Hopp til innhold

Politiet: Drapshypotesen ytterligere styrket etter nye funn

POLITIHUSET I SKI (NRK): Politiet sier de har gjort nye funn i saken etter at Tom Hagen ble pågrepet. De nye bevisene skal ha kommet fram etter åstedsundersøkelser og vitneavhør.

Tom Hagen ankommer Kripos, hvor han skal til gjennomlesning av avhør 3. juni 2020. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

SIKTET: Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen. Politiet sier nå at de har gjort nye funn.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Siden pågripelsen har politiet gjort en del relevante funn som vi mener kan være egnet til å belyse saken ytterligere, og som i hvert fall ikke svekker den rådende drapshypotesen. Det betyr ikke at hypotesen om kidnapping ikke er under arbeid lenger. Den jobbes fortsatt med. Men det er hovedhypotesen som er ytterligere styrket, sier påtaleansvarlig Haris Hrenovica til NRK.

Politiet har fått rettens tillatelse til å fortsette med undersøkelsene i Sloraveien til tross for at Hagen ikke kunne varetektsfengsles.

Fordi politiet mener at huset er åstedet i saken, har de fått lov til å gjennomføre såkalte tredjemannsransakelser på adressen.

Tom Hagen nekter straffskyld i saken. Også familien Hagens tre voksne barn er overbevist om at faren ikke har noe å gjøre med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning å gjøre.

Ifølge Hrenovica har det blitt gjort tekniske og taktiske funn etter pågripelsen av Tom Hagen den 28. april.

Påtaleleder Haris Hrenovica i Øst politidistrikt.

KAN BELYSE SAKEN: – Vi mener at de er relevante og kan være med å belyse saken, sier påtaleansvarlig Haris Hrenovica om de nye funnene i saken.

Foto: Ola Mjaaland

Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke politiet å gi noen konkrete detaljer om hvor de nye sporene er funnet.

– Jeg kan ikke konkret gi svar på det, de er ikke bare av teknisk art. Vi har etterforsket i form av avhør av mennesker og åstedsundersøkelser, og det er summen av funnene som politiet mener er relevante, sier Hrenovica.

De nye funnene blir nå analysert og kvalitetssikret, og ifølge politiet er det en løpende vurdering om hvor viktige de er for den pågående etterforskningen.

Hagen-saken

ÅSTEDET: Politiet mener huset i Sloraveien er åstedet i saken, og har gjennomført en rekke undersøkelser i boligen.

Foto: Cicilie S. Andersen

– Vi mener at de er relevante og kan være med å belyse saken, sier påtaleansvarlig Haris Hrenovica til NRK.

Hagens forsvarer, Svein Holden, ønsker ikke å kommentere saken.

Vil ha nye avhør

Etter at Tom Hagen slapp ut av varetekt har 70-åringen ikke stilt i nye avhør hos politiet. I forrige uke ble et planlagt møte mellom Hagen og politiet avbrutt etter kort tid på grunn av Hagens helsetilstand.

Etter møtet uttalte politiet at de ønsket å avtale et nytt møtetidspunkt, mens Hagens forsvarere har rådet ham til å la være.

– På generelt grunnlag er det alltid ønskelig å belyse saken mest mulig. Siktede har rettigheter her, han kan benytte seg av retten til å la være. En rett han gjør gjeldende og gjør krav på. Det må vi bare forholde oss til, sier påtaleansvarlig Haris Hrenovica til NRK.

I tillegg til Tom Hagen, er en mann i 30-årene også siktet i saken.

Mannen var først siktet for drap eller medvirkning til drap, men etter å ha vært i avhør hos politiet ble siktelsen mot ham endret til medvirkning til grov frihetsberøvelse.

Dag Svensson, forsvarer til 30-åringen som er pågrepet i Hagen saken.

FORSVARER: Advokat Dag Svensson er forsvarer til 30-åringen som er pågrepet i Hagen-saken.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix

Hrenovica bekrefter at det er planlagt nye avhør med mannen. Mannens forsvarer, Dag Svensson, har tidligere sagt til NRK at hans klient nekter straffskyld i saken.

AKTUELT NÅ