Hopp til innhold

Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen siktet: – Han synes det er svært vanskelig å bli anklaget

Politiet sier det trolig aldri fantes noen reell motpart i kidnappingsforhandlingene, og at saken bærer preg av planlagt villedning fra Tom Hagens side. Tom Hagen nekter straffskyld.

Lørenskog-saken. Etterforskere inne i Hagens bolig 28. april.

MULIG ÅSTED: Krimteknikere undersøkte tirsdag formiddag hjemmet til Anne-Elisabeth Hagen og Tom Hagen.

Foto: Cicilie S. Andersen

– Han fastholder med styrke at han ikke har noe med dette å gjøre, sier Tom Hagens forsvarer Svein Holden, etter å ha snakket med Tom Hagen på politistasjonen i Lillestrøm tirsdag ettermiddag.

Holden sier han har blitt enig med Tom Hagen om at han skal svare på politiets spørsmål i saken. Ifølge Holden kommer Tom Hagen til å bli avhørt senere i dag.

– Det er klart han er preget av situasjonen, det er det ingen tvil om. Han synes det er svært vanskelig å bli anklaget for noe han fastholder at han ikke har noe med, sier forsvareren til pressen på utsiden av politistasjonen.

Advokat Svein Holden møtte pressen etter å ha snakket med Tom Hagen på politistasjonen på Lillestrøm tirsdag ettermiddag.

Pågrepet på vei til jobb

VG, som omtalte pågripelsen først, skriver at Hagen ble pågrepet ved 08.30-tiden tirsdag morgen, etter at Nordahl Griegs vei i Lørenskog ble sperret av i begge retninger med blålys.

Politiet skal ha stoppet Tom Hagen da han var på vei fra boligen i Sloraveien på Lørenskog til arbeidsplassen Futurum. Pågripelsen på åpen gate skjedde uten dramatikk, ifølge politiet.

Etterpå sto Hagens bil tom igjen i veikanten, ifølge naboer. Da NRK kom til stedet rundt klokken halv ti var bilen allerede tauet bort.

Hagens bil tauet bort fra Nordahl Griegs vei på Fjellhamar

Hagens bil tauet bort fra Nordahl Griegs vei på Fjellhamar etter pågripelsen tirsdag morgen.

Foto: Julie Magnussen / Tipser

Undersøkelser flere steder knyttet til Tom Hagen

Politiet har på forhånd innhentet tingrettens tillatelse til ransaking på flere ulike adresser som er knyttet til Tom Hagen.

Kort tid etter pågripelsen var politiet til stede ved Tom Hagens arbeidsplass, Futurum-bygget på Rasta. Politiet har i løpet av dagen tatt beslag i flere pappkasser med materiell, som har blitt fraktet ut av bygget.

Politiet har også sperret av tomta rundt ekteparets bolig. Boligen ble tirsdag morgen gjennomsøkt av krimteknikere fra Kripos, med hund.

Krimteknikerne har også gjort nye undersøkelser ved vannet som ligger bak ekteparets hus.

Politiet sikrer beslag fra Hagens arbeidplass

Politiet fraktet tirsdag flere pappkasser fra Tom Hagens arbeidsplass.

Foto: Mari S. Malm / NRK

– Mistanken styrket over tid

Noen timer etter pågripelsen holdt politiet pressekonferanse om den oppsiktsvekkende utviklingen i den mest omtalte krimsaken her til lands de siste to årene.

– Øst politidistrikt har pågrepet Tom Hagen, og siktet ham for drap eller medvirkning til drapet på Anne-Elisabeth Hagen, sier Ida Melbo Øystese, politimester i Øst politidistrikt, på pressekonferansen.

Det er nå 18 måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar Øystese sier mistanken mot ektemannen Tom Hagen har styrket seg over tid.

– Siktelsen markerer at saken nå går over i en ny fase. I denne fasen er det viktig for meg å understreke at selv om Tom Hagen nå er siktet, er saken fremdeles under etterforskning, og det er flere ubesvarte spørsmål, sier Øystese.

Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson om pågripelsen

VIDEO: Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson sier Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen.

– Aldri reelle forhandlinger

Øystese sier man foreløpig ikke kan besvare alle spørsmål i saken, fordi det kan føre til at viktige bevis i saken går tapt.

Brøske sier politiet har jobbet ut fra fire mulige hendelsesforløp: At Anne-Elisabeth Hagen har vært utsatt for ulykke eller sykdom, at hun selv har ønsket å forsvinne, at hun har tatt sitt eget liv, eller at hun har vært utsatt for en kriminell hendelse.

– Hypotesen om at hun er utsatt for en straffbar handling ble tidlig styrket i etterforskningen, sier Brøske.

Politiet mottok i etterkant av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning en rekke krav om løsepenger. Politiet sier nå at de aldri tror at det har vært en intensjon om reelle forhandlinger.

– Politiet mener med andre ord at saken bærer preg av en tydelig, planlagt villedning. Grunnlaget for mistanke mot Tom Hagen har blitt gradvis styrket, sier Brøske.

På dagens pressekonferanse fikk politiet spørsmål om det gjøres undersøkelser for å avdekke om Tom Hagen har fått hjelp til å sette opp de krypterte kommunikasjonsformene som ble brukt i kontakten med politiet.

Politiadvokat Åse Eriksson påpeker at ingen andre en Tom Hagen er pågrepet i saken, men legger samtidig til:

– Det er viktig å avklare om det er flere involverte i saken.

Tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst sier til NRK at han har vanskelig for å se for seg at Tom Hagen har stått bak drapet alene.

Politi ved ekteparet Hagens bolig på Fjellhamar

Krimteknikere og hund utenfor boligen til ekteparet Hagen tirsdag morgen.

Foto: Ola Mjaaland / NRK
Tirsdag 28. april ble Tom Hagen pågrepet. Hans kone Anne Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober 2018.

– Viktig å finne Anne-Elisabeth Hagen

Politiadvokaten sier den 18 måneder lange etterforskningen har gitt holdepunkter om mulige motiv, men at man ikke ønsker å kommentere disse nå.

Politiet har fortsatt ikke funnet savnede Anne-Elisabeth Hagen.

– Vi er fremdeles svært tidlig i den nye fasen av etterforskningen som er rettet mot Tom Hagen, og det er særlig viktig for politiet å finne Tom Hagens rolle i saken, og å finne Anne Elisabeth Hagen.

– Politiet ønsker også å gjennomføre nye avhør av Tom Hagen og det vil også være behov for nye vitneavhør, sier politiadvokat Eriksson.

Politiet vil ikke kommentere hvorfor pågripelsen av Hagen skjedde i det offentlige rom, men presiserer at selve pågripelsen skjedde udramatisk.

Tom Hagen og Anne-Elisabeth Hagen

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i halvannet år. Tirsdag morgen skal Tom Hagen ha blitt pågrepet, ifølge VG.

Foto: Privat/Scanpix

Har diskutert rolleendring med Hagen-familien

Tom Hagen fremstilles for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett klokken 12.00 i morgen. Politiet vil begjære ham varetektsfengslet i fire uker.

På grunn av smittevernhensyn vil det ikke være adgang for pressen å komme inn i tinghuset. Pressen vil få tilgang til å følge rettsmøtet via videolink, opplyser Nedre Romerike tingrett.

Tom Hagen skal selv ha bedt om å få oppnevnt Svein Holden som sin forsvarer. Holden sier det er for tidlig å ta stilling til om klienten vil samtykke til fire uker i varetekt.

Holden har tidligere fungert som bistandsadvokat for familien. Han sa tidligere tirsdag at han har diskutert det advokatetiske ved å bytte rolle i saken med sine kollegaer.

– Det er en vurdering vi har tatt i fellesskap med kollegaer, og vi har kommet til at det ikke er noe i veien for at jeg går over i en ny rolle, sa tidligere i dag.

Etter at Holden hadde snakket med Hagen, fikk han på nytt spørsmål om han tror noen i Hagen-familien kan komme til å reagere på at han nå bytter rolle.

– Jeg skal ikke forskuttere hva familien sier, men jeg har naturligvis snakket dem om dette temaet, sier Holden.

Tidslinje over Anne-Elisabeth Hagens forsvinning

31. oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen (68) fra sitt hjem på Fjellhamar utenfor Oslo. Hagen er gift med investoren og milliardæren Tom Hagen (70). 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet av politiet.

Politiet undersøker Tom Hagens arbeidsplass

Politiet undersøkte tirsdag morgen Tom Hagens arbeidsplass på Rasta.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Ubehagelig

Tore Skansen bor like ved ekteparets bolig på Fjellhamar, og har vært venn med ekteparet i snart 40 år. Han synes det er ubehagelig å følge med på hva som skjer i nabolaget nå.

– Det er fem politibiler og 30 journalister utenfor her nå. Det er et ubehagelig syn, sier Skansen til NRK tirsdag formiddag.

Skansen forteller at det har vært i bevisstheten hele tiden, men understreker at han ikke ønsker si så mye mer om saken.

– De har vært venner av meg i snart 40 år. Jeg har bestemt for å ikke si noe mer om denne saken, sier han.

En annen nabo forteller at han kjørte ut av nabolaget da han så politioppbudet.

– Det er litt rart. Sloraveien har blitt satt på kartet. Vi har levd med dette i halvannet år, og vi håper at det kommer en avklaring i saken nå, sier mannen som ønsker å være anonym.

Kart - pågripelse av Tom Hagen og sentrale steder

Etterforsket i hemmelighet

Ingen har sett eller hørt noe fra Anne-Elisabeth Hagen siden hun forsvant fra boligen sin på Fjellhamar den 31. oktober i 2018.

Politiet etterforsket saken i all hemmelighet i flere måneder før den ble kjent. Først 9. januar i fjor innkalte Øst politidistrikt til pressekonferanse om saken.

Saken ble først etterforsket som en bortføring med et økonomisk motiv. Senere ble hovedteorien endret til drap.

Etter det NRK erfarer har politiet i lang tid mistenkt at ektemannen har hatt en rolle i saken, og at flere spor har pekt mot ham. Etter det NRK får opplyst kan den skjulte etterforskningen ha pågått siden sommeren 2019.

Mangelen på livsbevis gjorde at politiet i januar sa at man søkte etter en antatt død person. Samme måned ble det kjent at Anne-Elisabeth Hagen står registrert som drept dagen hun forsvant, 31. oktober 2018.

Politiet har tidligere opplyst at siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er en telefonsamtale med et ikke navngitt familiemedlem klokken 09.14. 34 minutter senere mottok hun en telefonsamtale fra en elektriker, som hun ikke besvarte.

Politiet har en teori om at det var tidsrommet mellom de to samtalene at Anne-Elisabeth Hagen ble utsatt for noe kriminelt, ifølge VG.

365 dager har gått siden en eller flere gjerningsmenn tok seg inn i huset til Anne-Elisabeth Hagen og milliardær-ektemannen Tom Hagen i Lørenskog.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra ekteparets hjem i Sloraveien på Fjellhamar 31. oktober 2018.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

AKTUELT NÅ