Hopp til innhold
Kommentar

Samarbeidsklimaet mellom politiet og ektemannen har lenge vært på et bunnpunkt

Forsvarerne mener politiet bare er ute etter å ta Tom Hagen. De har nok rett i at mye av søkelyset fortsatt er rettet mot ektemannen. Flere som kjenner etterforskningen mener det er mer sannsynlig med en tiltale enn en henleggelse.

Tom Hagen ankommer Kripos, hvor han skal til gjennomlesning av avhør 3. juni 2020.

Tom Hagen ankommer Kripos, hvor han skal til gjennomlesning av avhør 3. juni 2020.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Samarbeidsklimaet mellom politiet og den drapssiktede ektemannen har lenge vært på et bunnpunkt.

Det ble tydelig for alle etter onsdagens møte på Kripos. Det endte med at ektemannen forlot stedet etter bare tre kvarter.

Ifølge advokatene hans var helsetilstanden for dårlig, ifølge påtaleleder Haris Hrenovica var Hagen «litt pjusk».

Politiet trodde åpenbart ikke på at Hagen var så dårlig som advokatene hans ville ha det til.

Det ble understreket av at påtalelederen fant det nødvendig å presisere at Hagen dro på jobb etter det mislykkede møtet.

Når kommunikasjonen er så dårlig er det heller ingen overraskelse at Hagen nekter videre avhør. Men man kan lure på om det er så lurt.

Et spørsmål er om ikke ektemannen, dersom han er i stand til det, burde gjøre det han kan for å hjelpe politiet med å oppklare saken. Ikke minst når han selv hevder han er uskyldig.

Olav Rønneberg / NRK

Et spørsmål er om ikke ektemannen, dersom han er i stand til det, burde gjøre det han kan for å hjelpe politiet med å oppklare saken. Ikke minst når han selv hevder han er uskyldig.

De siste ukenes etterforskning har utløst en rekke nye spørsmål hos etterforskerne, og Hagen er uansett et av de viktigste vitnene i saken.

Taust fra ledelsen

Samtidig har det lenge vært taust fra politiledelsen. Bortsett fra noen skriftlige sitater til pressen har ingen i Øst politidistrikt villet stille til intervju de siste ukene.

Mange trodde det skyldtes dårlig stemning og uro over motgang i etterforskningen. Men svaret kan også være at politiet ikke har noe å tjene på å fronte saken i media på nåværende tidspunkt.

Det kan tvert imot være en fordel for etterforskningsledelsen at forsvarere og bistandsadvokater nærmest konkurrerer om spalteplass for å snakke ned saken mot ektemannen.

Olav Rønneberg / NRK

Det kan tvert imot være en fordel for etterforskningsledelsen at forsvarere og bistandsadvokater nærmest konkurrerer om spalteplass for å snakke ned saken mot ektemannen. Da blir fallhøyden mye større dersom nye konkrete bevis senere legges på bordet.

Flere jurister har antydet at politiet allerede må ha lagt frem det meste av det som utgjør mistankegrunnlaget mot Hagen. Mye tyder på at bildet er mer nyansert enn som så.

Det er riktig at alle sakens dokumenter må legges frem for forsvarer straks de er ferdige. Men fortsatt er det mange etterforskningsskritt som ikke er avsluttet, og rapporter som ikke er skrevet.

Ergo er resultatene heller ikke lagt frem for hverken advokatene eller domstolene.

Dermed er det bare etterforskningsledelsen som sitter med hele bildet. Når Hagen heller ikke vil la seg avhøre, kan det dessuten ta tid før han får tilgang til all informasjon i saken.

Hevder siktelsen står seg

Sentrale kilder hevder fortsatt med styrke at siktelsen mot ektemannen står seg. «Det er mer sannsynlig med en tiltale enn med en henleggelse», blir det sagt fra personer som kjenner sakens innhold.

Når Hagen nekter avhør, kan etterforskerne jobbe i det stille med å bygge opp saken videre. Dermed kan politiet bruke isfronten til sin fordel.

Men det er langt frem til at tiltalespørsmålet kan avgjøres. Fortsatt er ikke Anne Elisabeth Hagen funnet, og det virker ikke som at politiet er noe nærmere å finne svaret på hvor hun er.

Hvem som har vært involvert i forsvinningen er heller ikke klarlagt, mye tyder på at det er fortsatt er involverte personer som ikke er pågrepet.

Muligens vil politiet lette litt på sløret over helgen, men de viktigste kortene blir nok fortsatt holdt tett til brystet.

Tom Hagens største sjanse til å få se dem er å stille i nye avhør. Om det vil skje er et åpent spørsmål.