De aller fleste av oss har vært igjennom én eller flere antibiotikakurer. Og rådet har alltid vært: Ta hele kuren, selv etter at du føler deg frisk.
Men nå ser det ut til at dette rådet blir endret fra Helsedirektoratet:
– Kunnskap trekker i retning av at man kan avslutte antibiotikakuren tidligere enn man har trodd før. Det er viktig å redusere antibiotikabruken her i landet, sier Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet.
Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog sier de har redusert antibiotikabruken med 26 prosent fra 2012 til 2017. Han vil fortsette å jobbe for videre reduksjon.
Foto: Rebecca Ravneberg / HelsedirektoratetDirektoratet er i samarbeid med leger i gang med å endre regelverket.
Trussel mot helsen
Antibiotikaresistens er den største trusselen mot helsen vår, ifølge Verdens helseorganisasjon. Derfor mener nå direktoratet at flere tiltak må til for å få ned unødvendig bruk av antibiotika.
– Jeg kan ikke gå ut generelt å si at kurene må avsluttes tidligere, men vi har allerede endret anbefalingene for urinveispasienter fra 7–10 dager ned til tre dagers antibiotikakur. Vi jobber videre for å få ned unødvendig bruk av antibiotika, sier direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog.
En av Norges fremste infeksjonsmedisinere, professor Dag Berild, sier det er på høy tid å få bukt med myter som fører til unødig bruk av antibiotika.
– Legene har vært inaktive og autoritetstro mot gamle guruer, sier professor i infeksjonsmedisin Dag Berild.
Foto: Nyhetsspiller– En myte
– Det finnes ingen bevis for at man skal fullføre penicillinkuren for å forhindre antibiotikaresistens. Det er en myte, sier Berild, som er professor ved Oslo Met.
LES OGSÅ:
En av mytene han går løs på er altså at man må fullføre en penicillinkur selv om man føler seg frisk. Berild mener både legemiddelindustrien og legene har bidratt til myten.
– Når vi har fått bedre forståelse for hvordan bakteriene arter seg, forstår man det er feil at man skal fullføre kuren selv om man føler seg frisk.
Helsedirektoratet jobber for å redusere bruken av antibiotika i Norge. Direktør Bjørn Guldvog sier de har hatt suksess med sin kampanje så langt.
Foto: Allan Klo / NRKKampanje virker
Helsedirektør Guldvog mener de har klart å redusere antibiotikabruken i norsk helsevesen med 26 prosent i en kampanje som ble startet i 2012.
– I disse dager treffer vi en beslutning om vi skal lage eller revidere alle anbefalingene på antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten. Man har tidligere ikke vurdert så nøye lengden på behandlingen med antibiotika, sier Guldvog.