Hopp til innhold

Partilederdebatt: Siv Jensen sier Sandberg ikke burde deltatt på Iran-feiring

ARENDAL (NRK): Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen møter nå de andre partilederne til høstens første partilederdebatt. Her må de blant annet svare for hvordan regjeringen har håndtert omstendighetene rundt tidligere fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Direkte fra Arendalsuka

SE DIREKTE KL. 21:20: Det er duket klart til partilederdebatt fra Arendal. Sandberg-saken, sikkerhet og beredskap, vippepartiet KrF og EUs nye asylavtale er noen av punktene på kveldens program.

Partilederne er samlet for høstens første partilederdebatt i Arendal, hvor Sandberg-saken er et hett og prioritert tema.

Forrige uke ble det kjent at Sandberg var til stede som statsråd under den iranske ambassadens feiring av Irans nasjonaldag i februar.

Nasjonaldagen markerer slutten på den islamske revolusjonen, som førte til at landet ble en islamsk republikk.

– Jeg synes ikke Sandberg burde deltatt, sier Frp-leder Siv Jensen under debatten, etter å ha blitt presset av programlederen.

Jensen: – I dag skal Per få snakke ut

Det er liten tvil om at Sandberg-saken har skapt politisk blest fra flere hold i det politiske Norge.

Også egne partifeller har gått hardt ut mot den avgåtte fiskeriministeren.

Jensen påpeker under debatten at partiet tar tydelig avstand fra regimet Iran, og at flere partimedlemmer mener at Sandberg-saken har skapt misforståelser for Frps syn på regimet.

– Burde Sandberg latt være å dra på feiringen?

– Jeg synes det bør være opp til den enkelte hva de deltar på. Vi blir invitert til mange arrangementer, sier partilederen.

– Så representantene dine får markere slike revolusjoner?

– Jeg går ikke rundt og følger med på hva Frps representanter gjør, men vi skal tenke oss om hva vi deltar på og hvordan vi feirer og hvilke signaler vi sender.

– Hva betyr det?

– I dag er jeg først og fremst opptatt av at Per skal få snakke ut. Han har gått av, erkjent at han gjorde noe han ikke burde gjøre, han har trukket seg som statsråd, sier Jensen, og sikter med dette til Sandberg som tirsdag kveld refset norsk presse, og blant annet anklaget dem for å ha «henrettet kjæresten sin».

Til slutt innrømmer Jensen det alle lurte på:

– Jeg syns ikke han burde ha gjort det, sier Jensen.

– Jeg synes ikke Sandberg burde deltatt, sier Frp-leder Siv Jensen etter å ha blitt presset av programleder Fredrik Solvang.

PRESSET TIL Å SVARE: Partileder Siv Jensen blir presset til å svare på hva hun synes om Sandbergs deltakelse under markeringen av den islamske revolusjonen 8. februar.

Solberg: – Må tåle å stå i det

Statsministeren forteller ar det var Sandberg selv som ville gå av, og at dette skjedde gjennom samtaler de hadde hatt sammen.

– Vi hadde samtaler om han kunne fungere som statsråd, og det sa han at han ikke kunne. Det er flere ting som går inn i dette: Sikkerhetsbruddene, presset og situasjonen han er i, sier Solberg.

Om kveldens utspill fra den tidligere fiskeriministeren, sier hun at en statsråd bør kunne tåle å stå i presset fra media.

Høyt medietrykk er noe alle rikspolitikere bør klare å stå i. Det har for eksempel alle her i debatten stått i tidligere. Jeg har også sagt at han har begått grove brudd, sier Solberg.

Når NRK spør Sandberg om kritikken, svarer han blant annet at NRK er kompetanseløse.

– Det er helt utrolig at NRK klarer å vinkle det på den måten. NRK totalt kompetanseløse når det gjelder Iran. De har bare sleng tut en masse påstander uten å kvalitetssikre svarene og ekspertene de har dratt inn, sier han, og fortsetter med at NRK misforstår hva feiringen handler om.

– Det er en feiring som feires av 400 til 500 millioner mennesker. Amerikanske presidenter er med og danser og holder taler. Det er jeg altså kritisert for å delta på i demokratiet Norge, sier han.

Per Sandberg sier han skal hyre inn utelandske advokater for å ta et oppgjør med norsk presse.

RASER MOT PRESSEN: Sandberg sier norske journalister har kommet med massiv feilinformasjon i saken, og nærmest henrettet kjæresten hans Letnes.

Statsministeren svarte på PST-spørsmål

8. juni i år skal Solberg ha fått opplysninger om Sandberg og hans forhold til Letnes.

KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte tirsdag at Solberg bør gi Stortinget mer informasjon om hvordan hun håndterte de første meldingene som kom.

– Stortinget vil få svar på alt de lurer på. Eller går jeg ikke inn i flere detaljer nå. Det er PST som setter grenser for hva jeg kan si, men selvfølgelig sjekket vi påstandene når de kom. Noe annet ville vært unaturlig, sier Solberg.

Sandberg-saken var et prioritert tema under partilederdebatten i Arendal. Erna Solberg må svare på hva som er den viktigste grunnen til at Sandberg gikk av, men sier at det er Stortinget som vil få svar på alt de lurer på.

SE VIDEO: Statsministeren må svare for kontakten hun har hatt med PST i Sandberg-saken.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt at han frykter en sikkerhets-ukultur i regjeringen, og var rask på ballen under kveldens debatt.

– Solberg svarer ryddig, men det er flere spørsmål som utestår. Vi har grunn til å tro at noen av de mest avanserte etterretningene i verden har hatt tilgang til en statsråds telefon. Da ønsker jeg å vite – er det regjeringens vurdering at norske interesser er satt på spill? spør Støre.

Erna Solberg må stille seg spørsmålet om hun fortsatt har tillit til Per Sandbergs dømmekraft, mener tidligere etterretningssjef, Kjell Grandhagen.

KRITISK: Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen har tidligere uttalt seg svært kritisk til både Per Sandbergs regelbrudd og Erna Solberg sin håndtering av saken.

Partilederen bygger ut at han ikke snakker om gradert informasjon, men saksbehandlingssystemer, kontakter og beskjeder som er vanlig at ligger på en statsrådstelefon.

– Dette kan skape et bilde av hva vi driver med. Da vi reiste til Moskva i mai leverte alle inn mobilene sine. Det var ikke gradert informasjon på dem, men informasjon som andre e-tjenester kan være interessert i, sier Støre.

– Hadde noen av deres representanter med seg mobilen til høyrisikoland under den rødgrønne regjeringen?

– Det var en annen tid. Jeg kan ikke huske at jeg hadde det, men det var før 2013. Det viktigste er uansett å følge PSTs råd, sier Støre.

Per Sandberg gikk også ut mot partifelle Christian Tybring Gjedde under PR-arrangementet som kom istedenfor den varslede pressekonferansen.

AKTUELT NÅ