Hopp til innhold

Tror metoo-bevegelsen kan ha sjans på årets fredspris

Metoo-bevegelsen er nominert til Nobels fredspris. – Ikke umulig, men prissjansen svekkes av at nominasjonen verken er en person eller organisasjon, advarer nobelhistorikere.

Metoo-demonstrasjon i Seoul

VERDEN OVER: Metoo-bevegelsen startet som en emneknagg på internett i fjor høst, og utviklet seg til demonstrasjoner i gatene og mektige menns fall. Bildet er fra en markering av kvinnedagen i Seoul i Sør-Korea 8. mars i år.

Foto: Ahn Young-joon / AP

– Seksualisert vold, trakassering og overgrep mot kvinner er et alltid aktuelt og godt tema for Nobels fredspris. Temaet faller innenfor ramma om menneskerettigheter, sier nobelhistoriker Øivind Stenersen til NRK.

Mandag ble det klart at arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har nominert metoo-bevegelsen til Nobels fredspris. Hauglie sendte nominasjonen inn til Nobelkomiteen på julaften, ifølge Dagsavisen.

– Når jeg nominerer metoo til Nobels fredspris så er det ikke fordi jeg er så opptatt av den type trakassering som skjer på julebordet – som er alvorlig nok – jeg tenker på hvordan en systematisk i krig og konflikt bruker voldtekt og misbruk av kvinner og barn som et bevisst våpen, blant annet for å demotivere fienden.

Anniken Hauglie (Ap)

Metoo-bevegelsen tok form i oktober i fjor. Kvinner over hele verden brøt den vonde tausheten og fortalte om seksuell trakassering og overgrep.

Kampanjen, som startet med emneknaggen #metoo på internett, fikk konsekvenser i både Hollywood og i norsk politikk.

– Flytende

Historiker Øivind Stenersen

HVEM SKAL MOTTA? – Det er veldig uvanlig at en nominasjon ikke knyttes til en person eller organisasjon. Det gjør at nominasjonen blir litt for flytende. Hvem skal motta prisen? spør Øivind Stenersen retorisk.

Foto: Privat

Selv om metoo har fått slagkraft, mener nobelhistorikeren at prissjansen svekkes av at nominasjonen ikke knyttes til en bestemt person eller konkret organisasjon.

– Det er veldig uvanlig, og gjør at nominasjonen blir litt for flytende. Hvem skal motta prisen? spør Øivind Stenersen retorisk.

Nobelhistorikeren peker på at temaet vold mot kvinner også tidligere har vært på dagsorden i Nobel-sammenheng.

I flere år på rad har blant annet den kongolesiske gynekologen og kirurgen Denis Mukwege blitt nominert, uten å ha nådd helt til topps.

Denis Mukwege

NOMINERT MANGE GANGER: Kongolesiske Denis Mukwege har behandlet tusenvis av kvinner som er utsatt for seksualisert vold og brutale voldtekter. En kobling av legen og metoo kan øke muligheten for Nobels fredspris, tror nobelhistoriker.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Mukwege, som mottok FNs menneskerettighetspris i 2008, har engasjert seg mot bruk av voldtekt i krigføring. Han har grunnlagt et sykehus i Øst-Kongo som har spesialisert seg på å ta imot og behandle tusenvis av kvinner som er utsatt for seksualisert vold og brutale voldtekter.

– Kan metoo-bevegelsen ha en mulighet til å få fredsprisen om den kobles opp mot Denis Mukwege?

– Jeg tror ikke metoo ligger inne på kortlista i utgangspunktet, men hvis den kobles opp mot Mukwege, så kan temaet ha en sjanse, svarer Stenersen.

– Kan aldri vite

– Det ville sikkert vekke ganske stor oppsikt om årets Nobels fredspris skulle gå til metoo-bevegelsen, men jeg stiller meg ikke umiddelbart avvisende til tanken, sier nobelhistoriker Asle Sveen til NRK.

Han mener temaet muligens faller innunder Nobel-kategorien «brorskap mellom folkene».

Historiker Asle Sveen

UTELUKKER IKKE: Nobelhistorikser Asle Sveen tviler på at metoo havner på Nobelkomiteens kortliste over de mest aktuelle kandidatene til fredsprisen i år. – Men man kan aldri vite, sier Sveen.

Foto: cappelendamm

– Metoo-kampanjen har hatt en enorm virkning. Mange har gått i seg selv og endret atferd. I tillegg er bevegelsen verdensomspennende, begrunner han.

Også Sveen mener det kan by på problemer når det gjelder å finne rette mottaker av prisen.

– Hvem skal motta prisen på vegne av kampanjen? Noen må motta den rent fysisk.

Selv tviler nobelhistorikeren på at metoo-bevegelsen havner på Nobelkomiteens kortliste over de mest aktuelle kandidatene til fredsprisen.

– Men man kan aldri vite. Nobelkomiteen holder kortene tett til brystet, sier Sveen.

En kvinne viser fingeren under en metoo-demonstrasjon

JEG OGSÅ: En kvinne viser fingeren med påskrifta "metoo" under en demonstrasjon i Paris i oktober 2017.

Foto: BERTRAND GUAY / AFP

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger