Hopp til innhold

Politiet har kartlagt 122 steder i jakten på Anne-Elisabeth Hagen

Hovedteorien er at Anne-Elisabeth Hagen er drept og fraktet bort, men politiet sier de fortsatt ikke har funnet spor etter henne. De mener nå det er mistenkelig at mannen på overvåkingskamera ikke har meldt seg.

Fjernet sperrebånd fra Hagen-tomten

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen har ikke blitt sett siden 31. oktober 2018.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

En av hovedprioritetene i den snart to år lange etterforskningen, har vært å finne Anne-Elisabeth Hagen (68).

Politiet står fortsatt uten konkrete spor, opplyser de i en pressemelding onsdag morgen.

De omtaler etterforskningen som svært krevende og komplisert.

– Med utgangspunkt i gjennomgang og analyse av informasjonen i saken er det kartlagt 122 ulike lokasjoner både i Norge og i andre land. Disse stedene har blitt vurdert og prioritert med tanke på sannsynlighet for at Anne-Elisabeth Hagen kan befinne seg der. Politiet har på ulike måter undersøkt en rekke av disse stedene, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø.

Politiinspektør Agnes Beate Hemiø avbildet i forbindelse med en annen sak.

HOVEDPRIORITET: – Politiets hovedprioritet har hele tiden vært å finne Anne-Elisabeth Hagen, sier politiinspektør Agne Beate Hemiø i Øst politidistrikt

Foto: Vidar Ruud / NTB

Hemiø sier at et funn vil gi verdifulle svar, både til familien og til politiet som etterforsker saken.

Hovedhypotesen til politiet er at 68-åringen er drept, men sier de ikke kan utelukke at hun har blitt kidnappet.

– Politiet har derfor brukt store ressurser på å søke etter henne. Vi har i etterforskningen rådført oss med internasjonal spisskompetanse på søk etter fornærmede i kriminalsaker, sier Hemiø.

Etter det NRK har fått opplyst, er politiets hovedteori at motivet i saken skal være ekteskapsproblemer.

Ektemannen Tom Hagen ble pågrepet halvannet år etter forsvinningen, og politiet satte da i gang nye undersøkelser av huset, i fem måneder.

Kan gi svar

Familien Hagen har vært frustrert over vendingen i saken og det de mener er et manglende fokus på å finne Anne-Elisabeth Hagen.

Gard A. Lier

BISTANDSADVOKAT: Gard A. Lier ved Advokatfirmaet Næss, Lier & Stende, representerer Anne-Elisabeth Hagen.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Tom Hagen har hele tiden nektet straffskyld i saken, eller for å ha noe med konas forsvinning å gjøre.

– Jeg har blitt informert av politiet om at de har gjort taktiske og fysiske søk etter henne. Og at de har hatt høy fokus på å prøve å finne henne gjennom etterforskningen, sier Gard Lier, som er bistandsadvokat for Anne-Elisabeth Hagen.

Tom Hagen ankommer Kripos, hvor han skal til gjennomlesning av avhør 3. juni 2020. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

SIKTET: Tom Hagen er siktet i saken, men nekter straffskyld.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Han sier det er to punkter som kan gi et gjennombrudd i saken.

– Å finne Anne-Elisabeth Hagen vil gi svar. Det andre er at teknologien tar oss igjen – slik at politiet klarer å knekke hvem som står bak meldingene, sier Lier.

– Mistenkelig

Det har blitt lagt ned mye ressurser i gjennomgang av elektroniske spor i etterforskningen. Totalt av over 6000 timer med overvåkingsvideo blitt samlet inn og gransket.

En video som gir politiet hodebry, er en overvåkingsvideo fra Metrosenteret på Lørenskog forsvinningsdagen 31. oktober 2018. Den viser en ukjent mann politiet ønsker å komme i kontakt med.

Mannen beveger seg i nærheten av, eller mot, det sentrale åstedet på et tidspunkt som er av interesse for etterforskingen.

– Det er utført flere etterforskningsskritt for å identifisere ham, blant annet er det gjennomført rekonstruksjoner for å avdekke mannens høyde. Resultatet av undersøkelsene knyttet til mannens høyde er ikke klare, sier Hemiø.

.

JAKKEN: Politiet mener at mannen på overvåkingskameraet har på seg en jakke av merket Missing Link.

Foto: POLITIET/SKJERMDUMP

Til tross for at overvåkingsvideoen har blitt frigitt og mannen har blitt etterlyst, har ingen meldt seg for politiet.

Politiet anser dette for å være mistenkelig.

– Selv om det kan være naturlige årsaker til at mannen ikke har meldt seg, finner politiet det mistenkelig at han ikke har tatt kontakt, skriver politiet.

Som NRK meldte i forrige uke, mener politiet at mannen på overvåkingsvideoen har på seg en jakke av merket Missing Link. Den aktuelle modellen har navnet Youcon, og har blitt solgt i en rekke forskjellige butikker over hele landet.

NRK har vært i kontakt med Missing Link som sier de har gitt politiet det de vet om Youcon-jakken.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette i media, men jeg kan si at vi har gitt politiet en oversikt over antall jakker og hvor de er solgt, sier en representant for selskapet.

Mellom 30 og 40 personer jobber med saken nå, og den har hittil kostet 26,1 millioner kroner i merutgifter, ifølge politiet. Cirka 7,1 millioner kroner er utgiftsført i 2020, melder Øst politidistrikt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger