Politiets hovedteori i Lørenskog-saken: Motivet var ekteskapsproblemer

Anne-Elisabeth Hagen skal ha sondert mulighetene for å gå ut av ekteskapet. Politiet mener motivet for drapet har bakgrunn i ekteskapsproblemer. – Helt utenkelig, sier familien.

Tom Hagen og Anne-Elisabeth Hagen

HOVEDTEORI: Politiet har aldri uttalt seg om hva de mener er motivet for drapet, men etter det NRK får opplyst er politiets hovedteori at Anne-Elisabeth Hagen ble drept som følge av problemer i ekteskapet​​​​​​​

Foto: Privat/Scanpix

For en måned siden ble Tom Hagen pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone for forsvant 31. oktober 2018.

Politiet ville varetektsfengsle 70-åringen, men lagmannsretten løslot ham. Flertallet av dommerne mente bevisene mot Hagen ikke holdt til å varetektsfengsle ham.

Hovedteori

Sommeren 2019 endret politiet hovedhypotese i forsvinningssaken. De mente Anne-Elisabeth Hagen var drept, ikke bortført med tanke på å få utbetalt løsepenger.

Dermed ble også motivet endret, ifølge NRKs opplysninger.

Politiet har aldri uttalt seg om hva de mener er motivet for drapet, men etter det NRK får opplyst er politiets hovedteori at Anne-Elisabeth Hagen ble drept som følge av problemer i ekteskapet

Etter det NRK forstår, bygger politiets hovedteori på blant annet følgende forhold:

 • Vitneforklaringer fra flere personer som forteller at Anne-Elisabeth Hagen skal ha rådført seg og spurt hvordan hun skulle gå frem dersom hun skulle gå fra mannen.
 • Ektepakten som i stor grad sikrer Tom Hagen alt av verdier. Flere jurister har pekt på at ektepakten fremstår så urimelig at dersom en domstol hadde behandlet den, kunne Anne-Elisabeth Hagen blitt tilkjent flere hundre millioner kroner.

Etter det NRK får opplyst skal Tom Hagen fortsatt være overbevist om at kona er bortført, og han har hele tiden nektet for å ha noe med konas forsvinning å gjøre.

Tom Hagens forsvarer Svein Holden ønsker ikke å kommentere denne saken.

Ekteparets tre voksne barn står fast ved at faren er uskyldig, og de mener at et så alvorlig tema som skilsmisse ville blitt tatt opp i all åpenhet.

– De finner det helt utenkelig at Anne-Elisabeth og Tom skulle gå fra hverandre, sier advokat Ståle Kihle, i advokatfirmaet Eckhoff, Fosmark & Co DA.

Søkte om råd

I etterforskningen har det kommet frem at Anne-Elisabeth Hagen skal ha snakket om å avslutte ekteskapet. Hun skal ha rådført seg med personer hun stolte på og spurt hvordan hun burde gå frem dersom hun skulle forlate mannen.

NRK har snakket med en rekke personer i kretsen rundt Anne-Elisabeth og Tom Hagen. Der får NRK bekreftet at hun søkte om råd. Flere beskriver ekteskapet som turbulent og at det gikk mot slutten.

68-åringen skal også ha snakket om særeie i forbindelse med skilsmisse, i forkant av at hun forsvant i oktober 2018, forteller personer i omgangskretsen.

– Politiet har en formening om mulig motiv, men av hensyn til etterforskingen kan vi ikke utdype dette noe nærmere, sier politiadvokat Haris Hrenovica, påtaleleder i Øst politidistrikt.

Andre personer NRK har snakket med omtaler det 49 år lange ekteskapet mellom de to som helt normalt.

Anne-Elisabeth Hagens bistandsadvokat sier han ikke ønsker å ha noen mening om ekteskapet, ettersom han ikke har den savnede klientens syn.

Gard A. Lier

BISTANDSADVOKAT: Gard A. Lier i Advokatfirmaet Næss, Lærum, Lier & Stende AS.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Jeg kjenner ikke til om Anne-Elisabeth Hagen ønsket seg ut av ekteskapet, og dermed heller ikke hvilket beslutningsgrunnlag det bygger på, sier advokat Gard A. Lier.

Tema i avhør

Ifølge TV 2, fortalte Tom Hagen i avhør i februar 2019 om konflikter for over 25 år siden. Skilsmisse ble kanskje nevnt, sier han, men aldri i en seriøs sammenheng.

«Hun hadde ikke gjort det», sier han i avhøret, ifølge TV 2, og sikter til at kona ikke ønsket å skille seg.

I avhør skal Tom Hagen ifølge VG ha skjønt at han kunne være hovedmistenkt og skal ha snakket om ekteskap, økonomi og konflikter, men milliardæren skal ha sagt at han ikke har noe motiv for å drepe kona.

– Feiret bryllupsdag før forsvinning

Barnas bistandsadvokat Ståle Kihle sier til NRK at ungene har opplevd å vokse opp i et veldig godt hjem.

– Ingen av barna har hørt noe om at hun ønsket å avslutte ekteskapet. Det har vært mange fortrolige mor-datter samtaler, men hvor dette ikke på noen måte har vært tema. Barna er sikre på at dersom Anne-Elisabeth hadde ønsket å avslutte ekteskapet hadde hun i hvert fall tatt opp dette i slike fortrolige samtaler. De mener videre at hun ville tatt opp dette helt åpent, fordi det var og er stor åpenhet også om vanskelige ting i familien, sier Kihle.

Les mer: Barna til Tom Hagen: Overbevist om at han er uskyldig

Ståle Kihle bistår de voksne barna til ekteparet Hagen.

BISTÅR BARNA: Ståle Kihle er bistandsadvokat for de voksne barna til ekteparet Hagen.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Bistandsadvokaten sier barna også har vært informert om vanskelige ting i ekteskapet.

– Men i all hovedsak har de opplevd det som et trygt og godt hjem, og et svært robust ekteskap. Far har jobbet mye, mens mor har vært navet og hjertet i familien. Far har vært svært glad i dem og moren selv om han har gitt uttrykk for dette på en annen måte en mor. Far og mor har hatt utfordringer med gode og dårlige dager, som i ethvert langvarig ekteskap, helt til moren forsvant rett etter at de feiret en svært hyggelig 49-års bryllupsdag hos et av barna, sier Kihle.

Ektepakt tema i avhør

Politiet har tidligere bekreftet at mulige ekteskapsproblemer har vært en sentral del av etterforskningen.

– Det du spør om er et betimelig spørsmål. Det er ektefelle som er borte, det er ektemann som er siktet, og relasjonen mellom de menneskene er selvsagt et sentralt tema i saken, sa Hrenovica til NRK 5. mai.

Påtaleleder Haris Hrenovica

PÅTALELEDER: Haris Hrenovica i Øst politidistrikt

Foto: Ola Mjaaland / NRK

I 1987 skrev ekteparet en ektepakt om delvis særeie. Dersom ekteparet hadde skilt seg, skulle ikke Anne-Elisabeth Hagen få en krone av formuen til ektemannen, viser pakten.

Flere arverettsadvokater NRK har vært i kontakt med, mener det er lite i ektepakten som ivaretar Anne-Elisabeth Hagens interesser og omtaler den som svært ubalansert.

Eksperter NRK har snakket med sier Anne-Elisabeth Hagen kunne hatt krav på halvparten av verdiene til milliardær-ektemannen dersom hun hadde prøvd pakten for retten.

Andre jurister mener det er liten grunn til å tro at hun ved en skilsmisse skulle kunne nå frem med et krav om at ektepakten skulle bli kjent ugyldig.

Etter det NRK erfarer har også ektepakten vært et tema i avhør av flere personer.

ektepakt

Ifølge Kapital var Tom Hagen i 2018 oppført med en nettoformue på 1,7 milliarder kroner. Anne-Elisabeth Hagen hadde ifølge skattelistene en formue på 171.990 kroner, og en inntekt på 272.995 kroner i 2018.

Tom Hagens teorier

Før 70-åringen ble siktet for drap, sendte han flere e-poster til politiet der han kom med mulige teorier om hva han mente kan ha skjedd. En av teoriene var at noen av de involverte har lokal tilknytning, blir NRK fortalt. En annen teori var at de som stod bak den angivelige kidnappingen ønsket å ramme han personlig eller økonomisk.

Ingen har sett eller hørt noe fra Anne-Elisabeth Hagen siden 31. oktober 2018, men politiet mener at hun er drept og anser huset til ekteparet som åstedet for drapet.

Tom Hagen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona si den 28. april i år.

Hagen-saken

UNDER ETTERFORSKNING: Huset til ekteparet i Sloraveien i Lørenskog er fortsatt sperret av.

Foto: Cicilie S. Andersen

Som NRK tidligere har fortalt, ble ektemannen pågrepet etter at politiet i all hemmelighet hadde etterforsket hans rolle i konas forsvinning for 18 måneder siden.

– Absurd

Politiet mener drapssiktede Tom Hagen bevisst har drevet en «tydelig, planlagt villedning» i saken, og at han sammen med én eller flere andre fingerte bortføringen for å skjule drapet.

– Han fastholder med styrke at han ikke har noe med dette å gjøre, sa Tom Hagens forsvarer Svein Holden etter at Hagen hadde blitt pågrepet av beredskapstroppen da han var på vei til jobb.

På kvelden den 7. mai ble også en mann i 30-årene pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen.

Som NRK tidligere har fortalt, hadde han og Tom Hagen en rekke møter i før forsvinningen.

Temaet i møtene var et forretningssamarbeid om utvinning av kryptovaluta. Det ble aldri noe av samarbeidet, og møtene skal ha opphørt høsten 2018.

Etter å ha vært i avhør hos politiet, ble siktelsen mot mannen endret til medvirkning til grov frihetsberøvelse. Mannen i 30-årene nekter straffskyld.

– Han synes det er like absurd å bli siktet for bortføring som å bli siktet for drap, så det er ikke noe endring for han, det er fremdeles en alvorlig siktelse, har mannens forsvarer Dag Svensson tidligere sagt til NRK.

Tidslinje over Anne-Elisabeth Hagens forsvinning

31. oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen (68) fra sitt hjem på Fjellhamar utenfor Oslo. Hagen er gift med investoren og milliardæren Tom Hagen (70). 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet av politiet.

 • Klokken 07.36 31. oktober 2018
  Ukjent mann på overvåkingsvideo

  Tidlig om morgenen dagen Anne-Elisabeth forsvinner, går en ukjent person på gangveien ved ektemannen Tom Hagens arbeidsplass. Mannen snur og går tilbake veien han kom. 24 minutter senere kommer en annen mann gående på samme sted. Ingen av de to mennene har meldt seg til tross for politiets etterlysning.

 • Ca klokken 09.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen drar på jobb

  Milliardæren Tom Hagen (68) forlater familiens hjem og drar til Futurumbygget på Lørenskog der han jobber. Dette er i underkant av 4 kilometer fra huset i Sloraveien 4.

 • Klokken 09.14 31. oktober 2018
  Ringer familiemedlem

  Telefonsamtalen Anne-Elisabeth Hagen tar til et familiemedlem denne morgenen er det siste livstegnet. Siden har verken familien eller politiet hørt noe fra henne.

 • Klokken 13.30 31. oktober 2018
  Tom Hagen kommer hjem

  Tom Hagen kommer hjem og oppdager at kona er forsvunnet. Han finner familiens valp innelåst og på badet ligger et tettskrevet brev med krav og trusler fra de antatte kidnapperne.

 • Ca klokken 14.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen varsler politiet

  Tom Hagen varsler politiet om at kona er forsvunnet. Han møter politiet på en bensinstasjon i nærheten. Sivile politifolk starter undersøkelser i familiens hjem.

 • Første uke i november 2018
  Håndverkere avhøres av politiet

  De ansatte i et firma som drev arbeid på taket av Hagens hjem like før forsvinningen, blir avhørt av politiet.

 • KL 11.00. 9. januar 2019
  Politiet holder pressekonferanse

  Etter 10 uker med hemmelig etterforskning, kaller Øst politidistrikt inn til pressekonferanse hvor de forteller om forsvinningen. Politiinspektør Tommy Brøske sier politiets hovedteori er at kvinnen er bortført. De antatte kidnapperne har kommet med trusler mot Anne-Elisabeths liv og krever løsepenger i form av kryptovaluta. Politiet velger å gå offentlig fordi de trenger tips i saken.

 • KL 14.00. 9. januar 2019
  Familien ber om kontakt med kidnapperne

  Familien Hagens bistandsadvokat Svein Holden ber om at kidnapperne tar kontakt og at familien får en bekreftelse på at alt står bra til med henne.

 • 9. januar 2019
  Synlig politi i Hagens nabolag

  Politiet utplasserer en mobil politipost ved Hagens hjem og snakker med naboer i området. Politiet gjør også undersøkelser på eiendommen og søker med spesialhunder i området.

 • 14. januar 2019
  Anne-Elisabeth etterlyses gjennom Interpol

  Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol går ut med en offentlig etterlysning av Anne-Elisabeth Hagen.

 • 14. januar 2019
  Familien med ny appell

  Advokat Holden sier i TV 2-programmet Åsted Norge at familien er innstilt på å finne en løsning dersom de får bekreftet at Anne-Elisabeth er i god behold.

 • 15. januar 2019
  Politiet er ferdige med undersøkelser på stedet

  Øst politidistrikt opplyser av de kriminaltekniske åstedsundersøkelsene ute og inne på Hagen-familiens eiendom er avsluttet.

 • 15. januar 2019
  Har mottatt over 800 tips

  I løpet av en knapp uke har Øst politidistrikt mottatt over 800 tips om forsvinningssaken.

 • 16. januar 2019
  FBI er koblet inn i forsvinningssaken

  Én uke etter at saken ble kjent har politiet fått inn nærmere 1000 tips. Politiet bekrefter overfor NRK at amerikanske FBI er koblet inn i etterforskningen.

 • 16. januar 2019
  Kontakt med mulige kidnappere

  Familien har mottatt en beskjed fra dem som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen. Budskapet kom i den samme digitale plattformen som familien tidligere har mottatt beskjeder i.

 • 27. januar 2019
  Ny kontakt

  Familien blir kontaktet på nytt, angivelig på en annen og bedre måte enn tidligere, men fortsatt er det snakk om enveiskommunikasjon uten mulighet for familien å svare direkte tilbake. Familien får fortsatt ikke livsbevis.

 • Mai 2019
  Familien kontakter motparten

  Familien kommer med gjentatte utspill til den antatte motparten, detaljene i dette er ikke kjent.

 • 26. juni 2019
  Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er drept

  Kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen kan ha vært fingert for å skjule et drap, sier politiet. Den nye hovedhypotesen er nå at 69-åringen ble drept.

 • 8. juli 2019
  Ny kontakt etter lang pause

  Familien hører fra «motparten» for første gang på fem måneder. De mottar en beskjed på en helt ny plattform om at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Etter dette skal det ha vært mer kommunikasjon som advokat Holden ikke vil gå i detalj om. Men han understreker at utspillet nå ligger hos «motparten».

 • 3. august 2019
  VG: Over 10 millioner utbetalt

  Etter det VG får opplyst ble et beløp på over ti millioner kroner betalt kort tid etter meldingen fra motparten. Utbetalingen skal ha blitt gjort til en konto som politiet foreløpig ikke har klart å spore, ifølge VGs opplysninger.

 • 6. august 2019
  Bistandsadvokat og politiet uenige

  På to pressekonferanser kommer det fram at politiet mener det er mest sannysnlig at Anne-Elisabeth Hagen er drept, mens familien tror hun er i live. Familien har fortsatt ikke fått noe livsbevis, kun en beskjed fra den såkalte motparten om at hun skal være i live. Bistandsadvokat Svein Holden sier kommunikasjonen skjer på norsk. Politiet vil ikke kommentere om de har noen mistenkte i saken.

 • 28. august 2019
  Politiet offentliggjør skoavtrykk

  Politiet sier at det har blitt funnet flere skoavtrykk inne i huset som de tror tilhører en gjerningsperson. Avtrykkene er funnet på interessante steder, opplyser politiet, som offentliggjør skoavtrykk og en type sko de mener er brukt.

 • 13. september 2019
  Kan ha blitt drept i huset

  Det blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

 • 24. september 2019
  Strips funnet i huset

  Politiet opplyser de at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

 • 17. oktober 2019
  Solgt hos Clas Ohlson

  Politiet går ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

 • 31. oktober 2019
  Har liste over mistenkte

  På dagen ett år etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, sier politiet at de har en liste med navn på potensielle gjerningspersoner.

 • 19. desember 2019
  Nye undersøkelser i Hagen-boligen

  Politiet gjennomfører nye undersøkelser i ekteparet Hagens bolig i Sloraveien i Lørensko

 • 19. januar 2020
  Gir klarsignal for dusør

  Politiet gir klarsignal til at familien til Anne-Elisabeth Hagen skal bruke dusør for å få opplysninger.

 • 22. januar 2020
  Erklært som uoppklart drap

  Forsvinningssaken blir formelt erklært som et uoppklart drap. I politiets registre står Anne-Elisabeth Hagen oppført som drept 31. oktober 2018.

 • 28. april 2020
  Tom Hagen pågripes

  Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap.

 • 29. april 2020
  Varetektsfengsles

  Tom Hagen varetektsfengsles i fire uker. Fengslingen ankes, men Hagen forblir i varetekt til anken er avgjort av lagmannsretten.

 • 7. mai 2020
  Ny person ble pågrepet

  En mann i 30-årene med forbindelse til Tom Hagen blir pågrepet i Oslo, og siktet etter straffeparagraf 275. Politiet opplsyer at mannen har kunnskap om IT og kryptovaluta.

 • 8. mai 2020
  Tom Hagen ble løslatt

  Etter over en uke i varetekt ble Tom Hagen løslatt fra Oslo fengsel.

 • 9. mai 2020
  Avhør av 30-åring

  Mannen i 30-årene som ble pågrepet 7. mai blir avhørt av politiet. Senere på ettermiddagen blir mannen løslatt, men er fremdeles siktet i saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger