KrF-ere: Vi må tørre å tenke Ap-samarbeid

TRONDHEIM (NRK): Flere KrF-ere sier ledelsen må slutte å bare se til høyre. – Kanskje er tiden nå inne for å samtale med Arbeiderpartiet? foreslår flere fra talerstolen nå.

KrFs landsmøte 2017.

SE IKKE BARE TIL HØYRE: Grasrota i KrF oppfordrer ledelsen til å være pragmatisk å tenke i hvilket samarbeid de får best gjennomslag. – Kanskje i samarbeid med Ap, foreslår flere.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Partiledelsen i KrF svarer konsekvent sentrum-Høyre når de får spørsmål om hvilken regjering de ønsker seg etter valget til høsten. Men på landsmøtet er det nå flere KrFere som tar til ord for å tenke Ap- samarbeid.

– Er vi et sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider, da er kanskje tiden kommet nå, til å samarbeide med Ap, sa Ole Døvik fra Vestfold KrF fra talerstolen.

Ole Døvik

SNAKK MED Ap: Ole Døvik i Vestfold KrF mener ledelsen nå må tørre å tenke reelt på et Ap-samarbeid etter valget.

Foto: KrF / Privat

Han mener også at en mindretallsregjering på borgerlig side uten støtte fra Frp er et dårlig alternativ.

– På rødgrønn side tenker jeg at begge partilederne er lydhøre for våre standpunkt. Jeg registrerte også at ledelsen i Ap sier at i regjeringsforhandlinger skal K-en i KRLE kunne bestå.

På Aps landsmøte forrige helg avgjorde et knapt flertall at de vil fjerne K-en i KRLE-faget. På KrFs landsmøte tok også Erik Næs fra Telemark tak i K-en og mente den ikke bør hindre at KrF samtaler med Ap.

– Det er ikke slik at Aps vedtak om å fjerne K-en i KRLE gjør at vi må ekskludere dem. Det viktigste er å se hvordan vi best kan få gjennom sakene våre, sier Næs.

Er vi et sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider, da er kanskje tiden kommet nå, til å samarbeide med Ap

Ole Døvik, Vestfold KrF

Ikke helt fornøyd med Ap

Heller ikke Dag Sele i sentralstyret vil utelukke samarbeid med Arbeiderpartiet, men han mener Ap også må gi litt.

– Hvis Støre mener alvor med å ville samarbeide med KrF, så må han tenke gjennom hvordan han snakker om ufødt liv uten å forsvinne ned i skyttergravene, sier Dag Sele som sitter i sentralstyret i KrF.

Foretrekker sentrum

Da Hareide talte til landsmøte tidligere i dag gjentok han at en Sentrum-Høyre-regjering er førstevalget og han kom med en klar utfordring til Erna Solberg.

Det enkeltpoenget som første til størst applaus fra salen var da Hareide etterlyste mer kristendomskunnskap fra Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Bakgrunnen var at Støre i sin tale siterte Knut Arild Hareide da han snakket om bjelken i den andres øye.

– Her har rådgiverne til Støre sittet og tenkt: Hvem er det som har kommet med dette sitatet om bjelken i øye. Det er Hareide i KrF har de tenkt. Men det er ikke mitt sitat. Det er Jesus sitt. Kanskje ikke så lurt å fjerne K-en likevel.

Knut Arild Hareide måtte klare opp i en sitatfeil i Støre sin landsmøtetale

Sluttet seg til samarbeidsvedtak

Da Knut Arild Hareide etter den åpne debatten gitt opp på talerstolen for å oppsummere tok han også tak i samarbeidsspørsmålet.

– Jeg opplever at det er oppslutning om det vedtaket landsmøtet gjorde om samarbeid. Jeg vil derfor be om tilslutning for at det som var landsstyrets samarbeidsvedtak nå blir landsmøtet sitt samarbeidsvedtak.

Landsmøtet svarte med spontan applaus. Samarbeidsvedtaket fra KrFs landsstyremøte er tredelt og ser slik ut:

  1. KrF har som mål å komme i regjering etter valget 2017. KrFs deltakelse i regjering vil avhenge av valgresultatet, styrkeforholdet mellom partiene og politisk gjennomslag i viktige saker for partiet.

  2. KrF mener landet er best tjent med en regjering med et sterkest mulig sentrum. KrF vil arbeide for en regjering i 2017 som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med Frp ikke aktuelt.

  3. Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger