– Filmskaperne vandret inn i en hemmelig etterforskning

HØYESTERETT/OSLO (NRK): Førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent avviser at PST har brukt «terrorkortet» for å få tilgang til upublisert materiale.

Ulrik Imtiaz Rolfsen i Oslo tingrett

Ulrik Imtiaz Rolfsen filmet ankesaken i Høyesterett tirsdag. – Det er for å dokumentere det som skjer i dag. Det kan kanskje passe inn i en ny film, eller denne filmen. Det vet jeg ikke ennå.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

8. juni i år banket tre sivilkledde tjenestemenn fra PST på døra til Rolfsens hjem. Hensikten var å beslaglegge fire til seks timer upublisert materiale, filmet av Rolfsens medregissør i forbindelse med at Ubaydullah Hussain kjørte en terrorsiktet 18-åring til Landvetter flyplass i Sverige.

Rolfsen sier til NRK at han ikke hadde noe annet valg enn å gi fra seg materialet da han så PSTs ransakelsesordre.

– Jeg følte at jeg ble truet til å gi fra meg tapene. De ville ikke forlate stedet uten at jeg hadde gitt fra meg det.

Jan Fredrik Glent

Førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent mente det hastet å gjennomføre ransakelsen, som dermed ikke ble behandlet i tingretten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er tidligere kjent at adgangen til å ransake hos Rolfsen ikke hadde blitt behandlet i retten, men var behandlet som en hasteprosedyre av førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent.

– Tjenestemennene gjorde bare jobben sin, og det var ikke de som gjorde overgrepet. Det var statsadvokaten som hadde signert på at de kunne komme – uten at noen dommere var involvert, sier Rolfsen.

– Har ikke brukt terrorkortet

Om lag 13 timer før PST banket på døra til Rolfsen, hadde svensk politi pågrepet den terrorsiktede 18-åringen på flyplass utenfor Göteborg. PST mener han skulle til Syria for å tilslutte seg terrorgruppa IS. Hussain ble senere siktet for terrorrekruttering.

Terrorsiktet 18-åring

Den norske 18-åringen ble stoppet av svensk politi på flyplassen Landvetter i Sverige. PST mener han skulle slutte seg til terrororganisasjonen IS i Syria.

Foto: Privat / Privat

Førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent avviste i retten at PST har brukt «terrorkortet» for å få tilgang til det upubliserte materialet fra Sverige-turen.

– Vi var allerede dypt inne denne problematikken. Det var snakk om etterforskning av et miljø på Østlandet som rekrutterer personer til fremmedkriging i Syria, der flere er tilhengere av Den islamske staten (IS), og flere har reist til Syria.

Glent sier filmskaperne «hadde vandret inn i et område» der det allerede pågikk en skjult etterforskning, med omfattende kommunikasjonskontroll og telefonavlytting. Han pekte blant annet på at Profetens Ummah-talsmann Ubaydullah Hussain i et VG-intervju har sagt at gruppa har folk i Syria.

– Det er ikke slik i denne saken at media har gjort oss oppmerksomme på kriminelle handlinger. Dette var allerede ting vi var kjent med, blant annet

Ubaydullah Hussain

Avlytting av den profilerte islamisten Ubaydullahs telefonsamtaler viser at han var redd for at materialet fra Sverige-turen skulle falle i PSTs hender.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

gjennom kommunikasjonskontroll, sier Glent.

– Ikke holdbart å vente

Til NRK sier Glent at det var riktig å hastegodkjenne beslaget, uten å gå rettens vei i forkant. Han mener det var en bevisforspillelsesfare, og det derfor ikke var holdbart å vente til retten hadde tatt stilling til dette.

Tidligere tirsdag ble det kjent at PST ved å avlytte Hussains samtaler med filmskaperne ble klar over at den profilerte islamisten ikke ønsket at materialet havnet i politiets hender.

Slik vi leste det, var ikke det fordi det var viktig for de impliserte (Hussain og 18-åringen, journ.anm.) at filmen skulle bli publisert. Det var heller av hensyn til egne straffbare forhold.

Javeed Shah, som representerer den terrorsiktede 18-åringen, har tidligere sagt til NRK at hans klient nekter straffskyld, og skulle til Syria for å drive humanitært arbeid.

Ubaydullah Hussain sier til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken nå.

I dag starter Høyesterett anken fra filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen etter at PST beslagla filmopptak hjemme hos ham.

Ulrik Imtiaz Rolfsen sier han har forhåpninger om å vinne saken i Høyesterett.

SISTE NYTT

Siste meldinger