Hopp til innhold

Widerøe avbryter reiser med mellomlandinger for barn som reiser alene

Flyteknikarstreiken har medført flere kansellerte fly. Fra i dag tar Widerøe grep for å hindre at barn blir stående alene på flyplasser.

Et fly fra Widerøe avbildet mandag denne uken.

STREIK: Flyselskapet Widerøe avbryter reiser for barn som reiser alene med mellomlandinger, i frykt for at barna vil bli stående alene på flyplassen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Fra torsdag har flyselskapet Widerøe sett seg nødt til å avbryte flyreiser for barn som reiser alene og har en flygning med en mellomlanding.

Det betyr at barn som skal reise med fly som skal mellomlande, ikke får bli med på flyvningen.

De øvrige passasjerene vil ikkje bli påvirket av disse kanselleringene, opplyser kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli til NRK.

Selskapet har tatt kontakt med foreldrene.

Gjelder bare mellomlandinger

Årsaken til kanselleringene av enkeltbilletter for barn som reiser alene, er den pågående flyteknikerstreiken.

FRA ARKIVET: Fly fra henholdsvis Widerøe og Norwegian avbildet på Værnes lufthavn. Begge opplyser at de vil bli nødt til å ta unna opphopet vedlikehold etter streiken.

Fly fra henholdsvis Widerøe og Norwegian avbildet på Værnes lufthavn. Widerøe kansellerer nå billettene til barn som skal reise alene med flyvninger som har mellomlandinger.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

I dag var totalt 16 fly kansellert som følge av streiken. Widerøe har innstilt totalt fire flyavganger.

Flyselskapet frykter at barn som reiser alene skal bli stående alene på en flyplass, dersom flyet får tekniske problemer etter mellomlandingen.

– Da er vi langt fra mamma som kanskje fulgte på flyet i nord, og enda lengre fra bestemor som skulle møte barnet i det de gikk av flyet, sier Solli.

Kanselleringen gjelder bare barn som reiser alene via en mellomlanding.

– De fleste fly går helt som normalt, men det kan bli utfordringer og da tar vi kontakt med passasjerene våre umiddelbart. Så hører du ikke fra oss, ja, så skal du være sikker på at flyet går helt som normalt.

Les også: Snart meklingsmøte i flystreiken: – Dette er ei krevjande konflikt

Fremdeles forhandlinger i statsoppgjøret
Fremdeles forhandlinger i statsoppgjøret

SAS og Norwegian: Fortsetter med tidligere ordninger

Med SAS kan barn reise alene på både direkteruter og ruter med mellomlandinger på inntil fire timer innenfor Skandinavia.

Barn kan ikke booke en flyvning som går utenfor Skandinavia. Slik har det vært siden pandemien startet. Det er reglene per nå, opplyser pressesjef i SAS, Tonje Sund.

– På generelt grunnlag vil vi alltid prioritere barn som reiser alene når det oppstår problemer med trafikken, sier hun.

Norwegian lar generelt ikke barn reise alene med flyvninger som har mellomlandinger, og trenger derfor ikke avlyse noen reiser av denne grunn, forteller kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Eline Hyggen Skari.

Les også: Slik kan du reise på ferie utan å ta fly

Danskebåten på vei fra Bergen mot Stavanger og Hirtshals
Danskebåten på vei fra Bergen mot Stavanger og Hirtshals

Pilotstreik kan føre til flere kanselleringer

– Forhandlingene med SAS-pilotene har pågått siden sent i fjor høst og har deadline 29. juni. Blir man ikke enige innen det, ligger det an til at 900 piloter tas ut i streik, noe som vil ramme cirka 250 flyruter daglig og berøre 45.000 passasjerer, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair AS til NTB.

I tillegg til SAS-pilotene har også de danske SAS-flymekanikerne varslet at de går ut i sympatistreik, noe som kan føre til ytterligere kaos.

Foreløpig er det ikke klart hvilke flyruter som blir tatt ut i en eventuell streik, men den vil ramme over hele Skandinavia. Flyanalytikeren regner det imidlertid som mer sannsynlig at det blir enighet enn at det blir streik i SAS.

– Men det er absolutt ikke er noen garanti for det, sier han.

Les også: Hevder de sliter med rekrutteringen, men her står ungdom i kø for å bli flyteknikere

Elever på flyfag ved Bodø videregående utfører et motorbytte på en gassturbinmotor.
Elever på flyfag ved Bodø videregående utfører et motorbytte på en gassturbinmotor.

Uoversiktlig

Foreløpig er det Norwegian og Widerøe som først og fremst er rammet av flyteknikerstreiken.

SAS har så langt ikke hatt noen avganger som er berørt, mens Flyr og Norse ikke omfattes av streiken.

Mangelen på teknikere gjør situasjonen uoversiktlig for dem som skal reise. Avganger kan bli innstilt tett opp mot avreise, påpeker Elnæs.

– Det kan skje uforutsette hendelser, som plutselig gjør at et fly må stå på bakken når det ikke kan få ettersyn. Det gjør at passasjerene får beskjed tett før avreise. Folk må forvente at det kan skje, sier han.

Les også: Flyavgangen din kan bli kansellert også etter at streiken er over

Widerøe-fly i luften. Flyet er av typen De Havilland Canada DHC-8-200
Widerøe-fly i luften. Flyet er av typen De Havilland Canada DHC-8-200

Kaos på flyplasser

Flere reisende har allerede merket kaos på flyplasser ute i Europa, spesielt på de store knutepunktene som Amsterdam, Frankfurt, Brussel, Paris og London. Dette kan fortsette utover sommeren.

Hovedutfordringen har vært mangel på bemanning til å håndtere bagasje og passasjerer.

Nå begrenser man antall flyruter for å få ned antall passasjerer. Det bedrer situasjonen noe, men de mangler fortsatt folk, og det er en stor utfordring, sier Elnæs.

I tillegg er det også streikefare ute i Europa.

– Det er blant annet meldt inn streiker hos Ryanair. Og det kan også komme streiker i andre bransjer som vil påvirke flytrafikken.

Schiphol. Angela Bahena.

Angela Bahena venter på bagasjen sin på Schiphol, den største flyplassen i Nederland.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

– Reis lett

Analytikerens viktigste råd til folk som skal ut på flytur i sommer, er å følge nøye med på all informasjon som kommer fra flyselskapet.

– Det er også lurt å følge med på medier i inn- og utland for å få oversikt, sånn at man ikke får noen overraskelser. Vi må forberede oss mer når vi skal ut på reise, dessverre.

Et annet tips er å reise lett.

– Spesielt hvis man skal mellomlande, kan det være lurt å reise kun med hånbagasje. Da minsker faren for at den blir borte på veien. I tillegg blir man mer mobil.

AKTUELT NÅ