den terrorsiktede 18-åringen pågrepet på Landvetter flyplass utenfor Göteborg i Sverige. PST mener han var på vei til Syria for å slutte seg til terrorgruppen Den islamske staten i Syria.

18-åringen hadde blitt kjørt til Sverige av Ubaydullah Hussain, som han hadde tett kontakt med i forkant av reisen. Med i bilen, som tilhører Rolfsens produksjonsselskap, var også Khan, som filmet turen.

Møtte opp på døra til Rolfsen

Saken ble kjent for offentligheten da PST beslagla opptakene fra turen fra Rolfsens hjem i Oslo samme kveld. Rolfsen har senere klaget på beslaget, men tapte i både tingretten og lagmannsretten.

I behandlingen i Høyesterett kom det frem at Ubaydullah Hussain skal ha tett kontakt med Khan i etterkant av turen. Den profilerte islamisten skal ha vært svært bekymret for at filmopptakene havnet i PSTs hender.

Politiets sikkerhetstjeneste har hevdet at det hastet med å få tak i materialet, og man derfor ikke tok seg tid til å få godkjent en ransakelsesordre hos tingretten. PST har også antydet at filmskaperne kan ha hatt til hensikt å ødelegge materialet, noe filmskaperne har avvist.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger