Hopp til innhold

Første dag som ny oljefondssjef – ankom på sparkesykkel

– Jeg har aldri angret noe, dette angrer jeg i hvert fall ikke på, sa Nicolai Tangen da han ankom første arbeidsdag som oljefondssjef.

På en gul elektrisk sparkesykkel ankom Nicolai Tangen sin første dag som sjef for Statens Pensjonsfond Utland, populært kalt oljefondet.

Utenfor Norges Bank stanset han for å slå av en prat med journalistene som hadde møtt opp. Han fikk spørsmål om han har begynt å angre på at han tok jobben.

– Jeg har aldri angret på noe som helst, dette angrer jeg i hvert fall ikke på. Denne bygningen mener jeg er den bygningen i Norge med flest flinke mennesker inne i.

Tangen sier han gleder seg til å treffe dem alle sammen.

Ny arbeidsavtale ikke klar

Ifølge Norges Bank er det uavklart når en justert arbeidsavtale for den nye oljefondssjefen er klar.

Selv sier Tangen foran Norges Bank tirsdag morgen at de har et regelverk som han har signert.

– Og det forholder jeg meg jo til. Og så kommer de andre brikkene etterhvert. Men nå skal jeg inn og jobbe, sier Tangen.

Nicolai Tangen er ny leder i Oljefondet

Nicolai Tangen er ny leder i oljefondet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Når Tangen tiltrer i dag vil den opprinnelige arbeidsavtalen med tilhørende rammeverk gjelde, bekrefter Norges Bank til NRK mandag.

Under en pressekonferansen 24. august kunngjorde Tangen at han gir bort eierandelen i AKO Capital til den veldedige stiftelsen AKO Foundation. Etterpå har kritikken mot den nye oljefondssjefen stilnet, og Tangen kunne tiltre som planlagt tirsdag.

Det innebærer at Nicolai Tangen fremdeles har eierandeler i AKO Capital når han starter jobben som sjef i Statens Pensjonsfond Utland.

Avtalen som ble inngått i mai innebærer at stemmerettighetene til Tangen i selskapet er overlatt en tillitsmann. Tangen vil ikke få vite hva han har investert i.

NRK forklarer

Hvorfor ble det bråk da Nicolai Tangen ble ansatt som leder for oljefondet?

Den suksessrike fondsforvalteren, eier av investeringsfondet AKO Capital, ble ansatt i slutten av mars. Reaksjonene kom ganske raskt. 

 

 

 

Flere var kritiske til at en eier av et utenlandsk fond, som også har investert i selskaper registrert i skatteparadiser som Caymanøyene, skal lede oljefondet.

Det ble pekt på mulige interessekonflikter mellom eierskapet hans privat og den nye jobben, der han er ansvarlig for hvor oljefondet investerer pengene.  

Ble det gjort noe for å hindre at det oppstår interessekonflikter?

Det ble gjort en avtale der Tangen reduserte eierandelen sin i AKO Capital til 43 prosent. I tillegg overlot han forvaltningen av eierskapet i AKO Capital til uavhengige. Tangen skulle ikke ha kontakt med disse og ikke vite hva de gjør.  

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa at alt som kunne bli interessekonflikter nå var ryddet av veien.

Men det var ikke alle enige i, heller ikke de som skal kontrollere hovedstyret i Norges Bank, representantskapet. 

Hvorfor er de kritiske?

Julie Brodtkorp og resten av representantskapet mente at avtalen med Tangen var i strid med reglene som gjelder for ansatte i Norges Bank. 

 

De mente at Tangen ikke kunne være eier i et utenlandsk fond, selv om han skulle eie mindre enn før og selv om uavhengige forvaltet eierskapet, uten at han skulle ha innflytelse på hva de gjør.

Representantskapet mente at det fortsatt kunne oppstå interessekonflikter mellom Tangens eierskap i AKO Capital og jobben som oljefondssjef. Finanskomiteen på Stortinget var enig med dem i det. 

Sentralbanksjefen og hovedstyret i Norges Bank fikk derfor beskjed om å finne en løsning som gjør at det ikke kan oppstå interessekonflikter. Tangen selger seg helt ut av AKO Capital.    

Les mer om Tangen-saken her:

Jusprofessor: – I høyeste grad problematisk

Selv om arbeidsavtalen vil justeres etter at Tangen har overført eierandelene til stiftelsen AKO Foundation, mener flere juseksperter at det er problematisk at en ny arbeidsavtale ikke er på plass innen Tangen starter i sin nye jobb.

– Avtalen bør selvsagt være på bordet nå. Etter at Tangen er tiltrådt stillingen er hans arbeidsrettslige vern styrket. Det er derfor i vinduet inntil han tiltrer den 1. september at Finansdepartementet burde grepet inn, gitt at representantskapet/Stortinget mener det er grunnlag for det, sier økonom og jurist Gøril Bjerkan.

Hun mener departementet eventuelt burde ha instruert om at tiltredelsesdato ble forskjøvet.

Også jusprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo er kritisk:

– Jeg synes i høyeste grad at det er problematisk at dette ikke er på plass før Tangen tiltrer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ