Hopp til innhold

Håper denne svampen kan løse en av verdens store kriser

Livet i havet kan sitte på nøkkelen til nye antibiotika. Nå leter forskere etter ny medisin der ingen har lett tidligere.

Svamp

Denne svampen er henta i en fjord utenfor Tromsø. De kjemiske stoffene den produserer gjør av svampen ikke blir begrodd og sjelden angrepet. Slike egenskaper gjør at forskere tror at nøkkelen til nye antibiotika kan finnes i havet i nord.

Foto: kari skeie / nrk

– Denne svampen produserer et vidt spekter av forskjellige kjemiske stoffer og det er disse stoffene vi er interessert i å finne, sier Marek Cuhra.

Han er forsker ved Havforskningsinstituttet sin egen marine bank, MarBank i Tromsø. Her oppbevares prøver av organismer i havet fra 30 år tilbake i tid.

Marek Cuhra
Foto: Kari Skeie / nrk

Svampen han er i ferd med å dissekere, er henta i en fjord utenfor Tromsø. De kjemiske stoffene den produserer gjør av svampen ikke blir begrodd og sjelden angrepet, ifølge Cuhra.

– Mer bakterier i havet enn på land

Slike egenskaper gjør at forskere tror at nøkkelen til nye antibiotika kan finnes i havet i nord.

– Marine arter lever i et miljø der det finnes veldig mye bakterier. Mye mer bakterier, enn på land. Stoffene disse artene bruker for å motstå bakterieangrep, ønsker vi å utnytte til potensiell antibiotika, sier John Sigurd Svendsen, professor i kjemi ved Universitetet i Tromsø.

John Sigurd Svendsen

Marine arter har utvikla et system som gjør at de klarer å motstå bakterier på daglig basis. – Det gjør disse organismene spesielt interessante, sier professor i kjemi, John Sigurd Svendsen.

Foto: Kari Skeie / NRK

Han og kollegene er nå i gang med å analysere prøver fra MarBank. Ved hjelp av egne digitale verktøy, skal de lete der ingen andre har lett før, sier Svendsen.

– Legemiddelindustrien er vant til å jobbe med små molekyler som kan kurere alminnelige sykdommer. Vi leter etter større molekyler. Det betyr at de kan gjøre mange andre ting. Ulempen er at de er vanskeligere å jobbe med. Det har gjort at legemiddelindustrien har skydd slike molekyler. Vi skal nå åpne denne døra for legemiddelindustrien. Det er vårt prosjekt.

I prosjektet Digibiotics har Svendsen med seg store legemiddelselskaper og 20 millioner kroner fra Forskningsrådet.

Haster med å finne ny medisin

Bakterier som ikke lenger lar seg knekke av antibiotika er et økende problem både i Norge og internasjonalt. Hvert år dør 700.000 mennesker i verden fordi medisinen ikke lenger fungerer.

Ifølge Folkehelseinstituttet har utvikling av nye antibiotika nærmest stoppet opp de siste 30 årene.

– Det tar gjennomsnittlig 18 år fra man starter til man har et ferdig legemiddel, sier Svendsen.

Det er flere årsaker til at havet peker seg ut som stedet å søke etter ny medisin. Ny teknologi har de siste årene gjort det som i utgangspunktet er vanskelig tilgjengelig, lettere å finne.

Kjersti Lie Gabrielsen som leder MarBank, mener havet er riktig sted å lete.

– Det er ganske ferdigleita på land, men det er et stort uoppdaget univers nede i havet.

Kjersti Lie Gabrielsen

Kjersti Lie Gabrielsen som leder MarBank, mener havet er riktig sted å lete.

Foto: kari skeie / nrk