KrF nekter å stille opp sammen med de andre borgerlige partilederne

KrF-leder Knut Arild Hareide har avvist Erna Solbergs forsøk på å samle de fire samarbeids-partilederne til felles valgkamp.

Høyre, FrP, KrF og Venstre holde pressekonferanse om jobber

SISTE KVELD MED GJENGEN: 14. juni var sist gang de fire borgerlige partilederne stilte opp sammen til felles intervju- og fotoseanse. Da var temaet jobbskaping og gründere.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kommende mandag går valgkampens første partilederdebatt av stabelen i Arendal og på NRK1.

Noen timer før debatten har statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (FrP) planlagt en felles medieopptreden hos selskapet Nye Veier i Kristiansand, for å skryte av regjeringens samferdselssatsing.

Men i utgangspunktet skulle alle de fire borgerlige partilederne være med.

Etter det NRK erfarer har statsminister Solberg sterkt ønsket å samle alle de fire partilederne til både denne, og også flere felles opptredener i valgkampen. Men Kristelig Folkeparti nekter å være med.

Det skal ifølge kilder i flere partier ha vært jobbet iherdig fra Statsministerens kontor og Høyre i flere uker for å få samarbeidspartiene med på besøket hos Nye Veier.

KrF: – Ikke naturlig med felles markeringer

Kilder i KrF sier til NRK at det er partileder Knut Arild Hareide og resten av sentralstyret som sammen har tatt beslutningen om å si nei.

– Vi fører en valgkamp der vi har én oppgave - å løfte frem KrFs politikk. Vi ønsker en sentrum-Høyre-regjering. I lys av partiets samarbeidsvedtak har vi derfor ikke sett det naturlig med felles markeringer mellom de fire partilederne i valgkampen, sier kommunikasjonsrådgiver Dag A. Fedøy til NRK.

KrFs avgjørelse ble tatt før gårsdagens bråk, som startet da innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) anklaget Knut Arild Hareide for å «sleike imamer oppetter ryggen», men at KrFs anstrengte forhold til Frp er en viktig del av begrunnelsen, bekreftes av flere kilder.

Erna Solberg skal personlig være svært opptatt av at de fire skal fremstå samlet, og ikke kunne anklages for borgerlig kaos. Felles medieopptredener var regnet som en vesentlig del av denne strategien.

Statsministeren gikk torsdag ut og forsvarte Hareide etter gårsdagens opphetede debatt mellom han og Listhaug. Solberg irettesatte samtidig Frp-statsråden offentlig for første gang.

Hareide: – Ingen dramatikk i dette

På sin egen Facebook-side sier Knut Arild Hareide at han ikke mener det ligger noen dramatikk i beslutningen.

Det er ingen dramatikk i dette fra vår side. Samarbeidspartiene har fått til mye i denne perioden og har markert felles...

Publisert av Knut Arild Hareide  Torsdag 10. august 2017

Overfor NRK utdyper Hareide bakgrunnen for beslutningen:

– Det er ikke naturlig for oss å drive valgkamp med de vi ikke skal sitte i regjering med. Men dette er noe Erna har fått melding om dette i god tid, så det er ingen dramatikk i dette fra vår side. Vi vil løfte vår poltikk og vårt regjeringsalternativ, som er med Høyre og Venstre, utdyper KrF-lederen til NRK.

Magnus Takvam: – Gavepakke til opposisjonen

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener ikke Hareides boikott er et tegn på en dypere splittelse mellom de fire partiene, men ser på det som en klar markering mot Frp.

– Det er helt åpenbart at dette er et utspill som er svært lite ønskelig for Erna Solberg og regjeringsprosjektet. På den måten er det en gavepakke for opposisjonen, sier Takvam.

Han mener markeringen kan ses i sammenheng med polemikken som har vært mellom Hareide og Listhaug de siste dagene, og er i tråd med KrFs landsmøtevedtak om å ikke ville gå i regjering med Frp.

– For KrF ville det virket politisk tannløst å stille opp sammen og smile etter en slik type konflikt. De har ingen interesse av å gi drahjelp til Frp.

Sist samlet i juni

De siste fire årene har Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) jevnlig invitert til fellesseanser og opptrådt sammen for media i forbindelse med en rekke politiske saker.

Sist gang var 14. juni i år, da de fire inviterte pressen til kafeen Mesh i Oslo, for å fortelle om alt de hadde fått til innenfor jobbskaping.

– Samarbeidet mellom oss har aldri vært bedre, sa Solberg til NRK da.

Kaffeselskapet på Bømlo

For under to uker siden var stemningen på borgerlig side tilsynelatende gemyttelig da statsminister Solberg la turen innom Knut Arild Hareides barndomshjem på Bømlø.

Statsminister på valgkamp.

KAKEFEST: For under to uker siden, søndag 30. juli, besøkte Erna Solberg barndomshjemmet til Knut Arild Hareide, og spiste kaker bakt av Hareides mor Tordis.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Da var riktignok verken Venstre-leder Trine Skei Grande eller Frp-leder Siv Jensen tilstede.

Hjemme i stuen på Bømlo snakket både Hareide og Solberg om hvor godt de to personlig og partiene deres - Høyre og KrF - har samarbeidet i fire år.

I et intervju med NRK etterpå understreket Hareide nok en gang at han og KrF ønsker Erna Solberg som statsminister i fire nye år.

Nei til regjering med Frp

Partiet ønsker som kjent likevel en annen regjering enn dagens.

KrF har fattet vedtak om at de ikke vil gå i regjering med Frp, og at deres førstevalg er en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. Dersom dette ikke går vil partiet mest sannsynlig gå i opposisjon etter høstens stortingsvalg.

Flere KrF-ere har også, blant annet på partiets landsmøte i vår, tatt sterkt til orde for at partiet må vurdere samarbeid med Ap.

BAKGRUNN: KrF garanterer ikke lenger en borgerlig regjering

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger