Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen siktet: – Han synes det er svært vanskelig å bli anklaget

Politiet sier det trolig aldri fantes noen reell motpart i kidnappingsforhandlingene, og at saken bærer preg av planlagt villedning fra Tom Hagens side. Tom Hagen nekter straffskyld.

Lørenskog-saken. Etterforskere inne i Hagens bolig 28. april.

MULIG ÅSTED: Krimteknikere undersøkte tirsdag formiddag hjemmet til Anne-Elisabeth Hagen og Tom Hagen.

Foto: Cicilie S. Andersen

– Han fastholder med styrke at han ikke har noe med dette å gjøre, sier Tom Hagens forsvarer Svein Holden, etter å ha snakket med Tom Hagen på politistasjonen i Lillestrøm tirsdag ettermiddag.

Holden sier han har blitt enig med Tom Hagen om at han skal svare på politiets spørsmål i saken. Ifølge Holden kommer Tom Hagen til å bli avhørt senere i dag.

– Det er klart han er preget av situasjonen, det er det ingen tvil om. Han synes det er svært vanskelig å bli anklaget for noe han fastholder at han ikke har noe med, sier forsvareren til pressen på utsiden av politistasjonen.

Advokat Svein Holden møtte pressen etter å ha snakket med Tom Hagen på politistasjonen på Lillestrøm tirsdag ettermiddag.

Pågrepet på vei til jobb

VG, som omtalte pågripelsen først, skriver at Hagen ble pågrepet ved 08.30-tiden tirsdag morgen, etter at Nordahl Griegs vei i Lørenskog ble sperret av i begge retninger med blålys.

Politiet skal ha stoppet Tom Hagen da han var på vei fra boligen i Sloraveien på Lørenskog til arbeidsplassen Futurum. Pågripelsen på åpen gate skjedde uten dramatikk, ifølge politiet.

Etterpå sto Hagens bil tom igjen i veikanten, ifølge naboer. Da NRK kom til stedet rundt klokken halv ti var bilen allerede tauet bort.

Hagens bil tauet bort fra Nordahl Griegs vei på Fjellhamar

Hagens bil tauet bort fra Nordahl Griegs vei på Fjellhamar etter pågripelsen tirsdag morgen.

Foto: Julie Magnussen / Tipser

Undersøkelser flere steder knyttet til Tom Hagen

Politiet har på forhånd innhentet tingrettens tillatelse til ransaking på flere ulike adresser som er knyttet til Tom Hagen.

Kort tid etter pågripelsen var politiet til stede ved Tom Hagens arbeidsplass, Futurum-bygget på Rasta. Politiet har i løpet av dagen tatt beslag i flere pappkasser med materiell, som har blitt fraktet ut av bygget.

Politiet har også sperret av tomta rundt ekteparets bolig. Boligen ble tirsdag morgen gjennomsøkt av krimteknikere fra Kripos, med hund.

Krimteknikerne har også gjort nye undersøkelser ved vannet som ligger bak ekteparets hus.

Politiet sikrer beslag fra Hagens arbeidplass

Politiet fraktet tirsdag flere pappkasser fra Tom Hagens arbeidsplass.

Foto: Mari S. Malm / NRK

– Mistanken styrket over tid

Noen timer etter pågripelsen holdt politiet pressekonferanse om den oppsiktsvekkende utviklingen i den mest omtalte krimsaken her til lands de siste to årene.

– Øst politidistrikt har pågrepet Tom Hagen, og siktet ham for drap eller medvirkning til drapet på Anne-Elisabeth Hagen, sier Ida Melbo Øystese, politimester i Øst politidistrikt, på pressekonferansen.

Det er nå 18 måneder siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar Øystese sier mistanken mot ektemannen Tom Hagen har styrket seg over tid.

– Siktelsen markerer at saken nå går over i en ny fase. I denne fasen er det viktig for meg å understreke at selv om Tom Hagen nå er siktet, er saken fremdeles under etterforskning, og det er flere ubesvarte spørsmål, sier Øystese.

Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson om pågripelsen

VIDEO: Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson sier Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen.

– Aldri reelle forhandlinger

Øystese sier man foreløpig ikke kan besvare alle spørsmål i saken, fordi det kan føre til at viktige bevis i saken går tapt.

Brøske sier politiet har jobbet ut fra fire mulige hendelsesforløp: At Anne-Elisabeth Hagen har vært utsatt for ulykke eller sykdom, at hun selv har ønsket å forsvinne, at hun har tatt sitt eget liv, eller at hun har vært utsatt for en kriminell hendelse.

– Hypotesen om at hun er utsatt for en straffbar handling ble tidlig styrket i etterforskningen, sier Brøske.

Politiet mottok i etterkant av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning en rekke krav om løsepenger. Politiet sier nå at de aldri tror at det har vært en intensjon om reelle forhandlinger.

– Politiet mener med andre ord at saken bærer preg av en tydelig, planlagt villedning. Grunnlaget for mistanke mot Tom Hagen har blitt gradvis styrket, sier Brøske.

På dagens pressekonferanse fikk politiet spørsmål om det gjøres undersøkelser for å avdekke om Tom Hagen har fått hjelp til å sette opp de krypterte kommunikasjonsformene som ble brukt i kontakten med politiet.

Politiadvokat Åse Eriksson påpeker at ingen andre en Tom Hagen er pågrepet i saken, men legger samtidig til:

– Det er viktig å avklare om det er flere involverte i saken.

Tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst sier til NRK at han har vanskelig for å se for seg at Tom Hagen har stått bak drapet alene.

Politi ved ekteparet Hagens bolig på Fjellhamar

Krimteknikere og hund utenfor boligen til ekteparet Hagen tirsdag morgen.

Foto: Ola Mjaaland / NRK
Tirsdag 28. april ble Tom Hagen pågrepet. Hans kone Anne Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober 2018.

– Viktig å finne Anne-Elisabeth Hagen

Politiadvokaten sier den 18 måneder lange etterforskningen har gitt holdepunkter om mulige motiv, men at man ikke ønsker å kommentere disse nå.

Politiet har fortsatt ikke funnet savnede Anne-Elisabeth Hagen.

– Vi er fremdeles svært tidlig i den nye fasen av etterforskningen som er rettet mot Tom Hagen, og det er særlig viktig for politiet å finne Tom Hagens rolle i saken, og å finne Anne Elisabeth Hagen.

– Politiet ønsker også å gjennomføre nye avhør av Tom Hagen og det vil også være behov for nye vitneavhør, sier politiadvokat Eriksson.

Politiet vil ikke kommentere hvorfor pågripelsen av Hagen skjedde i det offentlige rom, men presiserer at selve pågripelsen skjedde udramatisk.

Tom Hagen og Anne-Elisabeth Hagen

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i halvannet år. Tirsdag morgen skal Tom Hagen ha blitt pågrepet, ifølge VG.

Foto: Privat/Scanpix

Har diskutert rolleendring med Hagen-familien

Tom Hagen fremstilles for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett klokken 12.00 i morgen. Politiet vil begjære ham varetektsfengslet i fire uker.

På grunn av smittevernhensyn vil det ikke være adgang for pressen å komme inn i tinghuset. Pressen vil få tilgang til å følge rettsmøtet via videolink, opplyser Nedre Romerike tingrett.

Tom Hagen skal selv ha bedt om å få oppnevnt Svein Holden som sin forsvarer. Holden sier det er for tidlig å ta stilling til om klienten vil samtykke til fire uker i varetekt.

Holden har tidligere fungert som bistandsadvokat for familien. Han sa tidligere tirsdag at han har diskutert det advokatetiske ved å bytte rolle i saken med sine kollegaer.

– Det er en vurdering vi har tatt i fellesskap med kollegaer, og vi har kommet til at det ikke er noe i veien for at jeg går over i en ny rolle, sa tidligere i dag.

Etter at Holden hadde snakket med Hagen, fikk han på nytt spørsmål om han tror noen i Hagen-familien kan komme til å reagere på at han nå bytter rolle.

– Jeg skal ikke forskuttere hva familien sier, men jeg har naturligvis snakket dem om dette temaet, sier Holden.

Tidslinje over Anne-Elisabeth Hagens forsvinning

31. oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen (68) fra sitt hjem på Fjellhamar utenfor Oslo. Hagen er gift med investoren og milliardæren Tom Hagen (70). 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet av politiet.

 • Klokken 07.36 31. oktober 2018
  Ukjent mann på overvåkingsvideo

  Tidlig om morgenen dagen Anne-Elisabeth forsvinner, går en ukjent person på gangveien ved ektemannen Tom Hagens arbeidsplass. Mannen snur og går tilbake veien han kom. 24 minutter senere kommer en annen mann gående på samme sted. Ingen av de to mennene har meldt seg til tross for politiets etterlysning.

 • Ca klokken 09.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen drar på jobb

  Milliardæren Tom Hagen (68) forlater familiens hjem og drar til Futurumbygget på Lørenskog der han jobber. Dette er i underkant av 4 kilometer fra huset i Sloraveien 4.

 • Klokken 09.14 31. oktober 2018
  Ringer familiemedlem

  Telefonsamtalen Anne-Elisabeth Hagen tar til et familiemedlem denne morgenen er det siste livstegnet. Siden har verken familien eller politiet hørt noe fra henne.

 • Klokken 13.30 31. oktober 2018
  Tom Hagen kommer hjem

  Tom Hagen kommer hjem og oppdager at kona er forsvunnet. Han finner familiens valp innelåst og på badet ligger et tettskrevet brev med krav og trusler fra de antatte kidnapperne.

 • Ca klokken 14.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen varsler politiet

  Tom Hagen varsler politiet om at kona er forsvunnet. Han møter politiet på en bensinstasjon i nærheten. Sivile politifolk starter undersøkelser i familiens hjem.

 • Første uke i november 2018
  Håndverkere avhøres av politiet

  De ansatte i et firma som drev arbeid på taket av Hagens hjem like før forsvinningen, blir avhørt av politiet.

 • KL 11.00. 9. januar 2019
  Politiet holder pressekonferanse

  Etter 10 uker med hemmelig etterforskning, kaller Øst politidistrikt inn til pressekonferanse hvor de forteller om forsvinningen. Politiinspektør Tommy Brøske sier politiets hovedteori er at kvinnen er bortført. De antatte kidnapperne har kommet med trusler mot Anne-Elisabeths liv og krever løsepenger i form av kryptovaluta. Politiet velger å gå offentlig fordi de trenger tips i saken.

 • KL 14.00. 9. januar 2019
  Familien ber om kontakt med kidnapperne

  Familien Hagens bistandsadvokat Svein Holden ber om at kidnapperne tar kontakt og at familien får en bekreftelse på at alt står bra til med henne.

 • 9. januar 2019
  Synlig politi i Hagens nabolag

  Politiet utplasserer en mobil politipost ved Hagens hjem og snakker med naboer i området. Politiet gjør også undersøkelser på eiendommen og søker med spesialhunder i området.

 • 14. januar 2019
  Anne-Elisabeth etterlyses gjennom Interpol

  Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol går ut med en offentlig etterlysning av Anne-Elisabeth Hagen.

 • 14. januar 2019
  Familien med ny appell

  Advokat Holden sier i TV 2-programmet Åsted Norge at familien er innstilt på å finne en løsning dersom de får bekreftet at Anne-Elisabeth er i god behold.

 • 15. januar 2019
  Politiet er ferdige med undersøkelser på stedet

  Øst politidistrikt opplyser av de kriminaltekniske åstedsundersøkelsene ute og inne på Hagen-familiens eiendom er avsluttet.

 • 15. januar 2019
  Har mottatt over 800 tips

  I løpet av en knapp uke har Øst politidistrikt mottatt over 800 tips om forsvinningssaken.

 • 16. januar 2019
  FBI er koblet inn i forsvinningssaken

  Én uke etter at saken ble kjent har politiet fått inn nærmere 1000 tips. Politiet bekrefter overfor NRK at amerikanske FBI er koblet inn i etterforskningen.

 • 16. januar 2019
  Kontakt med mulige kidnappere

  Familien har mottatt en beskjed fra dem som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen. Budskapet kom i den samme digitale plattformen som familien tidligere har mottatt beskjeder i.

 • 27. januar 2019
  Ny kontakt

  Familien blir kontaktet på nytt, angivelig på en annen og bedre måte enn tidligere, men fortsatt er det snakk om enveiskommunikasjon uten mulighet for familien å svare direkte tilbake. Familien får fortsatt ikke livsbevis.

 • Mai 2019
  Familien kontakter motparten

  Familien kommer med gjentatte utspill til den antatte motparten, detaljene i dette er ikke kjent.

 • 26. juni 2019
  Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er drept

  Kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen kan ha vært fingert for å skjule et drap, sier politiet. Den nye hovedhypotesen er nå at 69-åringen ble drept.

 • 8. juli 2019
  Ny kontakt etter lang pause

  Familien hører fra «motparten» for første gang på fem måneder. De mottar en beskjed på en helt ny plattform om at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Etter dette skal det ha vært mer kommunikasjon som advokat Holden ikke vil gå i detalj om. Men han understreker at utspillet nå ligger hos «motparten».

 • 3. august 2019
  VG: Over 10 millioner utbetalt

  Etter det VG får opplyst ble et beløp på over ti millioner kroner betalt kort tid etter meldingen fra motparten. Utbetalingen skal ha blitt gjort til en konto som politiet foreløpig ikke har klart å spore, ifølge VGs opplysninger.

 • 6. august 2019
  Bistandsadvokat og politiet uenige

  På to pressekonferanser kommer det fram at politiet mener det er mest sannysnlig at Anne-Elisabeth Hagen er drept, mens familien tror hun er i live. Familien har fortsatt ikke fått noe livsbevis, kun en beskjed fra den såkalte motparten om at hun skal være i live. Bistandsadvokat Svein Holden sier kommunikasjonen skjer på norsk. Politiet vil ikke kommentere om de har noen mistenkte i saken.

 • 28. august 2019
  Politiet offentliggjør skoavtrykk

  Politiet sier at det har blitt funnet flere skoavtrykk inne i huset som de tror tilhører en gjerningsperson. Avtrykkene er funnet på interessante steder, opplyser politiet, som offentliggjør skoavtrykk og en type sko de mener er brukt.

 • 13. september 2019
  Kan ha blitt drept i huset

  Det blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

 • 24. september 2019
  Strips funnet i huset

  Politiet opplyser de at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

 • 17. oktober 2019
  Solgt hos Clas Ohlson

  Politiet går ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

 • 31. oktober 2019
  Har liste over mistenkte

  På dagen ett år etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, sier politiet at de har en liste med navn på potensielle gjerningspersoner.

 • 19. desember 2019
  Nye undersøkelser i Hagen-boligen

  Politiet gjennomfører nye undersøkelser i ekteparet Hagens bolig i Sloraveien i Lørensko

 • 19. januar 2020
  Gir klarsignal for dusør

  Politiet gir klarsignal til at familien til Anne-Elisabeth Hagen skal bruke dusør for å få opplysninger.

 • 22. januar 2020
  Erklært som uoppklart drap

  Forsvinningssaken blir formelt erklært som et uoppklart drap. I politiets registre står Anne-Elisabeth Hagen oppført som drept 31. oktober 2018.

 • 28. april 2020
  Tom Hagen pågripes

  Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap.

 • 29. april 2020
  Varetektsfengsles

  Tom Hagen varetektsfengsles i fire uker. Fengslingen ankes, men Hagen forblir i varetekt til anken er avgjort av lagmannsretten.

 • 7. mai 2020
  Ny person ble pågrepet

  En mann i 30-årene med forbindelse til Tom Hagen blir pågrepet i Oslo, og siktet etter straffeparagraf 275. Politiet opplsyer at mannen har kunnskap om IT og kryptovaluta.

 • 8. mai 2020
  Tom Hagen ble løslatt

  Etter over en uke i varetekt ble Tom Hagen løslatt fra Oslo fengsel.

 • 9. mai 2020
  Avhør av 30-åring

  Mannen i 30-årene som ble pågrepet 7. mai blir avhørt av politiet. Senere på ettermiddagen blir mannen løslatt, men er fremdeles siktet i saken.

Politiet undersøker Tom Hagens arbeidsplass

Politiet undersøkte tirsdag morgen Tom Hagens arbeidsplass på Rasta.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Ubehagelig

Tore Skansen bor like ved ekteparets bolig på Fjellhamar, og har vært venn med ekteparet i snart 40 år. Han synes det er ubehagelig å følge med på hva som skjer i nabolaget nå.

– Det er fem politibiler og 30 journalister utenfor her nå. Det er et ubehagelig syn, sier Skansen til NRK tirsdag formiddag.

Skansen forteller at det har vært i bevisstheten hele tiden, men understreker at han ikke ønsker si så mye mer om saken.

– De har vært venner av meg i snart 40 år. Jeg har bestemt for å ikke si noe mer om denne saken, sier han.

En annen nabo forteller at han kjørte ut av nabolaget da han så politioppbudet.

– Det er litt rart. Sloraveien har blitt satt på kartet. Vi har levd med dette i halvannet år, og vi håper at det kommer en avklaring i saken nå, sier mannen som ønsker å være anonym.

Laster kart, vennligst vent...

Etterforsket i hemmelighet

Ingen har sett eller hørt noe fra Anne-Elisabeth Hagen siden hun forsvant fra boligen sin på Fjellhamar den 31. oktober i 2018.

Politiet etterforsket saken i all hemmelighet i flere måneder før den ble kjent. Først 9. januar i fjor innkalte Øst politidistrikt til pressekonferanse om saken.

Saken ble først etterforsket som en bortføring med et økonomisk motiv. Senere ble hovedteorien endret til drap.

Etter det NRK erfarer har politiet i lang tid mistenkt at ektemannen har hatt en rolle i saken, og at flere spor har pekt mot ham. Etter det NRK får opplyst kan den skjulte etterforskningen ha pågått siden sommeren 2019.

Mangelen på livsbevis gjorde at politiet i januar sa at man søkte etter en antatt død person. Samme måned ble det kjent at Anne-Elisabeth Hagen står registrert som drept dagen hun forsvant, 31. oktober 2018.

Politiet har tidligere opplyst at siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er en telefonsamtale med et ikke navngitt familiemedlem klokken 09.14. 34 minutter senere mottok hun en telefonsamtale fra en elektriker, som hun ikke besvarte.

Politiet har en teori om at det var tidsrommet mellom de to samtalene at Anne-Elisabeth Hagen ble utsatt for noe kriminelt, ifølge VG.

365 dager har gått siden en eller flere gjerningsmenn tok seg inn i huset til Anne-Elisabeth Hagen og milliardær-ektemannen Tom Hagen i Lørenskog.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra ekteparets hjem i Sloraveien på Fjellhamar 31. oktober 2018.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger